Volumul pietei de software si servicii informatice din Romania va atinge in 2007 nivelul de circa 750 milioane euro, mai mult decat dublul anului 2004, potrivit unui studiu realizat de societatea de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC)
In 2007, numai volumul de servicii informatice va ajunge la 400 milioane euro, potrivit studiului PAC.Cu toate aceste previziuni pozitive, piata romaneasca de sofware si servicii va fi dependenta de anumite sectoare, confruntandu-se totodata si cu numeroase provocari odata cu integrarea in UE.

"In urmatorii doi ani, piata de software si servicii informatice din Romania va fi dependenta de sectorul public, cheltuielile pentru soft si servicii in sectorul public inregistrand o crestere cu 33% in totalul pietei", a spus Eugen Schwab-Chesaru, directorul general al PAC., citat de Rompres. Acesta a subliniat ca piata autohtona de software si servicii se va confrunta si cu lipsa unor specialisti cu pregatire adaptata cerintelor pietei.

La capitolul minusuri, odata cu integrarea in Uniunea Europeana, piata romaneasca de software va suferi o concentrare catre un numar mic de contractori principali, maxim 10-12, pentru proiecte de peste 500.000 euro, resursele umane migrand catre grupurile internationale care vor veni sau se vor dezvolta in Romania. De asemenea, potrivit studiului PAC, 2007 va duce dependenta de competente inexistente in Romania pentru proiectele cu valoarea adaugata mare, acestea fiind accesibile doar grupurilor internationale.

"Piata de soft si servicii din Romania va activa din 2007 pe o piata matura, unde conditiile sunt mult mai aspre si unde trebuie respectate anumite 'reguli ale jocului' in favoarea celor ce le-au creat", a spus Eugen Schwab-Chesaru. De asemenea, potrivit PAC, pe piata UE, disponibilitatea de acceptare a unor prestatori din Est este extrem de redusa, firmele autohtone confruntandu-se cu o crestere a costurilor de functionare (utilitati,etc), dar si cu o inflatie salariala.

Vin multinationalele

In ceea ce priveste exportul de servicii informatice, industria romaneasca se va confrunta cu o scadere a competitivitatii prin cresterea costurilor in Romania, companiile internationale preferand sa vina direct, pentru volume importante, decat sa subcontracteze in Romania. "Costurile vor fi disproportional de mari fata de venituri pentru implementarea standardelor de calitate si a unor proceduri riguroase in dezvoltarea de software", a subliniat directorul general al PAC.

Pe de alta parte, 2007 ar putea aduce o crestere a exportului de produse software romanesti pe pietele din regiune si din Europa occidentala, dar si o crestere a interesului companiilor multinationale pentru investitii in Romania in centre proprii. Estimarile arata ca volumul de soft si servicii (exclusiv informatice) exportat din Romania va atinge in 2007 circa 500 milioane de euro.

Potrivit studiul PAC, intrarea in UE ar putea aduce, la capitolul plusuri, acces la fonduri nerambursabile, o dezvoltare accelerata a pietei interne, o incredere crescuta in companiile din Romania, dar si cresterea transparentei in administratia publica, imbunatatirea mediului de business si o stabilitate legislativa si logica fiscala previzibila.

In ceea ce priveste concurenta, studiul PAC releva faptul ca intotdeauna vor exista cel putin 2-3 companii locale cu importanta pe piata de soft si servicii informatice, iar in maxim doi ani, inca 4-6 actori mari si foarte mari vor intra pe piata si servicii informatice din Romania.

"Pana in 2008, in Romania vor fi 'importati' peste 2.000 de specialisti in tehnologii foarte putin acoperite in Romania fata de nevoi, gen SAP, Amdocs, iFlex, Retek, multe companii din regiune (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Rusia) intrand si pe piata din Romania", a adaugat directorul firmei de consultanta.

Castigatorii integrarii

Studiul PAC releva si cine vor fi castigatorii pe aceasta piata dupa integrare. In primul rand cei care vand, daca vor avea o companie cu valoare tehnica si umana, preturile pentru acestea fiind peste media Uniunii Europene, dar si grupurile internationale care vor beneficia de minim unul sau doua proiecte mari pentru clienti globali cu prezenta importanta in Romania. "Nu in ultimul rand, castigatori vor fi si centrele offshore/nearshore, Romania fiind peste 2-3 ani cu 25-40 la suta mai ieftina decat tarile mari consumatoare de IT si cu 10-15 la suta mai ieftina decat Ungaria, Cehia sau Polonia", a explicat Eugen Schwab-Chesaru.

Potrivit PAC, dupa integrare, printre castigatori se vor numara si companiile cu specializare orizontala sau verticala (banci, o anumita industrie, telecom), firmele care vor accepta profituri mai mici pentru o dezvoltare pe termen mediu sau lung, dezvoltatorii care vor 'iesi' din Bucuresti si vor 'migra' spre nord-est, dar si integratorii de sistem care vor avea viziunea si resursele de a investi in specialisti care sa imbine tehnologia cu cunostintele de business.

PAC este o firma de consultanta care a luat fiinta in urma cu 30 de ani in Franta, oferind studii de piata in domeniul ITC. In Romania PAC activeaza din 1999.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri