Apple a fost cel mai mare vanzator de smartphone-uri anul trecut insa Google Android ramane cel mai important sistem de operare de pe piata, conform Gartner citat de The Telegraph.
In ultimele trei luni ale anului trecut, cota de piata Apple s-a ridicat la 23,8% pe segmentul de smartphone-uri iar pe intreg anul 2011 producatorul american a acoperit 19% din piata mondiala.

Samsung a fost al doilea cel mai mare vendor de smartphone-uri, apropiindu-se de Apple si depasind-o ca numar integral de mobile vandute (si non-smartphone-uri – n.r.), dar in spatele Nokia. Producatorul finlandez de telefoane ramane lider cu 23,8% din piata, dar pe segmentul smartphone-uri cota a scazut.

Europa de Vest si SUA au sprijinit cel mai mult cresterea cotei de piata a Apple in cel de-al patrulea trimestru al anului trecut.

Sistemul de operare Google Android continua sa creasca, atingand o cota de piata de 46,5% in 2011. Cu toate acestea, evolutia a incetinit spre final de an. Astfel, daca in trimestrul trei Android avea o cota de piata de 52,5%, la finalul trimestrului patru, procentajul scazuse pana la 50,9%, dupa lansarea iPhone 4S.

Cota RIM (producatorul BlacBerry) a ajuns la finalul lui 2011 la doar 10,9%, de la 19,9% in 2009 si 16,6% in 2010.

Sistemul Microsoft a scazut si el in cota de piata, pana la 1,8% de la peste 10% in 2008, in timp ce Nokia Symbian si-a injumatatit cota, de la 37,3% in 2010 la 18,7% in 2011, pe masura ce compania face tranzitia la sistemul de operare Windows.

Gartner se asteapta ca Android sa continue sa creasca, sprijinit si de relativ nou-venitii pe piata ZTE si Huawei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri