Sistemul juridic si administrativ din Romania inca nu este suficient de dezvoltat pentru a ajuta tranzactiile din domeniul IT si online, birocratia, lipsa de experienta a instantelor pe segmentul tehnologic sau avocatii uneori prea rigizi limiteaza si blocheaza de multe ori investitiile internationale. Afla cum arata acest domeniu din perspectiva unor avocati specializati in mediul tehnologic.
Casa de avocatura Biris-Goran are experienta mai multor tranzactii si investitii importante in mediul tehnologic si online. Printre acestea se numara Trilulilu , consultanta oferita eRepublik si Tjobs.

wall-street.ro a discutat cu doi specialisti ai casei de avocatura – Daniel Visoiu (foto principala), partener fondator, si Ana-Maria Andronic (foto secundara), coordonatorul departamentului de Proprietate Intelectuala, IT si Media al Biris Goran.

Criza economica pe segmentul firmelor de avocatura s-a simtit „dur si repede”, inca din octombrie 2008 casa de avocatura Biris-Goran fiind afectata. „Trebuia ca doi clienti sa semneze doua finantari cu privire la proiecte imobiliare. In mod neasteptat, aproape de pe o zi pe alta lucrurile s-au schimbat, bancile nu au mai acordat credite si tranzactiile s-au oprit. Oficialilor romani le-au mai trebuit insa vreo noua luni sa recunoasca faptul ca suntem in criza”, spune Dan Visoiu, unul din partenerii fondatori ai casei de avocatura si membru al Baroului din Florida.

Din 2008 pana in prezent, proiectele majore (tranzactii, achizitii ,investitii) s-au imputinat, acestea fiind inlocuite cu proiecte mai multe dar care implica sume mai mici de bani. Visoiu considera ca in IT&C si online criza economica nu a fost una tipica. „Investitorii sunt interesati, insa nu sunt atat de multe proiecte. Si asta nu pentru ca ar lipsi banii in piata, ci pentru ca antreprenorii romanii nu au momentan know-how-ul necesar pentru a atrage acele finantari sau investitii la un nivel foarte ridicat. Foarte putine investitii romanesti s-au extins in regiune si putini antreprenori romani au idee clara cu privire la ce trebuie sa faca pentru a atrage de partea lor atentia fondurilor”, considera Visoiu.

El da un exemplu concret: un fond de investitii a venit catre casa de avocatura spunand ca are de investit pana la 2 milioane de euro, insa nu gaseste o investitie viabila si potrivita . „Si ca acesta stiu ca mai sunt si altele”.

Cum gandesc marile fonduri de investitii

Cele mai multe fonduri prefera sa investeasca o suma mai mare de bani, daca sunt sigure ca in cativa ani pot face un exit sigur, la o valoare buna, decat sa investeasca 2-300.000 euro in mai multe proiecte care „mananca timpul si resursele, si asa limitate”.

„In Romania, din pacate, in prezent, nu exista planuri pentru IPO-uri (oferte publice initiale – n.r.) importante pe IT si online, piata locala este ca un copil mic. In circa cinci ani insa, dupa ce piata se va mai dezvolta si educa, legatura dintre Silicon Valley si Romania va deveni mai profunda. Nu are sens sa incercam sa reinventam roata si sa construim un Silicon Valley mai mic in Romania – mai bine incercam sa dezvoltam proiectele care vor atrage atentia, precum si investitori”, considera Dan Visoiu.

In SUA, ca si start-up, nu este greu sa te intalnesti cu foarte multi investitori pe cand in Romania, din pacate, numarul este considerabil mai redus. „O alta problema este ca americanii si chiar si fondurile din Europa nu stiu bine piata din Romania. Trebuie sa vina aici personal, sa discute, sa experimenteze climatul, sa puna intrebari concrete si sa primeasca raspunsuri convingatoare” spune, la randul ei, Ana-Maria Andronic, coordonatorul departamentului de IP, IT & Media si avocat specializat pe tranzactii IT, online si probleme de copyright in mediul digital.

Ce lacune are sistemul juridic si administrativ din Romania

Daca in Statele Unite ale Americii tranzactiile si achizitiile se pot realiza „de pe o zi pe alta”, in Romania din cauza birocratiei suntem la „minus infinit”, spune Ana-Maria Andronic. „Pentru a intra un nou asociat intr-un SRL, momentan, in Romania este nevoie de aproximativ doua luni. Sunt momente in care prezenta unui avocat este absolut necesara tocmai pentru a evita situatii in care clientul ar fi mult mai limitat daca aplica solutii imediate", spune Andronic. Motivul pentru care avocatii sunt in contact direct cu investitorii este acela ca avocatii ofera expertiza juridica necesara finalizarii in conditii bune a unei investitii, lucru care intereseaza mai ales investitorii straini”.



O alta problema majora a pietei locale in cazul investitiilor si tranzactiilor in mediul tehnologic este lipsa jurisprudentei, a cazurilor deja judecate si rezolvate. „De exemplu, in domeniul de servicii de hosting sau copyright in mediul digital sunt inca prea putine cazuri solutionate de instante. Investitorii straini ne intreaba, punctual, ce rezolvare ar putea avea un anume caz in instanta daca se intampla ceva, si noi, neavand o jurisprudenta pe care sa ne putem baza o previziune, raspundem tipc: «it depends», lucru care nu este de natura sa incurajeze piata locala”, considera Andronic.

Un alt minus este reprezentat de lipsa de experienta a instantelor de judecata in acest domeniu, dar si uneori a unor avocati care nu sunt specializati si care sunt din acest motiv mai „rigizi”.

„In anumite situatii am observat si o mentalitate balcanica, in cazul a doua parti care se judeca. Daca in SUA se incearca a se ajunge la un consens in urma caruia ambele parti sa isi continue activitatea si sa aiba de castigat una de pe urma celeilalte, in Romania din pacate de multe ori se pare ca fiecare parte vrea sa o faca pe cealalta sa castige mai putin. Avocatii ar trebui sa stapaneasca mai mult decat termeni juridici, sa poata sa iasa din carti, sa explice lucruri, sa rezoneze cu partile implicate ca sa asigure ca "the deal gets done”, spune Andronic. La modul general, un avocat de business adevarat asigura ca o investitie sau o tranzactie aduce un beneficiu economic reciproc ambelor parti si pe termen lung.

„Am avut cazuri in care o parte cerea celeilalte si 50% din venituri pentru anumite drepturi. Am explicat avocatilor acelor parti ca nu are sens intrucat intr-un an sau doi, la o asemenea pondere, o sa primeasca 50% din zero, asa ca mai bine cer un procent acceptabil, dar sa castige pe termen lung”, spune, la randul sau, Visoiu.

O alta lacuna pe piata din Romania o reprezinta lipsa de experienta si cunostinte ale antreprenorilor in ceea ce priveste protejarea proiectelor online, intrucat dreptul proprietatii intelectuale este in Romania un drept nou. „Antreprenorii locali nu au inca notiunea ca trebuie sa aiba un consultant pe drepturi de proprietate intelectuala”.

Lipsa de experienta se rasfrange si in alte ramuri, considera avocatii casei de avocatura Biris-Goran, chiar si momente cand termeni tehnici uzuali sunt perceputi sau interpretati eronat.

Ce si cum se poate rezolva?

Pentru ca numarul tranzactiilor in IT si online din Romania sa creasca si pentru ca investitorii sa prinda curaj si sa fie din ce in ce mai atrasi de piata locala este necesar ca acestia sa intre din ce in ce mai des in contact cu antreprenorii locali. Acestia din urma castiga astfel experienta pentru a atrage investitii si curaj pentru a se extinde mai puternic in regiune, considera avocatii casei Biris-Goran.

„Pentru a sprijini industria tehnologica locala si a pune in legatura tinerii antreprenori cu fonduri de investitii mari, organizam de doua ori pe an evenimentul VentureConnect, o platforma unde se intalnesc antreprenorii cu un business viabil cu investitori. In urma "pitch-ului"efectuat la prima editie a VentureConnect in 20 iunie 2010, de exemplu, TJobs a a atras o investitie de aproximativ 500.000 euro si in urmatoarele luni ne asteptam ca unele din proiectele pith-uite la in decembrie 2010 si cele ce vor avea loc in iunie 2011 sa atraga investitii de minim 250.000 euro spune Dan Visoiu.

La editia din decembrie 2010 au fost inscrise 12 proiecte. Anul acesta editia va avea loc pe 20 iunie si ne asteptam sa selectam intre 10 si 15 proiecte finale. Printre participantii deja anuntati se numara Kenneth P. Morse si 3TS Capital Partners.

15 proiecte inscrise ar fi foarte bine si daca din acestea 4-5 ar primi fonduri, ar fi ideal. Chiar si in cazul putin probabil cand niciunul dintre acestea nu va atrage o infuzie de capital sustenabila, nu este timpul pierdut. Punand in contact antreprenorii cu investitorii, lucrurile pot evolua in viitor, proiectele se pot dezvolta si nu este deloc exclus ca, la o urmatoare intrevedere in 3-6 luni, antreprenorii romani sa primeasca o infuzie de capital”, considera Dan Visoiu.

In cazul in care investitorii sunt interesati si injecteaza fonduri, au posibilitatea sa aleaga casa de avocatura Biris-Goran ca si consultant. „Nu este insa obligatoriu”, subliniaza Ana Maria Andronic.

Circa 10% din veniturile casei de avocatura provine din domeniul IT&C si online, ponderea urmand sa creasca insa in perioada urmatoare. „Se simte ca piata se mai dezgheata si in 4-5 ani se va ajunge la un nivel satisfacator”, considera Ana Maria Andronic. In 2010, compania de avocatura a generat venituri de 2,4 milioane de euro si pentru anul in curs estimeaza o evolutie de minim 15%.

Concurentii Biris-Goran pe piata de avocatura sunt Tuca Zbarcea & Asociatii, NNDKP, Bostina & Asociatii sau Popoviciu Nitu & Asociatii.

Foto: Wall-Street.ro

Care considerati ca sunt principalele impedimente in procesul de consultanta juridica in cazul investitiilor straine in Romania? Considerati ca birocratia este, cu adevarat, o piedica?
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri