Dupa ce 2011 a fost unul plin de lansari, achizitii, procese, 2012 nu pare sa fie foarte diferit. Tabletele vor continua sa se vanda ca painea calda, ultrabookurile vor incerca sa le ia din cota de piata, iar Facebook s-ar putea in sfarsit lista, scrie cotidianul american Washington Post.
Platile prin telefonul mobil vor deveni un lucru comun

Majoritatea consumatorilor au trecut cu greu de la plata cu cash la cea cu cardul. Iar acum, gratie aplicatiilor care le permit utilizatorilor sa faca plati cu telefonul, pentru multi dintre noi platitle vor si mai usor de facut.

De exemplu, aplicatia Google Wallet a fost lansata in septembrie anul trecut insa in prezent poate fi utilizata doar de pe cateva modele de telefoane si foarte putini retaileri au echipamentele necesare pentru a folosi acest sistem.

Dar foarte multi analisti spun ca anul acesta este unul in care platile mobile vor fi tot mai folosite datorita faptului ca tot mai multe dispozitive mobile au incorporata tehnologia Near Field Communication. Practic, prin aceasta telefonul devine un fel de card de cumparaturi sau chiar bilet de calatorie.

De altfel, analistii de la Forrester Research spuneau intr-un raport din iunie anul trecut ca tranzactiile prin telefonul mobil ar putea ajunge la circa 31 miliarde de dolari pana in 2016. Si avand in vedere potentialul de crestere este foarte posibil ca alte companii din zona de tehnologie sa incerce sa provoace Google cu propriile aplicatii de plati mobile. De fapt, operatori de telecomunicatii precum Verizon, AT&T si T-Mobile au anuntat ca vor lansa impreuna un portofol digital numit Isis, acesta urmand sa fie pus pe piata in acest an.

Listarea Facebook


Foarte multi analisti spun ca Facebook, cea mai populara retea de socializare din lume, cu peste 800 de milioane de utilizatori, se va lista in sfarsit pe bursa si ca oferta initiala a acesteia va fi cea mai mare a unei companii din zona de tehnologie.

Cat de mare va fi?

In ianuarie anul trecut, Goldman Sachs a evaluat compania la circa 50 de miliarde de dolari. Insa in noiembrie 2011 presa americana scria ca reteaua de socializare ar putea strange 10 miliarde de dolari printr-o oferta unica initiala (IPO), ceea ce ar evalua compania la circa 100 de miliarde de dolari.

Iar acesta s-ar putea sa nu fie singurul lucru major pentru Facebook in acest an, avand in vedere ca este foarte posibil ca reteaua sa treaca de un miliard de utilizatori.

Tabletele vor creste puternic


Multi analisti sunt de acord cu acest lucru. Singurul lucru asupra caruia nu sunt insa de acord este daca Apple va continua sa detina suprematia in domeniu.

Potrivit unui studiu din decembrie al companiei de cercetare IDC, Apple are 62% din piata mondiala de tablete, in timp ce Android controleaza 32%. Iar mai multe zvonuri spun ca iPad 3 ar putea fi lansat la inceputul lui februarie si ar putea fi insotit de o versiune „iPad mini”.

Va fi insa acest lucru suficient pentru ca Apple sa fie la adapost in fata competitorilor care lanseaza tablete pe sistemul Android? Ramane de vazut.

Ultrabookurile vor incerca sa ia din cota de piata a tabletelor

Asa numite ultrabookuri ar putea fi alternativa perfecta pentru cei carora le plac tabletele foarte subtiri si usoare, dar care au tastatura. Acer, Asus, Toshiba si Lenovo au lansat astfel de dispozitive in 2011, iar anul acesta ar putea aduce o explozie a vanzarilor in domeniu.

Popularitatea Siri va atrage noi competitori pentru Apple

Lucrul care a atras cel mai mult atentia la iPhone 4S, cea mai noua versiune a popularelor telefoane lansate de Apple, este Siri, un asistent personal care recunoaste comenzile vocale. Aceasta tehnologie care exista si inainte de a fi lansata de Apple, a venit insa cu un nivel mai mare acuratete al serviciilor oferite. Chiar daca uneori face si greseli.

Iar acum exista informatii ca si Google ar putea lansa anul acesta o tehnologie similara, numele de cod al proiectului fiind Majel.

Marile companiile de tehnologie se vor lupta sa fie de toate pentru toti

Cu putin timp in urma industria IT&C era una destul de divizata: Motorola, Nokia, RIM si Apple se luptau pentru suprematie pe zona de telefoane mobile, Verizon, AT&T, Sprint si T-Mobile erau operatori de telecomunicati, iar Google se lupta cu Yahoo si Microsoft in domeniul cautarilor online.

Dar toate aceste piete care inainte erau bine delimitate in ultimii ani se intersecteaza tot mai mult din dorinta companiilor de a-si mari veniturile si de a face fata competitiei. De exemplu, in 2011, Google a cumparat Motorola Mobility si a facut un pas foarte important in zona retelelor de socializare prin lansarea Google +, Amazon a lansat o tableta, iar Facebook se pregateste de lansarea primului sau smartphone.

Amenintarile informatice vor deveni tot mai sofisticate

Atat McAfee cat si Cisco se asteapta ca activitatea hackerilor sa devina din ce in ce mai intensa in acest an. De asemenea, mvor creste amenintatile informatice impotriva dispozitivelor mobile, sistemelor GPS si impotriva echipamentelor medicale.

Razboiul patentelor va continua

Gigantii IT au dus cateva batalii foarte importante in 2011 din cauza patentelor. Oracle s-a judecat cu Google, Apple cu Motorola, HTC si Samsung, iar cei de la Kodak cu RIM (Research in Motion, producatorul BlackBerry). Iar aceste procese care nu s-au terminat vor continua si in acest an.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri