Mexicanul Carlos Slim (72 ani), cel mai bogat om al planetei - cu o avere de 69 miliarde dolari - potrivit estimarilor Forbes din martie 2012 isi extinde activitatea si in Europa unde intentioneaza sa achizitioneze o parte din compania olandeza de telefonie mobila Royal KPN, aflata intr-o perioada dificila.
Oferta de 3,4 miliarde dolari venita din partea miliardarului a starnit o serie de speculatii potrivit carora Carlos Slim am urma „sa debarce” pe „batranul continent” pentru a cumpara tot ce a fost afectat de criza financiara.

Mai mult decat atat, planul lui Slim ar fi acela de a cumpara si compania spaniola Telefonica SA, rivalul dintotdeauna al grupului condus de miliardar, relateaza WSJ.com.

Vrea 28% din grupul olandez KPN Telecom

Proprietarul America Movil - cel mai mare grup telecom din America Latina, intentioneaza sa isi mareasca monopolul pe piata olandeza vizand in acest fel o participatie de 28% in cadrul KPN Telecom.

Investitorii au speculat ca Slim ar urma sa preia controlul direct al companiei. Potrivit legii din Olanda, un actionar care detine 30% sau mai mult intr-o companie este obligat sa faca o oferta pentru toti actionarii ramasi.

Totodata, multi investitori au contestat decizia mexicanului de a intra pe piata europeana, care in prezent nu merge foarte bine. America Movili a raportat una din cele mai accentuate scaderi din ultimii ani, actiunile companiei scaznd cu 9,6% la 25,53$, potrivit busei de la NY - ceea ce a condus la pierderea a circa 9 miliarde de dolari din valoarea sa pe piata.

Altii sunt de parere ca prezenta pe piata europeana a lui Slim si strategia de cumparare a activelor in perioade dificile sunt similare miliardarului Warren Buffett.

Mutarea in Europa a lui Slim, a carui active nete sunt estimate la 69 miliarde dolari aduc in atentie rivalitatea din America Latina cu grupul Telefonica.

America Movil si Telefonica sunt primii doi jucatori din aceasta piata de telecomunicatii.

Printre cele mai importante nume din portofoliul KPN se numara si E-Plus, un serviciu german de telefonie mobila care concureaza cu serviciul O2 al Telefonica si cu o alta companie spaniola numita Simyo.

Foto: wikipedia.org


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri