Ne-am dorit sa aducem in mainile fiecarei persoane un computer si am reusit, chiar daca nu am sperat la acest lucru nici macar in cele mai indraznete vise pe care le-am avut” spunea in urma cu cativa ani Steve Jobs, cel care a facut din Apple cea mai valoroasa companie din IT si care a decedat ieri. .
In viziunea lui Steve Jobs, fiecare persoana trebuie sa detina un computer. Datorita conceptiei sale si a strategiei aplicate, Apple a devenit, in timp, o imagine a ideii de business in Statele Unite ale Americii.

Insa, dupa un timp, viziunea lui Jobs a capatat alte nuante – unii spun ca acest lucru s-a schimbat din cauza ego-ului sau –, iar acesta a fost exclus din compania pe care a fondat-o. Desi sunt putini aceia care considera ca Steve Jobs a impiedicat dezvoltarea si cresterea Apple, totusi, fara el, compania si-a pierdut simtul de directionare si spiritul pionieristic, scrie Entrepreneur.com.

Acesta a aratat un interes deosebit pentru echipamentele electronice si gadgeturi, inca din tinerete. In timpul liceului, avand nevoie de anumite echipamente pentru realizarea unui proiect scolar, Jobs l-a sunat pe cofondatorul si presedintele companiei Hewlett-Packard, William Packard, pentru a-i solicita ajutorul. Impresionat de atitudinea lui Jobs, Hewlett nu numai ca i-a dat ceea ce a cerut, ci, de asemenea, i-a oferit si un internship pe timpul verii in cadrul companiei HP. Aici l-a cunoscut pe Steve Wozniak, un tanar inginer cu care s-a imprietenit imediat.

Dupa terminarea liceului, Jobs s-a inscris la colegiul Reed, insa a renuntat dupa un semestru. Acesta a inceput sa fie fascinat de spiritualismul estic, drept pentru care s-a angajat part-time (crea jocuri video pentru Atari) ca sa stranga bani si sa plece intr-o calatorie in India pentru a studia cultura si religia acestei zone.

Cand s-a intors in Statele Unite, acesta a inceput sa se reimprieteneasca cu Wozniak, care incepuse sa construiasca un computer de dimensiuni mici.
Pentru Wozniak, acesta era doar un hobby, insa vizionarul Steve Jobs a sesizat imediat potentialul de marketing existent intr-un astfel de echipament si l-a convins pe acesta sa se asocieze cu el in afaceri.

In 1975, tanarul de 20 de ani, Steve Jobs, impreuna cu asociatul sau, Wozniak, si-au deschis un magazin in garajul parintilor lui Jobs, pe care l-au botezat Apple, si au inceput sa lucreze la prototipul Apple I.

Desi acest prototip a fost cumparat in special de cei pasionati de calculatoare, cei doi asociati au facut suficienti bani pentru a reinvesti in imbunatatirea si redefinirea calitatii computerului. In 1977, acestia au lansat si Apple II – primul computer personal cu grafica color si tastatura. Creat pentru incepatori, versiunea a II-a a Apple a reportat un succes nebanuit. Vanzarile obtinute in primul an de la lansarea acestui produs au atins 3 milioane dolari. Doi ani mai tarziu, vanzarile au atins valoarea de 200 milioane dolari.

Insa, inainte de 1980, stralucirea conceptului Apple a inceput sa paleasca, iar interesul pentru acest brand sa scada. Apple III nu a afisat vanzari foarte mari, mai ales din cauza concurentei. Compania a pierdut foarte mult in detrimentul gigantului IBM.

Confruntandu-se cu scaderi importante ale vanzarilor, Jobs a prezentat Apple Macintosh in 1984 – primul calculator personal care cuprindea o interfata grafica controlata de un mouse, ceea ce a facut ca Macintosh sa devina o adevarata descoperire in ceea ce priveste usurinta de utilizare. In ciuda acestor lucruri, pretul stabilit de Jobs (2.495 dolari) s-a dovedit a fi mult prea mare pentru bugetele consumatorilor de pe piata.

In momentul in care vanzarile realizate nu au atins estimarile si solutiile propuse de Jobs au dat gres, el a fost exclus din board-ul companiei de John Sculley, CEO-ul Apple, pe care il alesese sa-l ajute la conducerea companiei. Dezamagit de aceasta situatie, Jobs si-a vandut actiunile pe care le detinea in cadrul companiei si a renuntat sa mai lucreze cu Apple in 1985.

Un an mai tarziu, Jobs a lansat NeXT Computer Co. Insa, din cauza preturilor prea mari vehiculate la produsele NeXT, Jobs a inceput sa treaca pe partea de software si sa acorde o atentie tot mai mare celeilalte afaceri pe care o conducea, Pixar Animation Studios. Aceasta companie a fost achizitionata in 1986, de la George Lucas.

Dupa 1996, cand zilele Pixar erau glorioase, Apple a cumparat NeXT cu 400 milioane dolari si l-a readus pe Jobs in comitetul director, ca sfatuitor al CEO-ului Gilbert F. Amelio. Acest act venit din partea Apple a fost tradus ca unul de disperare, iar asta ca urmare a faptului ca dezvoltarea unei noi generatii de sisteme de operare Macintosh a dat gres si actiunile Apple au scazut cu 5,3 procente.

La sfarsitul lunii martie 1997, Apple a anuntat o pierdere trimestriala de 708 milioane dolari. Trei luni mai tarziu, Amelio si-a dat demisia, iar Jobs a preluat functia de CEO interimar al companiei.

In 2008, Apple a fost desemnat brand-ul cu cel mai mare impact asupra consumatorilor din intreaga lume, iar Microsoft si brandul national al SUA se aflau pe lista celor care aveau nevoie sa fie schimbate.

La jumatatea lui 2009, Jobs a anuntat ca va intra in concediu pentru cinci luni, dupa ce a descoperit ca problemele sale de sanatate sunt "mai complexe" decat crezuse initial.

In 2004, acesta a fost diagnosticat cu o forma rara de cancer pancreatic.

Reticenta companiei Apple de a furniza informatii asupra starii de sanatate a lui Jobs a cauzat ingrijorari in randul investitorilor, care au fost martori la deprecieri ale actiunilor in urma fiecarui zvon nou legat de sanatatea lui Jobs.

Dupa ce de la inceputul anului, managerul a reintrat in concediu medical din cauza problemelor de sanatate, pe 24 august Jobs a anuntat ca se va retrage de la sefia companiei, aceasta urmand sa fie condusa in continuare de Tim Cook, fostul director operational, cel care de altfel il si inlocuia pe Jobs in perioadele cand acesta lipsea.

El a ramas in companie in functia de presedinte al Consiliului de Administratie.

Decesul lui Steve Jobs a fost facut noaptea trecuta de Apple pe site-ul companiei printr-o imagine mare cu parintele acesteia, sub care aparea textul "Steve Jobs 1955-2011". Daca apasi pe imagine apare scris

"Apple a pierdut un geniu creativ si un vizionar, iar lumea a pierdut un om extraordinar. Cei care au avut sansa sa-l cunoasca si sa lucreze cu Steve au pierdut un prieten drag si un mentor, care stia mereu cum sa inspire. Steve lasa in urma o companie pe care numai el putea sa o construiasca, insa spiritul lui va ramane intotdeauna temelia Apple", potrivit anuntului de pe site.

Sursa foto: Apple
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri