Primele brute subscrise din asigurarile auto, raspundere civila si Casco, au reprezentat o pondere de 60% din volumul total de subscrieri realizat anul trecut in piata si 75% din din segmentul asigurarilor generale, potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Piata asigurarilor generale din Romania s-a redus anul trecut cu 7,5% fata de 2009, la 6,69 miliarde de lei, reprezentand al doilea an consecutiv de scadere, in timp ce piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei, potrivit datelor preliminare CSA.

Pe segmentul asigurarilor generale, politele obligatorii de raspundere civila auto au inregistrat o crestere de 14% in 2010 la 2,46 miliarde de lei a primelor brute subscrise, in timp ce numarul de contracte RCA a crescut anul trecut cu 7%, la 6,52 milioane.

Clasa de asigurari de raspundere civila auto a inregistrat o crestere cu 11,3% a primelor subscrise, astfel ca ponderea ei in asigurari generale a crescut cu mai mult de 6 puncte procentuale, pana la 37%. In cadrul acestei clase, asigurarile obligatorii RCA detin ponderea majoritara, de 98% (restul fiind CMR).

Asigurarile auto de tip Casco au scazut cu 25% in 2010, in special din cauza reducerii vanzarilor de automobile si a activitatii pietei de leasing.

„Piata romaneasca este dependenta de asigurarile auto intr-un procent foarte mare, spre deosebire de alte piete. Segmentul Casco isi va reveni numai odata cu revenirea pietei de vanzari de vehicule noi si mai ales a leasingului auto”, a spus Angela Toncescu (foto), presedintele CSA, la un seminar pe tema asigurarilor auto.

Criterii speciale pe segmentul RCA

In ceea ce priveste asigurarile obligatorii RCA, majoritatea asiguratorilor cauta solutii de diminuare a efectelor crizei, a mai spus Angela Toncescu. „Companiile si-au diminuat tarifele, introducand criterii proprii de reducere a primelor pe care nu le practicau inainte de criza, astfel incat acestea sa fie suportabile pentru populatie. Acest lucru, impreuna cu inceperea aplicarii sistemului bonus-malus, se va reflecta in volumul subscrierilor pentru trimestrul I din 2011 sau chiar pentru intreg anul 2011”.

Astfel, o mare parte a societatilor a inceput sa aplice tarife de persoane fizice pentru persoanele fizice utilizatoare de vehicule finantate in leasing. Inainte le tarifau ca persoane juridice, proprietarul vehiculului fiind firma de leasing.

De asemenea, au crescut rezervele de dauna avizate si neavizate, in special pentru vatamarile corporale, iar asiguratorii sunt mult mai atenti si la tentativele de incasare a unor despagubiri necuvenite, a mai spus presedintele CSA.

Sistem de verificare a politelor RCA in trafic

CSA a reusit introducerea obligativitatii numerotarii vignetei, pentru combaterea tentativelor de falsificare a politelor RCA. In acest fel, se poate cunoaste ce vigneta este atasata oricarei polite, pentru ca in polita RCA este mentionat si numarul vignetei.

De asemenea, CSA doreste stabilirea unor mecanisme automate pentru identificarea vehiculelor neasigurate prin inregistrarea optica in trafic a numerelor de inmatriculare, prin evidenta informatizata a asigurarilor auto. Lipsa politei de asigurare RCA se sanctioneaza cu amenda de pana la 2.000 de lei.

Peste jumatate din daunele avizate, solutionate prin constatul amiabil


In anul 2010, numarul de dosare de dauna avizate a scazut la 353 de mii, cu 5 procente, de la 371 de mii, in timp ce numarul de dosare de dauna efectiv platite anul trecut a fost de 328 de mii. Numarul celor respinse la plata s-a ridicat la 8.458, reprezentand 2,4% din total. Din cele 353 de mii de dosare de dauna avizate, un numar de 199 de mii de dosare au fost solutionate prin procedura constatului amiabil, adica 56% din total.

In aceste conditii, restul de 44% dintre dosare au fost deschise in baza unui document intocmit de catre Politie fie pentru ca accidentul s-a soldat cu vatamari de persoane, fie pentru ca in accident au fost implicate mai mult de doua vehicule sau partile implicate nu au fost de acord cu utilizarea formularului Constatare amiabila.

In acelasi timp, rezerva de daune avizate constituita de companiile care practica RCA a ajuns la valoarea de 1,13 miliarde de lei in 2010, in crestere cu 22% fata de anul precedent, in timp ce rezerva de daune neavizate a urcat cu 27%, la 600 milioane de lei.

"Se remarca cresterea considerabila a rezervei de daune neavizate ca urmare a introducerii de catre CSA, in 2008, a metodologiei unitare de calcul. Astfel, aceasta rezerva a crescut cu 264% in 2010 fata de nivelul de dinainte de introducerea metodologiei unitare, respectiv nivelul din 2007", a adaugat Angela Toncescu.

Valoarea despagubirilor achitate anul trecut pe segmentul RCA a sporit cu 4 procente la aproximativ 1,6 miliarde de lei, in timp ce dauna medie platita a ajuns la 4.844 de lei, mai mult cu 8% fata de 2009. Despagubirile pe segmentul Casco au insumat 2,47 miliarde de lei, in scadere cu 14,4%.

Numarul de reclamatii privind RCA inregistrat la CSA in 2010 a fost de aproximativ 5.300 de cazuri, insa, potrivit reprezentantilor CSA, nu toate reclamatiile depuse s-au dovedit a fi insa si intemeiate. Reclamatiile RCA care au fost solutionate favorabil de catre CSA, au fost de 3.083, adica 0,9% din dosarele avizate.

Suma despagubirilor platite pentru vatamari corporale a crescut cu 64%

In ceea ce priveste dosarele avizate pentru vatamari de persoane, numarul acestora a fost de 5.148 dosare in 2010, nivel similar cu cel din anul anterior. A sporit insa valoarea despagubirilor platite pentru vatamari corporale, cu 64%, de la 67 milioane lei in anul 2009, la 110 milioane lei in anul 2010, precum si o crestere semnificativa a rezervelor de dauna constituite, respectiv cu 86%, de la 249 milioane lei in anul 2009, la 463 milioane lei in anul 2010.

"Efectuand o analiza a ponderii pe care o reprezinta daunele pentru vatamari corporale in totalul daunelor inregistrate in baza asigurarilor RCA, se poate constata ca despagubirile platite pentru vatamari de persoane reprezinta 7% din totalul despagubirilor platite, iar rezerva de dauna constituita pentru vatamari de persoane reprezinta 41% din totalul rezervelor de dauna avizate", a declarat Mona Cucu, director general al Directiei general reglementari si autorizari asigurari obligatorii in cadrul CSA.

Astfel, se remarca faptul ca nivelul pretentiilor formulate de catre persoanele pagubite a crescut semnificativ, in ceea ce priveste vatamarile de persoane.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru cu drepturi depline al EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri