Comisia Europeana a cerut companiilor Deutsche Telekom, France Telecom, Vodafone, Telefonica si Telecom Italia informatii despre discutiile avute in domeniul standardelor tehnologice care au avut rolul concurarii mai eficiente a Google si Apple, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.
De asemenea, asociatia comerciala GSMA, care reuneste la nivel mondial 800 de operatori de telefonie mobila, va trebui sa raspunda la intrebari.

Directorii generali ai acestor companii s-au intalnit pentru prima oara pentru discutii pe aceasta tema in octombrie 2010, la Paris.

Intalnirile s-au concentrat pe sistemele de operare si capacitatea de a administra traficul de date prin retelele wireless, care este in crestere puternica.

"Cererea pentru informatii din partea CE se refera la maniera in care are loc standardizarea serviciilor in domeniul comunicatiilor mobile", a declarat Antoine Colombani, purtator de cuvant al comisarului pentru Concurenta Joaquin Almunia.

El a precizat ca solicitarea acestor informatii nu inseamna ca executivul UE ar fi ingrijorat, in aceasta etapa, ca ar exista probleme legate de nerespectarea reglementarilor in domeniul concurentei si nici ca este lansata o investigatie oficiala.

Juristi ai GSMA au participat la toate intalnirile sefilor de companii, pentru a nu fi incalcare reglementarile in domeniul concurentei, a declarat Daniel Gurrula, vicepresedinte pentru strategie la operatorul Orange, divizia de telefonie mobila a France Telecom.

Seful Telecom Italia, Franco Bernabe, a afirmat la randul sau ca ceea ce s-a intamplat intre operatorii europeni de telecomunicatii a fost caracterizat de o transparenta totala.

Bernabe a declarat in octombrie anul trecut ca extinderea reglementarilor UE in domeniul investitiilor in telecomunicatii "este o nebunie".

In aceeasi luna, comisarul pentru industria digitala, Neelie Kroes, a spus ca CE va analiza daca operatorii aplica tarife prea mari companiilor concurente, pentru accesul la retele.

"Credem ca ceea ce se intampla face parte din escaladarea unui razboi verbal intre CE si operatorii de telecomunicatii", a declarat Robin Bienenstock, analist la compania Sanford C. Bernstein&Co. in Londra.

Profiturile majoritatii operatorilor europeni sunt in stagnare sau declin pe pietele locale, din cauza concurentei si a cresterii necesarului de investitii.

Companiile cer reducerea reglementarilor si reclama in acelasi timp incorectitudinea unor companii americane precum Apple si Google, ale caror servicii video au devansat ofertele online ale companiilor de telefonie.

GSMA, organizatoarea salonului Mobile World Congress din Barcelona si reprezentanta a aproape 800 de operatori de telefonie la nivel mondial, a anuntat miercuri ca a primit solicitarea de informatii din partea Comisiei Europene si va raspunde la momentul potrivit.

Purtatorii de cuvant ai Telefonica, Vodafone si Deutsche Telekom au refuzat sa comenteze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri