Gradul de absorbtie a fondurilor europene atrase prin Ministerul Comunicatiilor, de doar 9,3%, este rusinos, a declarat ministrul de profil, Razvan Mustea, adaugand ca vrea sa sprijine IMM-urile din IT&C sa patrunda pe piata americana,pe care o vede drept "closca cu puii de aur" pentru acest sector, informeaza Mediafax.
"Contributia sectorului IT&C la PIB a fost de 5% in 2010, adica aproximativ 13,2 miliarde de dolari. Este o bila alba. Industria IT este singura care a inregistrat crestere pe perioada crizei. Cifrele de la Ministerul Comunicatiilor arata ca in primul trimestru din 2011 cresterea a fost de 27% pe sectorul IT, crestere care ne situeaza pe locul 3 in Europa. Si mediul on line a inregistrat cresteri spectaculoase. Bila neagra a sectorului este managementul banilor europeni", a spus Mustea, la un forum pentru IMM-uri.

El a aratat ca pe fondurile europene derulate de minister gradul de absorbtie efectiva, adica banii recuperati de la Comisia Europeana, este de 9,3%.

"Se poate mai rau de atat? Unii ar spune ca da. Eu as spune ca acest grad de absorbtie este rusinos. Trebuie sa recunoastem ca s-au cladit vrafuri de proiecte care nici nu au adus locuri de munca si nici bani in economie. Pentru IMM-uri avem alocati 151 de milioane de euro.

Cererea mare de proiecte a venit abia in 2011, motiv pentru care dintre cele 3.600 de proiecte depuse la organismul intermediar pentru promovarea societatii informaționale avem contractate doar 299, iar finalizate doar 200. Asadar trebuie sa ne grabim pentru ca e nevoie de acesti bani ca de aer. Sunt bani usor de accesat, care trebuie sa ajunga la clasa de mijloc, la intreprinzatori", a afirmat ministrul.

In opinia sa, aceste proiecte ofera pentru IMM-uri solutii de management a afacerilor, de gestionarea a resursei umane, a stocurilor, precum si platforme de comert electronic.

"Va dau doua exemple, care arata ca poti face profit si poti fi vizibil cu bani putini. Cu 400.000 de lei o companie a dezvoltat o librarie online, care a devenit celebra pentru ca isi promoveaza inteligent afacerea. Un alt exemplu este cel al unei firme care a dezvoltat cu 1,5 milioane de lei un sistem de management al afacerilor si concureaza cu multinationalele. Cred ca la astfel de firme si-ar dori Comisia Europeana sa ajunga banii europeni", a precizat Mustea.

In continuare, el a adaugat ca trebuie facuta ordine in achizitia publica de softuri, astfel incat sa existe o politica integrala de achizitie de soft si astfel sa se deschida piata si catre alti jucatori mici si mijlocii.

"Trebuie sa fim atenti sa nu restrictionam accesul IMM-urilor la achizitiile publice in favoarea marilor companii. De asemenea, vrem sa facem ceva ce nu s-a facut in ultimii 20 de ani in Romania. Stim cu totii ca avem resurse naturale pentru Silicon Valley, doar ca e timpul sa mai si luam, nu doar sa dam. Primul pas pe care trebuie sa-l facem este sa trimitem in inima industriei mondiale de IT firme romanesti, care sa intre pe o perioada de timp in contact direct cu liderii din industria IT mondiala. Closca cu puii de aur este piata americana. Daca invatam sa facem afaceri asa cum fac cei de acolo putem avea succes. Cum putem aduce bani de acolo? IMM pot incheia contracte cu firmele mari sau sa gaseasca un investitor in afacerea lor sau pot fi preluati de alt jucator in domeniu", a mai aratat Mustea.

El a mai spus ca Ministrul Comunicatiilor va face tot posibilul ca aceste firme sa se intoarca sa investeasca in tara.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri