Aproximativ 54% dintre romani nu au folosit niciodata internetul, iar pentru a rezolva aceasta problema autoritatile ar trebuie sa dezvolte serviciile in zonele rurale, in care oamenii au venituri mici si nu au acces la educatie, a afirmat intr-o conferinta sustinuta la Bucuresti Neelie Kroes (foto), comisarul european pentru Agenda Digitala, un proiect prin care toti europenii trebuie sa aiba acces la internet pana in 2020.
Daca, potrivit datelor prezentate de comisarul european, 54% dintre romani nu au accesat pana acum o pagina web, in schimb, la nivel european, procentul scade la jumatate, mai exact la 26%.

In iunie anul trecut in Romania existau aproximativ 7,8 milioane de utilizatori de internet, conform unor date ale Internet World Stats.

Pe de alta parte, datele unui studiu Gallup realizat la comanda arbitrului telecom (ANCOM) arata ca pana in primavara anului trecut circa 47% dintre respondenti nu utilizasera niciodata internetul. Iar datele Comisiei Europene arata insa ca in jur de 58% dintre romani nu au intrat niciodata pe o pagina de internet.

Astfel, tara noastra are mari probleme in privinta accesului la internet, chiar daca are printre cele mai ieftine si bune servicii de internet.

Principala explicatie pentru care serviciile de internet nu s-au dezvoltat in Romania precum in Islanda, Norvegia, Suedia sau Olanda (tari in care procentul celor care nu au folosit niciodata internetul scade sub 10%) este slaba dezvoltare a infrastructurii.

“Reteaua de cablu de cupru e mult mai mica ca penetrare decat in celelalte tari din Europa. Probabil suntem sub jumatatea penetrarii din tarile din fruntea clasamentului”, a afirmat Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Pentru a se putea dezvolta rapid si la costuri mai mici decat ar fi presupus dezvoltarea unei retele in subteran, operatorii de telecomunicatii au realizat o infrastructura aeriana, adica au atarnat de stalpi cablurile pentru acces la servicii.

Dezvoltarea in zonele rurale in care deocamdata nu existe internet s-ar putea face cu ajutorul celor 84 de milioane de euro pe care autoritatile europene le ofere Romaniei in acest domeniu.

"Avem prevazuta cresterea ratei de acces la internet la peste 90% pana in 2015 si vom acoperi cel putin 90% din cele 3.648 de «zone albe» (zone in care populatia nu are acces la internet - n.r.). Agenda Digitala a inceput sa prinda contur", a afirmat si Valerian Vreme, sefului Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

Contractul privind finantarea retelei de acces in banda larga la internet in zonele neacoperite de operatori va fi semnat in noiembrie, iar proiectul va fi finalizat in termen de 24 de luni. Alocarea de catre Uniunea Europeana a celor 84 milioane de euro a fost obtinuta de Romania in 2009.

La finalul anului trecut in Romania existau 3 milioane de conexiuni de internet la puncte fixe si 6 milioane de conexiuni mobile, conform ANCOM.

In acelasi timp, rata de penetrare a internetului fix era de 36,8% la 100 de gospodarii si de 14% la 100 de locuitori.

Sursa foto: Comisia Europeana



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri