Guvernele si marile corporatii din intreaga lume trebuie sa fie foarte atente la amenintarile cibernetice in 2012, care vor fi din ce in mai prezente. Va exista nu numai o crestere foarte mare a atacurilor cu tinte specifice asupra institutiilor de stat si asupra marilor companii, dar este posibil ca din ce in ce mai multe organizatii sa fie afectate de incidente informatice, potrivit unui raport de previziuni pe anul viitor realizat de compania Kaspersky Lab.
„Pentru moment, majoritatea incidentelor afecteaza companiile si organizatiile guvernamentale, care sunt implicate in fabricarea de armament, operatiuni financiare sau in activitati legate de cercetarea in domeniul hi-tech sau in domeniul stiintei”, a spus Alexander Gostev, autorul raportului „Cyberthreat Forecast for 2012”.

Nici companiile din domeniul energiei, transportului sau industriei farmaceutice nu vor scapa de atacurile informatice.

„In 2012, companiile care activeaza in domenii ca extractia de resurse naturale, energie, transport, alimentatie si farmaceutice vor fi afectate, ca si companiile care furnizeaza servicii de Internet si cele care se ocupa cu securitatea informatiilor”, a incheiat Gostev.

Atacurile vor fi mai extinse din punct de vedere geografic anul viitor, incluzand Europa Occidentala si SUA, si vor afecta Europa de Est, Orientul Mijlociu si Asia de Sud-Est.

Infractorii cibernetici isi vor schimba metodele de atac, pentru a se adapta la competitia dintre companiile de securitate IT, ce investigheaza acest tip de atacuri si care ofera protectie impotriva lor, potrivit Kaspersky Lab

Nivelul crescut de atentie la bresele de securitate va reprezenta inca un motiv pentru care atacatorii vor fi nevoiti sa caute noi instrumente. Metodele conventionale de atac, ce implica atasamente de e-mail care exploateaza vulnerabilitatile din sistem vor deveni din ce in ce mai ineficiente, in timp ce atacurile prin intermediul motoarelor de cautare (influentarea rezultatelor afisate in cautari online pe anumite subiecte) vor fi mult mai populare.

Atacurile grupurilor de hackeri activisti asupra organizatiilor de stat si companiilor vor continua si in 2012 si vor avea o agenda predominant politica, potrivit raportul Kaspersky Lab. Alexander Gostev considera ca acesta va reprezenta o tendinta importanta in comparatie cu atacurile similare din 2011. Cu toate acestea, „hacktivism-ul” ar putea fi utilizat ca o metoda de divesiune pentru a ascunde alte tipuri de atac.

Programele de malware hi-tech, cum sunt Stuxnet si Duqu, create cu sprijinul statelor vor ramane fenomene unice. Aparitia lor va fi decisa de tensiunile internationale dintre anumite tari. Din punctul de vedere al lui Alexander Gostev, conflictele in spatiul virtual in 2012 se vor forma in jurul confruntarilor traditionale: SUA si Israel impotriva Iranului si SUA si Europa de Vest impotriva Chinei.

„Armele” de baza care sunt construite pentru a distruge date intr-un anumit moment, cum sunt „kill switches”, bombe logice etc, vor deveni mai populare deoarece sunt mai usor de fabricat. Crearea acestor programe poate fi externalizata catre furnizori privati utilizati de agentiile militare sau guvernamentale. In multe cazuri, este posibil ca furnizorul sa nu stie care sunt scopurile clientului.

In ceea ce priveste amenintarile pentru telefoane mobile, Google Android va deveni tinta favorita pentru piata de software periculos, care ataca terminale mobile, precum si sa creasca numarul de atacuri ce exploateaza vulnerabilitati, spun expertii Kaspersky Lab.

Este prognozata si aparitia primelor atacuri mobile de tip drive-by si a botnet-urilor mobile.

Spionajul mobil se va raspandi la scara larga si va include, cel mai probabil, furt de date de pe telefoane mobile si urmarirea anumitor persoane cu ajutorul telefoanelor sau a serviciilor de localizare geografica.

Foto: addictinggames.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri