Vicepresedintele PSD Dan Nica (52 de ani) revine la sefia Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), minister pe care l-a condus si intre 2000 si 2004, in perioada Guvernului Adrian Nastase. Nica a fost si ministru de interne pentru jumatate de an, pana in septembrie 2009.
Nica preia portofoliul Comunicatiilor intr-o perioada extrem de agitata in telecom, in mijlocul licitatiei de licente pentru telefonie mobila pentru urmatorii 15 ani. Pe de alta parte, oficialul PSD este unul dintre cei mai experimentati sefi pe care i-a avut acest minister dupa Revolutie.

Unul dintre cele mai importante evenimente
care au avut loc in perioada in care Nica a avut portofoliul Comunicatiilor a fost liberalizarea pietei de telecomunicatii, care a dus la finalul perioadei de monopol a Romtelecom. Liberalizarea a permis cresterea competitivitati si scaderea tarifelor la servicii odata cu accesul pe piata a din ce in mai multi operatori de telefonie fixa, televiziune si internet.

"Acesta a fost probabil cel mai important eveniment al ultimului deceniu pentru telecomunicatiile romanesti. Dezvoltarea rapida a furnizorilor alternativi si imbogatirea portofoliilor de servicii ale operatorilor mari (in special cei mobili) au dus la inasprirea competitiei si imbunatatirea serviciilor pentru consumatori", a explicat pentru Wall-Street, Madalin Lazarescu, research manager in cadrul companiei de cercetare IDC Romania.

Piata romaneasca de comunicatii si tehnologia informatiei era estimata pentru anul 2003 la aproximativ 4,4 miliarde de euro, in timp ce in 2010 piata de telecom a fost evaluata 3,63 miliarde de euro.

Dan Nica are 52 de ani, a terminat Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din Iasi in 1985, iar din 2005 este doctor in Stiintele Comunicarii. Este nascut la Panciu (in judetul Vrancea) este casatorit si are un copil.

Este deputat de Galati din 1996 , iar in ultimul mandat a avut 7 propuneri legislative si doua luari de cuvant.

Dintre cele sapte propuneri, doua a fost in in domeniul IT&C insa ambele au fost respinse de Camera Deputatilor. Nica a propus interoperabilitatea sistemelor informatice (una dintre principalele probleme din sectorul public), in timp ce a doua initiativa legislativa se refera la masurile de securitate a sistemelor informatice. Ambele au fost respinse in martie anul trecut.

Studii si specializari

· 2005: Doctorat in Stiintele Comunicarii;
· 1985: Facultatea de Electronica si Telecomunicatii, Iasi;
· Specializari atestate prin diplome in domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor in urmatoarele tari: Franta, Austria, Suedia, Canada.

Activitate profesionala

· 1985 - 1996: Directia Judeteana de Telecomunicatii, Galati;
· 1993 - 1996: Profesor asociat al Universitatii "Dunarea de Jos" pentru telecomunicatii si transmisiuni de date;
· 1991 - 1996: Director al Directiei Judetene de Telecomunicatii Galati;
· Coordonator al proiectului de telefonizare al judetului Galati, acesta fiind unul din primele judete din Romania cu grad de telefonizare de peste 90%.

Functii, activitati intr-un partid politic

· 2006 - prezent: Vicepresedinte PSD, Coordonator al Departamentului de Transporturi si Comunicatii
· 21 aprilie 2005: Vicepresedinte PSD, Presedinte al Departamentului de Transporturi si Comunicatii
· 2004 - 2005: Membru al Biroului Coordonator al PSD;
· 2003 - in prezent: Presedinte al Organizatiei Judetene PSD Galati;
· 1999 - 2003: Prim Vice Presedinte al Organizatiei Judetene PSD Galati;
· 1997 - 2003: Presedinte al Organizatiei Municipale a PSD Galati;
· 1999 - 2004: Membru in Biroul Executiv Central al PSD.

Functii, activitati intr-o organizatie din administratia publica centrala sau locala

· 2000 - 2004: Ministru, Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei.

Functii, activitati parlamentare anterioare

· 1996 - 2000: Deputat PDSR, Membru in Comisia parlamentara pentru industrii si servicii;
· 2000 - 2004: Deputat PSD, Membru in Comisia parlamentara pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic;
· Initiator al Legii pentru sprijinirea si promovarea Intreprinderilor Mici si Mijlocii;
· 2004 - decembrie 2008: Deputat, Vicepresedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatii.

Functii, activitati in alte organizatii nationale

· Membru al Consiliului National pentru Politica Stiintei si Tehnologiei.

Functii, activitati in organizatii internationale

· 2001 - 2004: Presedinte al Comisiei Guvernamentale Romania - Bavaria;
· 2002 - 2004: Membru al Grupului International de lucru in domeniul Tehnologiei Informatiei si Comunicatiilor al ONU (UN ICT Task Force).

Sursa foto: Camera Deputatilor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri