Anul 2012 marcheaza intrarea tabletelor intr-o noua era tehnologica ce va aduce schimbari atat la nivelul designului cat si al functionalitatii lor, noteaza PCWorld.com.
Cu 10 ani in urma, Microsoft lansa primul TabletPC , care, pentru acele vremuri reprezenta o adevarata revolutie in domeniul tehnologic. Timpul a trecut, tehnologia a evoluat, iar Microsoft s-a vazut nevoita sa cedeze in fata gigantului si totodata concurentului american Apple care a introdus in 2010 conceptul de tableta digitala cu touchscreen senzitiv. Un an mai tarziu au aparut tehnologii noi, versiuni imbunatatite ale acestor gadgeturi cu procesoare mai rapide, cu un design mult mai ergonomic, cu rezolutii de o calitate deosebita si culori mult mai vii. Insa care sunt tendintele tehnologice pentru anul viitor in industria tabletelor?

Tabletele vor fi mai usoare si mai subtiri

Anul viitor tabletele vor deveni mult mai usoare si, totodata, mai subtiri decat au fost pana acum. Aceasta schimbare a inceput spre finalul anului: tabletele cu o diagonala de 10 inch cantaresc intre 500 si 600 grame, in timp ce modelele aparute la inceputul lui 2011 aveau peste 700 grame.

Sunt tot mai multi cei care sustin ca vremea notebook-urilor va apune in curand din cauza succesului pe care tabletele l-au inregistrat in ultimul timp. Cum laptopurile, chiar si netbook-urile cantaresc in jur de 1 kilogram, greutatea reprezinta un aspect important, portabilitatea fiind cuvantul de ordine al omului modern.

Procesoarele Quad-Core

Nvidia Tegra 3 a fost primul procesor Quad-Core (cu 4 nuclee - n.r.) lansat in luna noiembrie a acestui an. Prima tableta care a implementat acest tip de procesor a fost Asus Transformer Prime, lansata la inceputul lunii decembrie, fiind o versiune imbunatatita a Eee Pad Transformer. Pentru modelul cu o capacitate de 32GB pretul porneste de la 500$.

Desi Nvidia a fost primul producator care a implementat tehnologia procesoarelor cu 4 nuclee pentru tablete, sunt si alti jucatori din domeniu care au raspuns acestei provocari. Qualcomm a anuntat primul sau procesor quad-core - Snapdragon S4 - care va aparea in a doua jumatate a anului viitor. Producatorul de micro-chipuri va folosi tehnologiile quad-core pe tabletele cu Windows 8.

Displayuri cu rezolutii mari

Calitatea imaginii este data de numarul de pixeli si cu cat acesta este mai mare cu atat culorile redate sunt mai pronuntate si imaginea este mai clara.

In timp ce tableta iPad2 are o rezolutie de 1024x768px si cuprinde 132 pixeli/inch, viitoarea tableta Toshiba Thrive de 7” va avea o rezolutie de 1280x800px cu o frecventa de 225 pixeli/inch ceea ce va oferi o calitate mai buna a imaginii.

Sisteme de operare de ultima generatie

Sistemele de operare pentru tablete vor evolua spectaculos in 2012. Pe acest segment, batalia se va da in continuare intre Apple iOS si Google Android.

Ice Cream Sandwich, cel mai nou sistem de operare lansat de Google poate fi considerat un “pionier” in domeniul softului pentru telefoanele mobile si tablete.

Anul 2011 a fost marcat lansarea tabletelor iPad 2, Kidle Fire, Samsung Galaxy Tab, cat si Asus Transpormer Prime. Dar asteptarile se vor schimba odata trecerea in 2012, odata cu aparitia viitoarei tablete iPad, programata in primavara lui 2012.

Lupta se anunta lunga. Ramane de vazut cine va castiga atat razboiul hardware al dispozitivelor cat si cel al software -ului de anul viitor.

Foto: 3g-ipad.net


Voi ce parere aveti? Cine se va impune in industria tabletelor in 2012? Comentati mai jos.

1. Ce producator va revolutiona industria tabletelor in 2012?

2. Ce sistem de operare va castiga batalia pe segmentul tabletelor anul viitor?




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri