Romania ocupa locul zece in topul tarilor care au distribuit malware in luna septembreie, cu un procent de 1,97%. Pe primele trei pozitii se afla Statele Unite ale Americii, cu 22,14%, urmate de Rusia (15,18%) si Germania (14,37%), potrivit unui raport al celor mai importante incidente informatice ale lunii septembrie publicat de Kaspersky Lab.
In luna septembrie, solutiile de securitate informatica ale Kaspersky Lab au blocat aproximativ 213 milioane de atacuri de retea, au prevenit 80 de milioane de tentative de infectare cu malware web, au identificat si neutralizat 263 de milioane de programe periculoase pe computerele utilizatorilor si au fost date 80 de milioane de verdicte in urma analizei euristice.

Printre cele mai importante incidente informatice de luna trecuta, care au avut ca tinta utilizatorii individuali, a fost atacul asupra DigiNotar, una dintre numeroasele firme din intreaga lume, care elibereaza certificate digitale de securitate (SSL) pentru mai multe resurse online, inclusiv retele sociale si servicii de e-mail. In urma atacului, infractorii cibernetici au eliberat certificate digitale false in numele unor giganti din industria IT – Gmail, Mozilla, Facebook si Twitter. Ulterior, a fost descoperit faptul ca utilizarea acestor certificate era parte a unui plan de atac asupra utilizatorilor de Internet din Iran.

Acest caz demonstreaza inca o data ca sistemul actual, prin care mai multe autoritati elibereaza astfel de certificate, este foarte slab protejat si contrazice insasi ideea de certificare digitala.

Nici utilizatorii de Mac OS X nu au fost ocoliti de atacuri informatice in luna septembrie, malware-ul fiind ascuns in fisierele PDF primite ca atasamente de e-mail. Backdoor.OSX.Imuler.a a fost identificat la sfarsitul lunii trecute, fiind ascuns intr-un document PDF destinat utilizatorilor Apple si avand capacitatea de a primi comenzi de la un server de control, precum si de a descarca in sistemul infectat alte fisiere suspecte sau de a trimite capturi de ecran cu activitatea desfasurata pe Mac.

De asemenea, in septembrie, Kaspersky Lab a detectat 680 de noi programe periculoase pentru telefoanele mobile, din care 559 erau create pentru platforma de operare Android. In ultimele luni, numarul amenintarilor informatice pentru acest sistem de operare a crescut semnificativ, foarte multe dintre acestea avand functionalitate de backdoor – 182 de programe periculoase (32,5%) din totalul celor 559. La acestea se adauga calul troian ZitMo (ZeuS-in-the-Mobile), varianta pentru smartphone-uri a troianului ZeuS, care poate intercepta SMS-urile trimise de catre banca, pentru ca un client sa poata autoriza tranzactia realizata prin intermediul serviciului de online banking.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri