O familie obisnuita din Romania detine, in medie, 2,6 dispozitive cu acces la internet si capabile sa stocheze o cantitate ridicata de date. Primul loc in studiu este ocupat de Arabia Saudita, cu o medie de 4,3 gadget-uri, urmata de Africa de Sud si SUA, cu o medie de 4, respectiv 3,7. Romania se afla pe ultimul loc in acest top, potrivit unui studiu global realizat de Kaspersky Lab.
PC-ul este cel mai popular echipament IT din Romania – 71% dintre respondenti afirmand ca detin unul acasa. 16,4% dintre acestia sustin ca poseda doua sau mai multe computere desktop. Si laptop-urile sunt foarte populare printre romani, 51,5% afirma ca au unul in familie, in timp ce 13,3% spun ca detin chiar doua sau mai multe.

Peste 40% dintre cei chestionati au afirmat ca detin personal un smartphone, in timp ce 9,6% dintre acestia spun ca in familia lor exista doua sau mai multe astfel de dispozitive. De asemenea, in privinta tabletelor, numai 5% dintre participantii la studiu au spus ca poseda una in gospodaria lor. In total, 0,7% dintre gospodariile din Romania detin un set complet de echipamente electronice moderne (PC, laptop, smartphone si tableta).

Toate aceste gadget-uri ofera acces la Internet si sunt folosite pentru comert online, accesarea de retele sociale, verificarea conturilor de mail si vizualizarea de continut online. In acelasi timp, fiecare astfel de echipament este expus la malware si atacuri informatice.



In 2011, Kaspersky Lab a observat o crestere dramatica a numarului de amenintari informatice pe majoritatea platformelor de operare. De exemplu, malware-ul care tinteste sistemul Microsoft Windows a crescut cu 80% anul trecut, iar cel care ataca platforma Mac OS a Apple a crescut cu 35%. In acelasi timp, sistemele de operare mobile nu au fost trecute cu vederea de catre infractorii cibernetici: malware-ul pentru platforma Windows Mobile a crescut cu 13%, cel pentru Symbian cu 16%, iar numarul amenintarilor care tintesc Java2ME a crescut cu 160%.

„Indiferent de tipul de dispozitivelor pe care le folosesc, utilizatorii trebuie sa se asigure ca toate datele si informatiile stocate pe ele sunt protejate”, spune Teodor Cimpoesu, managing director Kaspersky Lab Romania si Bulgaria.

Sistemul de operare Android este, insa, cel mai afectat de cresterea malware-ului. La inceputul lui 2011, numarul amenintarilor care tinteau aceasta platforma era de cateva zeci, dar la sfarsitul anului acestea au atins 2000. Cresterea totala pentru intregul an a fost de 12.000%.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri