In 2011, cererea de telefoane mobile a crescut din nou in Europa, in mare parte ca urmare a popularitatii in crestere a smartphone-uri. Conform GfK, anul trecut au fost vandute cu 3,2% mai multe telefoane mobile decat in 2010, vanzarile de smartphone-uri crescand cu 67%. Anul trecut, 258 de milioane de telefoane au fost cumparate de catre consumatorii europeni.
Studiul a fost realizat in 25 de tari, inclusiv Romania.

In 2010, smartphone-uri reprezentau doar 22% din vanzari pe piata telefoniei mobile, iar in 2011 aceasta cifra a crescut la 36%. In decembrie 2011, cota a urcat la 45%. Retailerii din toate cele 25 de tari monitorizate din Europa au inregistrat vanzari de doua cifre, variind intre 35% in Marea Britanie si 105% in tarile Eurasiatice precum Kazahstan, Rusia, Turcia si Ucraina.

Cu o cota in unitati volum de peste 17%, Marea Britanie este in prezent cea mai mare piata pentru smartphone-uri din Europa, urmata de Germania, Austria si Elvetia, cu 16% in total. Pretul mediu al unui telefon mobil in Europa a crescut cu 8% intre 2010 si 2011, pana la 200 euro.

Industria dispozitivelor digitale - care include telefoane mobile, televizoare LCD, computere, camere digitale, tablete PC si dispozitive de birou - va atinge anul acesta 22% din vanzarile sale globale numai prin vanzarile de smartphone-uri. Acest lucru ar echivala cu o crestere de 4 puncte procentuale fata de cifra din 2011.

Despre studiu

Panelul de retail GfK colecteaza periodic date din peste 90 de tari din intreaga lume despre telefonia mobila si fixa, stickuri pentru Internet, accesorii pentru telefoane mobile, dispozitive de telecomunicatii, tarife de telefonie mobila si continut pe mobil, asa cum sunt jocurile si tonurile de apel. Analiza actuala se bazeaza pe datele referitoare la dezvoltarea pe piata de telefonie mobila in 2011 din 25 de tari: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kazahstan, Letonia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Romania, Rusia, Spania, Suedia, Elvetia, Turcia, Ucraina si Marea Britanie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri