In jur de 730 de milioane de euro este suma pe care ar putea sa o obtina statul din licitatia pentru licentele de telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani, reiese in urma unor date prezentate de Catalin Marinescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Caiet de sarcini licitatie

Cu toate acestea, este foarte probabil ca suma obtinuta in final sa nu fie aceasta, avand in vedere ca probabil vor fi portiuni de spectru care nu se vor vinde, sau dimpotriva suma licitata pentru unele benzi, cum sunt cele de 800 si 900 MHz, sa creasca simtitor.

Conditiile propuse de ANCOM sunt in consultare publica pana la 17 aprilie, iar licitatia va incepe pe 1 mai. Intregul proces ar trebui sa se termine la finalul lui iulie 2013, data maxima la care vor fi eliberate licentele pe 15 ani.

Pentru stabilirea preturilor au fost luati in calcul mai multi parametri precum venitul mediu per utilizatori (ARPU), proprietatile fizice ale benzilor, cererea de spectru, drepturile existente in benzile de frecventa, durata si conditiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate benzile armonizate international, factori economici.

RCS&RDS: Preturile sunt prea mari

La doar cateva ore dupa ce presedintele ANCOM a afirmat de mai multe ori ca sumele sunt similare celor din alte tari europene, dar tin cont si de specificul pietei locale, au aparut si primele reactii, conducerea RCS&RDS, cel mai mare operator de telecomunicatii cu actionariat majoritar romanesc, afirmand ca tarifele propuse de ANCOM sunt prea mari.

“Din punctul nostru de vedere, ANCOM ar fi trebuit sa incurajeze competitia si sa lase bariera mai jos pentru ca toti operatorii sa poata investi. Taxa de licenta trebuia sa fie cat mai rezonabila. ANCOM ar fi putut folosi modelul utilizat in Ungaria in urma cu circa trei ani, cand s-a luat in considerare un procent din cifra de afaceri a companiilor care au licitat. ”, a explicat Valentin Popoviciu, directorul de dezvoltare al RCS&RDS, companie care este cel mai mare furnizor de internet si televiziune de pe piata locala, dar care are destul de mult de recuperate in zona de telefonie mobila si internet mobil.

El a adaugat ca RCS&RDS va face doua propuneri de modificare a caietului de sarcini, una fiind cu privire la pret, iar cea de-a doua in legatura cu timpul pana la eliberarea licentelor.

Compania isi doreste ca licitatia sa se termine cat mai repede pentru ca acest lucru i-ar putea permite sa isi extinda acoperirea cu servicii de voce mobila (aflata in prezent la doar 45-47% din teritoriu), dar si sa lanseze 4G, servicii mobile prin care ar putea atrage noi clienti, in special dintre utilizatorii de smartphone-uri, tablete. De asemenea, operatorul ar putea recupera din handicapul pe care il are fata de ceilalti operatori care pot oferi internet 3G si in 900 Mhz, o banda cu o acoperire teritoriala mare.

Intrebati ce cred despre decizia ANCOM, ceilalti operatori nu au comentat anuntul arbitrului telecom.

De altfel, reprezentantii industriei declarau in aceasta saptamana ca autoritatile statului ar trebui sa fie realiste in privinta sumelor pe care operatorii le pot investi.

Desi la prima vedere suma de 730 de milioane de euro poate parea impresionanta, operatorii de telecomunicatii sunt printre cele mai profitabile companii, adesea avand marje de profit de circa 20-25%. Si cu toate ca profiturile operatorilor scad in ultimii ani ca urmare a reducerii tarifelor, investitia face sens daca ne gandim ca pe viitor jucatorii din telecom vor obtine venituri tot mai mari din zona de date mobile, un segment pentru care cererea creste semnificativ si pentru care preturile sunt peste cele de voce. In cazul unor operatori, investitia in achizitia de licente ar putea echivala cu profitul obtinut in unu sau doi ani.

Licitatia vine in contextul in care la finalul acestui an expira licentele Orange si Vodafone (acordate in 1996), iar in 2014 expira si cea a Cosmote (acordata in 1998).

Prima licitatie locala de licente pentru telefonie mobila

Este pentru prima data cand ANCOM scoate la licitatie licentele de spectru, benzile pentru care urmeaza sa concureze operatorii fiind cele de 800, 900, 1800 si 2600 MHz. Acestea pot fi utilizate pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile - voce si date - pe o perioada de 15 ani.

Preturile variaza intre 800.000 de euro si 40 de milioane de euro, in functie de perioada de valabilitate a acestora. Practic, exista licente care sunt valabile timp de 15 luni, si licente care pot fi utilizate timp de 15 ani incepand cu data de 6 aprilie 2016.

Preturile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de catre Guvern si aprobate printr-o hotarare de guvern.

Orange, Vodafone si Cosmote folosesc in prezent benzile de 800, 900 si 1800 de MHz, mai putin cele din banda 2.600 MHz.

“Mecanismul a fost gandit astfel incat sa ofere conditii perfect egale atat tuturor jucatorilor actuali din piata romaneasca de comunicatii, cat si potentialilor nou-veniti si va fi consultat la nivel intern si international cu maxima transparenta si deschidere”, a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, in cadrul unei conferinte de presa in care a prezentat pachetul de documente ale licitatiei de spectru.

Ce este scos la licitatie


Care este pretul de la care incepe licitatia

Pentru licentele acordate pentru urmatorii 15 ani:

- 35 de milioane de euro pentru fiecare bloc de spectru alocat din banda de 800 MHz v
- 40 de milioane de euro pentru fiecare bloc din banda de 900 MHz
- 10 milioane de euro per bloc pentru banda de 1800 MHz costa
- 4 milioane de euro per bloc pereche in banda de 2600 MHz
- 3 milioane de euro per bloc nepereche tot in banda de 2600 MHz.

Pentru licentele acordate pentru 15 luni

- 3,4 milioane de euro pentru fiecare bloc in banda de 900 MHz
- 0,8 milioane de euro pentru fiecare bloc din in banda de 1800 MHz.

Cand vor fi eliberate licentele:

Licentele valabile pentru 15 ani vor fi eliberate pana la 31 iulie 2013, in timp ce cele valabile timp de 15 luni urmeaza sa fie eliberate la 30 noiembrie anul acesta.

Pe de alta parte, licentele pot fi eliberate anterior datelor limita daca operatorii platesc integral taxa de licenta

Pana cand trebuie sa fie platite licentele:

Companiile care castiga licentele pe 15 ani trebuie sa plateasca sumele pana la 30 iunie anul viitor, in timp ce cele care castiga licentele valabile timp de 15 luni trebuie sa plateasca pana la 31 noiembrie anul acesta.

Calendarul licitatiei de licente de service de voce si internet mobil


Ce se intampla la licitatie:

In cazul in care exista cerere mai mare decat spectrul disponibil intr-o anumita banda de frecvente se decide intrarea in rundele primare de licitare.

In fiecare runda primara, ofertantii care doresc sa liciteze in continuare vor comunica unei comisii de licitatie blocurile pentru care raman in competitie, pretul fiind automat crescut la fiecare runda pentru tipul de blocuri pentru care cererea e mai mare ca oferta.

Rundele primare se reiau in acest fel pana in momentul in care numarul de blocuri cerute este egal cu numarul de blocuri disponibile sau mai mic decat acesta pentru toate tipurile de blocuri.

Daca in aceasta faza raman si blocuri neacordate, se trece la organizarea rundelor suplimentare, faza in care se ofera sume exclusiv pentru aceste blocuri. Sumele ofertate nu pot fi mai mici decat ultima suma ofertata pentru respectivul bloc sau taxa initiala.

Daca nu mai exista blocuri suplimentare nealocate sau oferte pentru blocurile suplimentare ramase nealocate, se poate trece in runda de alocare.

Daca in rundele anterioare ofertantii au licitat pentru blocuri abstracte de frecvente (fara localizare in banda de frecventa), in aceasta runda se stabileste pozitia fiecarui bloc in banda. Si in aceasta runda, se pot face oferte financiare nominale, daca mai multi ofertanti castigatori doresc un anumit plasament in banda al blocurilor castigate.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri