Un cititor wall-street.ro intreaba: De ceva timp am descoperit voucherele de reduceri si ma tot intreb daca sa platesc sau nu cu cardul. Cat de sigure sunt platile online cu cardul, in aceasta situatie?
Raspunsul Consultantului:

Site-urile de cupoane de reduceri sunt similare din prisma platilor pe Internet cu toate celelalte magazine online, atat din Romania cat si din lume. Tranzactiile sunt securizate si intermediate de un procesator de plati.

Anul trecut, procentul situatiilor de frauda cu cardul bancar a fost de doar 0.2%, potrivit datelor procesatorului de tranzactii online Gecad ePayment, cea mai mare companie in domeniu.

In cazul site-urilor de reducere (vouchere) este bine, in general, sa comandati de la cele mai mari/cunoscute, nu atat pentru ca siguranta platilor ar fi mai ridicata in aceste cazuri, cat pentru ca firmele client ale site-urilor de reduceri sunt selectate in general cu o mai mare grija, oferind si servicii post-vanzare. Printre cele mai mari site-uri de reduceri se numara Kuponiada.ro, Zumzi.ro, FunGift.ro sau CoolBuy.ro.

Mai jos puteti citi cateva motive pentru care platile online cu cardul sunt sigure:

* Datele de card necesare in momentul platii nu sunt introduse pe pagina magazinului online ci pe paginile securizate ale procesatorului
* Datele nu sunt stocate nici pe serverele procesatorului. In momentul in care introduci datele de card, acestea sunt trimise criptat spre serverele bancii emitente pentru autentificarea tranzactiei
* Toate serverele de tranzactionare sunt scanate zilnic impotriva vulnerabilitatilor

Insa, pentru a limita riscul unei posibile fraude cu cardul, urmati sfaturile oferite de autoritatile in domeniu:

• Inrolati cardul in 3D Secure printr-o cerere la banca care v-a emis cardul. 3D Secure este un standard de securitate dezvoltate de Visa si MasterCard care va ofera posibilitatea de a stabili o parola suplimentara pe care o vei folosi doar la plata online. Astfel, chiar daca pierdeti cardul, fara aceasta parola, el nu va putea fi folosit pentru a plati online.
• Nu lasati datele de card la vedere.
• Fiti atent la tentativele de phishing! Nici o banca, operator de telefonie mobila, magazin online sau alta institutie nu solicita prin email sau SMS informatii confidentiale legate de conturi bancare, carduri sau coduri PIN. Oricat de credibil ar fi mesajul, inainte de a furniza astfel de date, verifica la compania din partea careia a fost trimis
• Cumparati doar de la firme care va sunt cunoscute si despre care stiti ca sunt serioase. Aveti in vedere ca le veti comunica numele, numarul cardului si probabil adresa si numarul de telefon.
Atunci cand cumparati de pe un magazin online mai putin cunoscut, fiti atent la elementele de securitate care va ajuta sa recunoasteti un magazin online sigur.

In cazul in care credeti ca ati fost fraudat, urmati pasii de mai jos:

1) Contactati imediat banca sau institutia financiara care v-a emis cardul. Este posibil ca emitentul sa doreasca sa anuleze cardul dvs prezent si sa va emita unul nou. Verificati cu emitentul daca adresa dumneavoastra de contact nu a fost schimbata.
2) Daca inca mai aveti cardul, dar s-au operat tranzactii frauduloase cu ajutorul lui, contactati emitentul pentru a raporta frauda si cereti un nou card.
De asemenea, contactati biroul de credit pentru a il anunta ca a avut loc o frauda. Un mesaj de “Alerta de frauda” va fi trecut pe dosarul dvs. Trebuie sa cereti o copie a raportului dvs de credit, pe care sa-l reverificati cu atentie.

In general nu aveti nevoie de nicio parola pentru a tranzactiona online, datele fiind disponibile pe insusi cardul d-voastra. Daca il aveti inscris in 3D secure, va trebui sa introduceti parola pe care o cunoasteti d-voastra si care v-a fost emisa de banca.


Vezi aici si alte raspunsuri utile pentru posesorii de carduri, pe mai multe domenii.

Educatia financiara este esentiala pentru wall-street.ro, nu doar informatiile de business pe care le oferim in fiecare zi.

Tocmai de aceea, am lansat proiectul editorial CardPayment, sustinut de MasterCard, prin care ne-am propus sa gasim cele mai bune sfaturi pentru posesorii de carduri.

Proiectul este destinat posesorilor de carduri si nu numai care vor raspunsuri la intrebari din zona cadurilor de credit, de debit, comert electronic, plati contactless sau taxe si impozite. Va raspundem aici daca aveti intrebari, atat din experienta noastra, dar mai ales dupa ce ne vom consulta cu specialisti din aceste industrii.

Ai intrebari legate de carduri?
Vrei sa stii mai multe despre comertul electronic si platile contactless? Nu ai cui sa te adresezi? Vrei sa afli cum poti plati taxele si impozitele online? Consulta-ne si iti raspundem gratuit.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri