Traficul mobil de banda larga se dezvolta rapid in Romania, astfel ca in 2020 fiecare posesor de telefon mobil, smartphone sau tableta va descarca, in medie, de 13 de ori mai multe date folosind retelele mobile decat in prezent, iar numarul utilizatorilor acestor servicii va ajunge la 27 de milioane, potrivit unui studiu al furnizorului de echipamente Nokia Siemens Networks.
In aceste conditii, infrastructura de telecomunicatii se va adapta cerintelor tot mai „sofisticate” ale consumatorilor si cresterii exponentiale a traficului.

In 2010, aproximativ trei milioane de romani foloseau conexiuni mobile de banda larga, in timp ce in 2020 se asteapta ca numarul acestora sa depaseasca 27 de milioane. Totodata, traficul total generat de utilizatorii de smartphone-uri, tablete si laptopuri sa creasca de 13 ori, de la 1.700 Mbiti/luna/user in 2010, la 12.784 Mbiti/luna/user pana in 2020, potrivit studiilor Nokia Siemens Networks.

Numai traficul generat de smartphone-uri, de exemplu, va creste de 30 de ori.

Tendinte la nivel global
Totodata, numarul utilizatorilor de smartphone-uri si tablete il va depasi pe cel al utilizatorilor de laptopuri si PC-uri. Aceasta tendinta este generata de faptul ca astazi comunicatiile de banda larga nu mai sunt un lux, utilizatorii doresc sa fie conectati si serviciile lor preferate sa fie disponibile 24 de ore din 24, oriunde s-ar afla.

“Cererea si dorintele utilizatorilor sunt tot mai imprevizibile. Tehnologia evolueaza foarte rapid, apar zilnic noi servicii si aplicatii, terminalele devin tot mai inteligente, punand o presiune tot mai mare pe capacitatea de livrare a retelelor mobile. Lumea foloseste serviciile de banda larga la birou, acasa, cand se deplaseaza si trece in timp real de la o aplicatie la alta, a declarat Angela Haraga (foto stanga), country manager Nokia Siemens Networks Romania.



Romania si primii pasi catre tehnologia 4G

Nokia Siemens Networks Romania a inceput deja contractarea operatorilor de pe piata locala in vederea implementarii noii tehnologii capabila sa genereze viteze de 7 ori mai mari la conexiunea pe terminalele mobile de 10 ori mai mare pentru conexiunile obisnuite de pana la 1 GBps.

Intreaga comunitate europeana, si, implicit, Romania ar putea trece abia in 2015 la folosirea optima a conexiunilor 4G (LTE - Long Term Evolution - n.r.).

„In Romania este o nevoie foarte accentuata a conexiunii broadband, fie ca ne referim la dispozitivele mobile, fie la alte tipuri de conexiuni.Tara noastra genereaza un trafic si dispune de retele cu o viteza mult mai mare comparativ cu alte state din regiune. Problema este ca nu toata piata este acoperita", a declarat Angela Haraga (foto), country manager Nokia Siemens Networks

Statistici ale viitoarelor comunicatii de banda larga
• Pana in 2020, retelele mobile din Romania vor intregistra o crestere de 13 ori mai mare a traficului de date mobile si de 30 ori a traficului de smartphone;
• Numarul abonamentelor cu servicii de banda larga va creste de 5 ori pana in 2015 si de 10 ori pana in 2020;
• In 2015, numarul abonamentelor mobile de banda larga va creste cu 530%, pana la 2,6 miliarde la nivel mondial.
• Se preconizeaza o crestere de 9 ori a numarului de abonamente de internet mobil de la 3 milioane in 2010 la 27 de milioane in 2020

Foto: technolism.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri