Mozilla Foundation intentioneaza sa utilizeze o parte din veniturile sale de milioane dolari pentru a finanta membrii activi ai comunitatii sale de dezvoltatori.
Fundatia a realizat in 2004 5.8 milioane dolari, iar in 2005 se pare ca a realizat zeci de milioane $, predominant din parteneriate cu companii din domeniul cautarii, precum Google si Yahoo. Desi mare parte din bani au fost directionati catre cresterea contului companiei, unii au fost utilizati pentru cresterea fondului de rezerva.

Mitchell Baker, chief executive al Mozilla Corporation, subsidiara comerciala a Mozilla Foundation a declarat ca aceasta intentioneaza sa utilizeze o parte din execedentul de venituri pentru comunitatea de dezvoltatori.

"Mozilla Group are un numar de angajati, dar acestia reprezinta doar o mica parte a proiectului. Ne-am luat angajamentul ca atata timp cat vom obtine fonduri dincolo de nivelele operative, o parte din aceste fonduri trebuie sa ajunga la membrii comunitatii. Vrem sa facem acest lucru pentru a promova comunitatea", a spus Baker.

Insa acesta nu a specificat o data exacta, mentionand ca se lucreaza la un model privind modul in care vor fi distribuite fondurile. De asemenea, comunitatea Mozilla va avea oportunitatea de a comenta acest model de distribuire.

"Nu exista inca in model in comunitatea open-source pe care sa-l putem copia", a spus Baker. "Avem contribuabili raspanditi in intreaga lume care fac o multime de lucruri diferite, pe care trebuie sa le evaluam. Nu vrem sa stabilim un model, sa impartim banii pentru a descoperi apoi ca modelul nu are nici un efect sau banii ajung la persoane nepotrivite".

Desi un numar de proiecte open-source, precum JBoss si MySQL, au utilizat o parte din venituri pentru a angaja dezvoltatori, este destul de neobsinuit ca banii sa ajunga direct la comunitate, potrivit lui Rishab Ghosh, lider de program al unui proiect open-source finantat de Uniunea Europeana la institutul german de cercetare MERIT.

"Mozilla este intr-un fel neobisnuita in randul proiectelor open-source, deoarece are un proiect cu o mare vizibilitate in randul utlizatorilor finali, iar veniturile fundatiei sunt substantiale. In cazul celor mai multe alte proiecte open-source, contribuabilii individuali (inclusiv companii) sunt cei care obtin venituri, iar dezvoltatorii castiga bani din consultanta sau ca salariu. Astfel este minunat ca Mozilla Foundation ia in considerare finantarea unor indivizi particulari", a spus Ghosh.

Desi Baker a spus ca a fost avertizata ca distribuirea de fonduri ar putea "deforma" comunitatea de voluntari, Ghosh spune ca riscul ar putea fi atenuat de distribuirea de fonduri potrivit unor criterii masurabile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri