Dupa ce in iarna lui 2005 organismele publice si persoanele juridice din Uniunea Europeana au putut sa-si inregistreze un domeniu Internet \".eu\", incepand de vineri si persoanele fizice vor putea sa faca acelasi lucru, informeaza Rompres.
"Nimeni nu stie in prezent cate nume de domenii ".eu" vor fi inregistrate vineri, insa, dat fiind interesul manifestat pana acum, ne asteptam sa primim mai multe sute de mii de cereri", a estimat miercuri Marc Van Wesemael, directorul general al Eurid, organizatia insarcinata de Uniunea Europeana sa gestioneze extensia ".eu" pana in anul 2010.

Pe baza principiului primul venit, primul servit, incepand de vineri ora 9,00 GMT orice rezident in una din cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene va putea sa-si inregistreze un site web sau o adresa de posta electronica cu terminatia ".eu", alaturandu-se astfel celor 335.000 de firme sau institutii europene care au depus o astfel de cerere.

In cele patru luni care au trecut de la data de 7 decembrie 2005 si pana in prezent, Comisia Europeana a acordat prioritate organismelor publice si marcilor inregistrate, urmate intr-o a doua faza de companii. Scopul acestor faze initiale a fost evitarea fenomenului de "cybersquatting", cumpararea de adrese in vederea revanzarii lor ulterior la preturi speculative.

Daca oficialii de la Bruxelles spera ca pana la sfarsitul lui 2006 vor exista un milion de domenii "eu", Eurid a dezvaluit ca pana in prezent au fost depuse 300.000 de cereri pentru domenii ".eu", dar au fost acceptate doar 52.000, dintre care doar jumatate sunt active in prezent. Alte 180.000 de cereri sunt in curs de examinare, iar aproximativ 100.000 de cereri au fost respinse din cauza netrimiterii in timp util a documentatiei necesare.

In topul tarilor Germania ocupa pozitia de lider, 28,6 procente din cererile pentru un domeniu ".eu" depuse la Eurid provenind din aceasta tara. Urmeaza Olanda, cu 16,6 la suta din cereri, si Franta, cu 11 la suta din cereri, desi populatia Frantei este de patru ori mai mare decat cea a Olandei. Germania numara deja 9,7 milioane domenii de Internet ".de", Olanda aproximativ 1,8 milioane domenii ".nl", iar Franta doar 460.000 domenii in ".fr".

Eurid nu accepta cereri directe, persoanele particulare fiind nevoite sa se adreseze unuia din cele 1.500 de birouri de inregistrare acreditate in intreaga lume. Aceste birouri trimit cererile catre Eurid via Internet.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri