Nokia negociaza cu mai multi investitori in privinta vanzarii participatiei de 50% la Nokia Siemens Networks, compania mixta de echipamente pentru retele de telecomunicatii detinuta in parteneriat cu Siemens, a anuntat grupul, citat de Wall Street Journal.
Cotidianul britanic Financial Times a informat ca firmele de investitii Kohlberg Kravis Roberts si TPG s-au retras dintr-o licitatie pentru pachetul majoritar la Nokia Siemens Networks, dupa ce nu au reusit sa se inteleaga asupra pretului si nivelului de control asupra companiei, scrie Mediafax.

Astfel, in cursa pentru preluarea Nokia Siemens Networks a ramas doar consortiul format din Gores Group si Platinum Equity.

"Dupa cum am mai spus, a existat un interes nesolicitat pentru Nokia Siemens Networks si continuam discutii constructive cu mai multe parti", a afirmat un purtator de cuvant al grupului finlandez, fara a nominaliza investitorii.

Siemens a confirmat, de asemenea, ca discutiile pentru vanzarea companiei detinuta cu Nokia sunt continuate cu mai multi investitori.

Nokia Siemens Networks se confrunta cu o concurenta ridicata pe piata echipamentelor pentru retele de telecomunuicatii din partea liderului pe acest segment, Telefon AB LM Ericsson, dar si a rivalilor chinezi Huawei Technologies si ZTE. In primul trimestru, compania si-a redus pierderile de la 226 milioane de euro in primele trei luni ale anului trecut la 142 milioane de euro, ca urmare a unei majorari de 17% a vanzarilor, la 3,2 miliarde de euro.

Conducerea Nokia a afirmat ca nu considera esential sa detina o afacere in domeniul retelelor telecom pentru a avea succes in productia de telefoane mobile.

Totusi, Nokia are de infruntat provocari majore, noteaza Wall Street Journal. Cel mai mare producator de telefoane mobile se chinuie sa concureze pe piata smartphone-urilor, unde a pierdut cota de piata in fata unor competitori mai agili, precum Apple, si producatori de telefoane bazate pe softul Android al Google.

Esecul de a tine pasul cu piata a determinat Nokia sa renunte la platforma Symbian pentru smartphone-uri in februarie, in favoarea unui parteneriat cu Microsoft.

Produse bazate pe noua platforma vor fi lansate abia spre sfarsitul anului, iar ingrijorarea creste privind declinul rapid al cotei de piata si retrogradarile succesive din partea agentiilor de rating.

Nokia a devenit subiect de speculatie, in principal din cauza prabusirii valorii de piata.

Directorul general al grupului, Stephen Elop, a fost nevoit sa reafirme ca Nokia nu este de vanzare. Astfel de speculatii sunt "complet nefondate", a spus el.

Actiunile Nokia au scazut cu aproape 45% de la inceputul anului. Valoarea de piata a Nokia s-a prabusit cu aproximativ 77%, la aproximativ 25,6 miliarde de dolari, de la lansarea iPhone in iunie 2007 de catre Apple.

Standard & Poor's a revizuit de curand in scadere calificativul Nokia, la doua zile dupa ce Fitch Ratings a retrogradat producatorul finlandez de telefoane mobile. Totodata, a treia mare agentie de evaluare financiara, Moody's, analizeaza situatia grupului pentru o posibila retrogradare.

Grupul este prezent in Romania cu o fabrica de telefoane mobile la Jucu, in apropiere de Cluj-Napoca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri