Sun intentioneaza sa lanseze designul de baza al procesorului sau UltraSparc T1 "Niagara" sub termenii General Public License
Initiativa completeaza angajamentul luat in ianuarie de presedintele Sun, Jonathan Schwartz in cadrul Open Source Business Conference, de a implica larg utilizata licenta open-source.

UltraSparc T1 are opt motoare de procesare, numite miezuri, fiecare putand rula simultan succesiuni de instructiuni, numite thread-uri. Cand un thread stationeaza pentru ca trebuie sa obtina date de la o memorie mai inceata, un miez comuta pe un alt thread. Aceasta abordare permite serverelor T2000 si viitoarelor servere T1000 sa ruleze mai multe activitati in paralel, cu o buna performanta, chiar daca o activitate individuala nu este terminata la fel de repede ca in cazul unui cip single-minded.

Proiectul OpenSparc urmareste sa creasca relevanta familiei Sun Sparc, care a pierdut cota de piata in ultimii ani in favoarea IBM Power si a cipurilor x86 de la Intel si Advanced Micro Devices. Compania spera ca prin disponibilitatea designurilor in format Verilog va atrage proiecte de cercetare si dezvoltare comerciala.

General Public License (GPL) a fost dezvoltata de Richard Stallman si este punctul central al miscarii software gratuite fiind strans legata de conceptul software-lor open-source. Licenta permite oricui sa viziualizeze, modifice si sa distribuie codul, atata timp cat cel care distribuie o versiune modificata publica aceste schimbari sub aceasi licenta.

O companie, SimplyRISC, intentioneaza sa creeze o versiune single-core a Niagara pentru dispozitive embedded computing, care deseori necesita un consum scazut de energie. Iar o companie de cip design numita Aldec intentioneaza sa ofere versiuni trial gratuite pentru 90 zile a software-ului sau Riviera astfel incat utilizatorii sa poata simula designurile Verilog.


In conjunctie cu designurile cip, Sun intentioneaza sa publice pe site-ul sau OpenSparc.net arhitectura 2005 UltraSparc, care defineste un set de instructiuni ce pot fi executate de cip; verificare software si modele de simulare pentru testarea software-lor pe designuri cip; precum si o versiune a sistemului sau de operare Solaris 10 ce poate fi utilizat in asemenea simulari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri