Laboratorul National Oak Ridge (ORNL), care gazduieste cel mai avansat centru de cercetare pentru Departamentului de Energie al S.U.A., va lansa un nou supercomputer revolutionar, “Titan”, bazat pe GPU-urile NVIDIA Tesla.
Cu o performanta de 20 de petaflopi, Titan, un supercomputer de tipul Cray XK6, va deveni de doua ori mai rapid si de trei ori mai eficient energetic prin comparatie cel mai rapid supercomputer din lume din momentul actual: sistemul K, din Japonia.

Titan va deveni, astfel, un instrument esential pentru oamenii de stiinta care vor putea folosi puterea masiva de procesare paralela a GPU-urilor, in cercetare si inovatie. Sistemul va putea fi folosit pentru activitatile de cercetare intr-o gama larga de domenii, printre care si matematica stiintifica, tehnologie energetica, cercetare medicala, geologie si altele.

“Decizia celor de la Oak Ridge de a dota sistemul Titan cu GPU-uri Tesla GPUs subliniaza cresterea nivelului de incredere in sistemele heterogene bazate pe GPU-uri, drept cea mai buna metoda de a atinge niveluri de procesare de tip exascale in urmatoarea decada,” a declarat Steve Scott, chief technology officer pentru produse Tesla in cadrul NVIDIA, referindu-se la o performanta de procesare de ordinul a 1,000 de petaflopi. “GPU-urile Tesla vor oferi peste 85% din performanta sistemului Titan. Nu poti obtine acest nivel de performanta si eficienta energetica doar prin folosirea CPU-urilor.”

In prima etapa a lansarii sistemului Titan, care se afla in plina desfasurare, Oak Ridge va actualiza supercomputer-ul Jaguar cu 960 de GPU-uri Tesla M2090 bazate pe arhitectura NVIDIA “Fermi”. Aceste GPU-uri vor functiona alaturi de CPU-urile multi-core din cadrul supercomputer-ului Cray XK6.

In ceea de a doua etapa, care este planificata sa inceapa in 2012, Oak Ridge va integra pana la 18,000 de GPU-uri Tesla GPUs bazate pe noua arhitectura, supranumita “Kepler.”

NVIDIA este liderul mondial in tehnologia de procesare vizuala si compania care a inventat, in 1999, unitatea de procesare grafica (GPU). De atunci a stabilit noi standarde in procesarea vizuala cu o grafica impresionanta disponibila pe dispozitive precum tablet si telefoane mobile, notebook-uri si pentru statiile de lucru.

Foto: nvidia.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri