In Romania, aproximativ sase din zece gospodarii au instalata cel putin o linie de telefonie fixa, Romtelecom ramanand in 2010 lider de piata, cu o cota de circa 66%, rezulta dintr-un studiu realizat de Gallup, pentru ANCOM.
La studiu au participat 6.000 de persoane cu varste de peste 16 ani. Studiul a fost realizat in perioada 5 martie-6 aprilie 2010.

Extrapoland rata de penetrare la numarul total al gospodariilor din Romania, rezulta ca in circa 4,43 milioane de gospodarii se foloseau la data realizarii studiului servicii de telefonie fixa prin linie de acces.

Gradul de penetrare a serviciilor de telefonie fixa este semnificativ mai mare in mediul urban (72%) comparativ cu mediul rural. Bucurestiul este lider in ceea ce priveste penetrarea (77%), urmat de zonele de centru (72%), vest (71%) si nord-vest (63%).

Principalul concurent al Romtelecom este RCS&RDS care, in cei sapte ani de la liberalizarea pietei, a ajuns la o cota de piata pe telefonie fixa de 33%.

“De altfel, daca analizam achizitia abonamentelor noi incepand cu anul 2003, vom observa ca, pentru fiecare perioada analizata, RCS&RDS a depasit semnificativ Romtelecom, avand o pondere de circa 60% din numarul total de abonamente noi”, subliniaza studiul citat.

O crestere constanta a inregistrat si UPC, care a ajuns de la o cota de 3-5% din abonamentele noi de telefonie fixa achizitionate in perioada 2003-2006 la o cota de 14% in perioada 2009-2010.

RCS&RDS a cunoscut in ultimii ani o crestere importanta in special in mediul urban: 43% din gospodariile care folosesc servicii de telefonie fixa prin linie de acces sunt abonate la RCS&RDS. In mediul rural, Romtelecom pastreaza o pozitie de semi-monopol (93% din gospodariile in care se utilizeaza servicii de telefonie fixa sunt abonate la Romtelecom).

De asemenea, RCS&RDS inregistrează rate mai ridicate de utilizare in Vest, Sud-vest si Bucureşti, in gospodariile care au in compunere persoane tinere (18-34 ani) si cu studii superioare, precum si in gospodariile cu venituri ridicate (peste 800 de lei pe persoana).

Totodata, 4% din gospodariile in care se utilizeaza servicii de telefonie fixa au abonament de la 2 furnizori, respectiv au instalata o linie de acces de la Romtelecom si de la un furnizor alternativ.

In ceea ce priveste tehnologiile utilizate de la furnizorii de telefonie fixa, 62% din gospodarii utilizeaza linii traditionale de tip PTSN, 30% au o linie de la un furnizor de servicii de transmisie a programelor TV, 4% utilizeaza (si) o linie tip VoIP cu gestiunea calitatii iar 1% folosesc o linie de tip homezone.

Analizand tipurile principale de abonamente de telefonie fixa, se observa ca predomina abonamentele cu minute incluse: acestea sunt utilizate in 58% din gospodariile in care se utilizeaza servicii de telefonie fixa, plus in 11% din gospodarii in care exista un abonament cu minute nelimitate.

20% din gospodarii utilizeaza abonamente standard fara minute incluse iar 1% un abonament social. 12% din persoanele intervievate nu au putut preciza ce tip de abonament de telefonie fixa utilizeaza.

Din totalul gospodariilor in care se utilizeaza servicii de telefonie fixa prin linii de acces, 61% beneficiaza de minute incluse in aceeasi retea fixa, 27% au minute incluse si catre alte retele fixe, 13% au minute incluse in reteaua mobila a operatorului de telefonie fixa iar 5% au minute incluse si catre alte retele de telefonie mobila.

RCS&RDS si UPC au o pondere mai mare de abonamente cu minute incluse sau nelimitate decat Romtelecom.

Astfel, doar 5% din abonatii RCS&RDS si 8% din abonatii UPC au mentionat ca beneficiaza de abonamente standard fara minute incluse, comparativ cu 27% din abonatii Romtelecom.

26% din utilizatorii de servicii de telefonie fixa prin linie de acces beneficiaza pe langa abonament si de cel putin o extraoptiune. In functie de furnizor, 33% din abonatii UPC, 29% din abonatii Romtelecom si 18% din abonatii RCS&RDS beneficiaza de extraoptiuni. Optiunile cele mai frecvent utilizate sunt cele care ofera reduceri pentru apelurile realizate intre anumite intervale orare.

In 43% din gospodariile din Romania se folosesc cel putin doua servicii de comunicatie diferite (telefonie fixa, telefonie mobila, internet, servicii TV) de la acelasi furnizor. 45% din gospodarii folosesc mai multe servicii de comunicatie, dar fiecare este oferit de un alt furnizor iar 9% din gospodarii folosesc un singur tip de serviciu sau niciunul (3% din persoane nu au stiut sau au refuzat sa raspunda).

Ponderea gospodariilor in care se utilizeaza mai multe servicii de la un furnizor este semnificativ mai mare in mediul urban (57%) fata de mediul rural (27%).

In 32% din gospodarii se folosesc mai multe servicii de la un furnizor sub forma unui pachet pentru care primesc o singura factura, cu preturi nedefalcate pe servicii in timp ce in 8% din gospodarii serviciile folosite de la acelasi furnizor au facturi diferite.

RCS&RDS este principalul furnizor de pachete de servicii: jumatate din gospodariile care folosesc mai multe servicii de la un furnizor primesc aceste servicii de la RCS&RDS, 35% de la Romtelecom si 8% de la UPC.

Daca luam in considerare doar pachetele pentru care se primeste o singura factura cu un singur pret, cota detinuta de RCS&RDS este chiar mai mare:65%.

In gospodariile in care se folosesc cel putin doua servicii de comunicatie de la acelasi furnizor, cele mai frecvente combinatii de servicii sunt: telefonie fixa + internet fix + servicii TV (23%), telefonie fixa + servicii TV (20%), telefonie fixa + telefonie mobila + internet fix + servicii TV (18%), telefonie fixa + internet fix (16%) si Internet fix + servicii TV (11%).

In functie de furnizori, pachetul cel mai frecvent achizitionat de la RCS&RDS este pachetul 4-play (telefonie fixa + telefonie mobila + internet fix + servicii TV) - 36%%, de la Romtelecom servicii de telefonie fixa + internet fix - 40%, iar de la UPC internet fix + servicii TV - 48%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri