Operatorii locali care furnizeaza servicii de roaming sunt obligati ca, din 1 iulie, sa reduca tarifele convorbirilor catre alte state UE si catre Norvegia, Islanda si Liechtenstein, nivelul maxim al acestora fiind de 0,35 euro/minut pentru apelurile initiate si 0,11 euro/minut pentru cele primite, potrivit Mediafax.
Limitele maxime ale tarifelor in roaming nu includ TVA. In prezent, tarifele standard practicate de operatori sunt de 0,39 euro/minut pentru apeluri efectuate si de 0,15 euro/minut pentru cele primite, astfel ca reducerile se vor situa la 10,3%, respectiv 26,7%.

De asemenea, tariful pentru trimiterea unui mesaj text (SMS) in roaming ramane neschimbat, respectiv cel mult 0,11 euro (fara TVA), in timp ce primirea unui SMS este gratuita, a anuntat Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

Orange, Vodafone si Cosmote au anuntat deja ca vor reduce tarifele. Noile tarife sunt conforme cu prevederile Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului privind roaming-ul in retelele publice de comunicatii mobile in interiorul Comunitatii Europene, iar toti operatorii din Romania au anuntat deja ca le vor respecta, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.

Aplicarea noilor tarife pentru apeluri se face automat si in mod gratuit pentru utilizatorii care au activat serviciul roaming, utilizeaza planurile tarifare de baza si nu implica incheierea unui abonament suplimentar sau alte costuri.

"Aceste tarife maximale constituie plafonul pe care furnizorii sunt obligati sa il respecte in planul tarifar standard de servicii de roaming pe care il pun la dispozitia clientilor, ei putand in acelasi timp sa ofere si alte tipuri de planuri tarifare", se precizeaza in comunicat.

ANCOM recomanda clientilor operatorilor de telefonie mobila sa analizeze oferta propriului furnizor inainte de a pleca in calatorie, pentru a alege planul tarifar care se potriveste cel mai bine necesitatilor fiecaruia.

Comisia Europeana se afla in proces de revizuire a Regulamentului privind roamingul in retelele internationale, un nou regulament urmand sa fie dezbatut in perioada urmatoare, se mai spune in comunicat.

Serviciul de roaming international ofera utilizatorilor posibilitatea de a-si folosi terminalul mobil (telefon, laptop etc.) atunci cand calatoresc in afara tarii.

Astfel, acestia pot sa sune si sa fie sunati, pot trimite sau primi SMS-uri sau folosi servicii de date (apeluri video, e-mail, navigare pe internet), chiar daca nu sunt in aria de acoperire a retelei furnizorului la care au abonament sau cartela.

La intrarea pe teritoriul unui stat membru al UE, utilizatorii vor primi informatii (de regula, printr-un SMS) cu privire la tarifele aplicabile, atat pentru serviciul de voce, cat si pentru serviciile de date.

Utilizarea telefonului in roaming presupune plata atat pentru apelurile efectuate, cat si pentru cele primite. Pentru primirea unui apel in roaming este taxat atat cel care initiaza apelul, cat si cel care il primeste. Primirea unui mesaj text (SMS) in roaming este gratuita.

Utilizarea in roaming a serviciilor de acces la internet sau transmisiuni de date (cum ar fi servicii de tip e-mail, mobile banking, jocuri on-line, servicii video la cerere (VoD) etc., inclusiv MMS) este tarifata de regula in functie de volumul de date transferat (atat cel descarcat, cat si cel incarcat).

Furnizorii pun la dispozitia utilizatorilor finali unul sau mai multe plafoane financiare sau de volum maxime pentru perioade de utilizare specificate, cu conditia informarii acestora in avans cu privire la volumul de date preconizat.

Unul dintre aceste plafoane (plafonul implicit) se situeaza aproape de valoarea de 50 EUR (fara TVA), fara a o depasi, pentru cheltuielile de acoperit intr-o luna de facturare.

Plafonul implicit se aplica tuturor clientilor care nu opteaza pentru un alt plafon, iar furnizorii au obligatia de a avertiza utilizatorul atunci cand a consumat 80% din plafonul agreat.

ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri