Valabilitatea licentelor de telefonie mobila GSM ale Orange Romania si Vodafone Romania va fi extinsa din decembrie 2011 pana in aprilie 2014, cand expira si licenta Cosmote Romania in benzile de freecvente de 900 si 1.800 MHz, propune autoritatea de reglementare in telecom (ANCOM), scrie Mediafax.
"ANCOM intentioneaza sa organizeze pana la sfarsitul anului 2013 o licitatie pentru intreg spectrul de frecvente ce va deveni disponibil in benzile 900 MHz si 1.800 MHz si sa extinda valabilitatea drepturilor de utilizare detinute de Orange Romania si Vodafone Romania in aceste benzi pana la acordarea noilor licente", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Noile drepturi de utilizare urmeaza a fi exercitate incepand cu 6 aprilie 2014, cand expira si drepturile detinute de Cosmote in aceste benzi, se precizeaza in comunicat.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a publicat, miercuri, spre consultare, un proiect de decizie care prevede si ca pana la 31 decembrie 2012 Orange Romania si Vodafone Romania vor avea obligatia de a elibera din spectrul de frecvente de 900 MHz o subbanda cumulata cu largimea de 2x5 MHz, care nu va afecta insa continuitatea serviciilor pe care cei doi operatori le furnizeaza.

"Spectrul astfel eliberat va fi alocat prin procedura de selectie in cursul anului 2012. Aceasta masura a fost identificata ca remediu in urma studiului privind impactul utilizarii benzii de 900 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii de generatia a treia (3G) folosind sistemele UMTS asupra concurentei pe piata de comunicatii mobile, care a aratat ca RCS&RDS se afla in dezavantaj concurential fata de operatorii care detin spectru in banda de 900 MHz", se spune in comunicat.

In urma analizelor ANCOM si a consultarilor avute cu industria a reiesit ca acest remediu este cel mai potrivit pentru a crea conditii egale tuturor jucatorilor din piata serviciilor de comunicatii mobile, conform sursei citate.

Detalii precum cele privind procedura de alocare a benzilor de frecvente, conditiile de alocare si utilizare a spectrului, taxele privind prelungirea sau acordarea licentelor urmeaza sa fie stabilite ulterior.

"Dat fiind faptul ca noul pachet telecom nu a fost transpus in legislatia romaneasca pana in acest moment si ca neadoptarea acestei decizii in cursul acestui an pune sub semnul intrebarii continuarea furnizarii serviciilor de comunicatii mobile pentru aproximativ 16 milioane de utilizatori, ANCOM propune un termen de 10 zile pentru transmiterea de observatii si recomandari", se mai spune in comunicat.

Proiectul de decizie privind acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio in benzile de frecvente 880-915 MHz, 925-960 MHz, 1.710-1.785 MHz si 1.805-1.880 MHz poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM.

Persoanele interesate pot formula si transmite observatii si propuneri pana la 9 decembrie.

Licentele pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile GSM in benzile de frecvente 890-915 MHz si 935-960 MHz au fost acordate la finalul anului 1996 companiilor care functioneaza in prezent sub denumirile Orange Romania si Vodafone Romania, cu o valabilitate de 15 ani, care expira la 31 decembrie 2011.

Fiecare dintre cei doi operatori a achitat suma de 75 milioane de dolari pentru licentele GSM.

Licentele pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile GSM in benzile de frecvente 890-915 MHz, 935-960 MHz, 1.710-1785 MHz si 1.805-1.880 MHz au fost acordate la finele anului 1998 companiei care functioneaza in prezent sub denumirea Cosmote Romania, dreptul de utilizare fiind, de asemenea, de 15 ani, pana la 5 aprilie 2014.

Operatorul a achitat suma de 53 milioane de dolari pentru cele doua licente.

Prin intermediul acestor licente operatorii furnizeaza servicii de voce si date si, incepand cu anul 2010, pot furniza si servicii 3G.

ANCOM este institutia care protejeaza interesele utilizatorilor de comunicatii din Romania, prin promovarea concurentei pe piata de comunicatii, administrarea resurselor limitate si incurajarea investitiilor eficiente in infrastructura.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri