La inceput a fost mirajul Vestului, apoi posibilitatea de a castiga sute bune de euro pe luna. Pentru tinerii abia iesiti de pe bancile facultatii era o sansa de a avea o viata mai buna. Si au incercat. Romania cunoaste inca un puternic exod al fortei de munca calificate catre tarile mult mai dezvoltate din Occident. Dar drumul nu e intotdeauna intr-un singur sens. Multi se intorc si acasa. Si nu doar pentru ca niciunde nu-i ca acasa, ci si pentru ca salariile, conditiile de munca si perspectivele din firmele de soft romanesti incep sa se apropie de cele din Vest. La ARoBS Transilvania Software lucreaza in acest moment 3 tineri softisti care s-au intors acasa dupa ce au gustat din plin din experienta vestica. (n.n. Numele lor au fost schimbate pentru ca si-au dorit sa fie pastrata confidentialitatea asupra adevaratei identitati).
Sergiu a inceput sa lucreze la o firma multinationala din Ungaria inca din anul 2000. Proaspat absolvent, postul de programator la o mare firma, cu un salariu care a ajuns la o mie de euro pe luna era un vis implinit. Categoric, erau conditii bune de munca, un salariu foarte bun pentru mine ca incepator, dar am avut probleme de sanatate si a trebuit sa ma intorc. Ca sa fiu sincer asta a fost picatura care a umplut paharul. Sotia mea nu s-a putut adapta, iar pentru mine lipsa familiei si a prietenilor au cintarit greu in luarea unei decizii finale. Apoi, perspectivele erau reduse, formalitati dificile de luare a cetateniei, nu aveam viitor. Asa ca m-am intors. Am stat o perioada acasa pina m-am refacut, dupa care m-am angajat la ARoBS, in 2003.

Victor s-a intors pentru ca si-a satisfacut curiozitatea. A lucrat mai bine de un an la o firma indiana cu filiala in Ungaria. Nu stiu daca profesional munca in Ungaria a fost ceva special, dar a fost o experienta extraordinara ca organizare a firmei, multiculturalitate, cultura corporatista. Pentru mine, adaptarea la viata si munca din Ungaria a fost usoara, vorbeam limba, aveam prieteni, dar cu toate acestea am simitit ca e suficient. Si m-am intors. Poate ca nu m-as fi intors daca nu as fi gasit o firma care sa raspunda exigentelor mele. Dar am gasit. Aveam in Cluj prieteni care au stiut ce sa imi recomande. De anul trecut, lucrez la ARoBS, mai spune Victor.

Experienta lui Paul e mult mai vasta si pe mai multe continente: a inceput in Ungaria, apoi a lucrat in Londra, Paris, dar si in Bangalore (India). In total, a petrecut 4 ani lucrand la firme de IT din afara tarii. Imi doream o viata mai asezata, intr-un singur loc, mai stabila. In Cluj am facut o investitie imobiliara si doream de mult sa ma stabilesc aici. De ARoBS am aflat de la colegii mei, am fost contactat si de firma, mi-a placut, am fost placut impresionat de conditii. Asa ca am acceptat , spune Paul.

Claus lucreaza de aproape 3 ani la Ambo Consulting in Satu Mare si crede ca intoarcerea tinerilor informaticieni din Vest nu reprezinta doar cazuri izolate. Eu am plecat in mai 2000 in Germania si am lucrat 3 ani la o firma germano-americana. Dupa 3 ani, nu am mai avut de lucru, dar as fi avut posibilitatea sa gasesc pentru ca aveam experienta in IT, vorbesc 6 limbi straine . Sotia mea insa nu avea drept de lucru si, in plus, ne mutasem de prea multe ori incat ne-am spus ca a venit vremea sa ne asezam si asa ne-am intors in Romania. Am vorbit recent cu un prieten de al meu, tot informatician, roman nascut in Germania, care mi-a spus ca in conditiile de fiscalitate din Romania si cum se si prefigureaza o crestere accentuata a salariilor din domniul IT&C, ar veni si el sa lucreze aici. In Romania poti lucra si pentru firme din Gemania, dar fiscalitatea e mai mica. In Germania, fiscalitatea pur si simplu e ucigasa, spune Claus.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri