Venitul mediu pe utilizator si Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei nu justifica preturile de pornire ale licitatiei privind licentele de telefonie mobila, care sunt "destul de ridicate", comparativ cu cele solicitate recent in celelalte tari europene, potrivit sefului Cosmote Romania si Romtelecom, conform Mediafax.
"Continuam sa ne desfasuram activitatea intr-un mediu dificil, sunt necesare investitii consistente, iar Romania este tara din Uniunea Europeana cu cele mai mici tarife si, deopotriva, cu cele mai mici margini de profit. Consideram ca fiecare cent pe care operatorii trebuie sa il plateasca pentru a achizitiona spectrul licitat trebuie sa fie scazut din valoarea investitiei necesare in dezvoltarea de noi tehnologii si servicii", a declarat directorul general al Cosmote Romania, Stefanos Theocharopoulos.

El spune ca noile tehnologii mobile vor avea ca efect dezvoltarea economica a Romaniei.

"Acest lucru inseamna o crestere semnificativa a veniturilor de pe urma taxelor, acesta fiind de fapt adevaratul beneficiu pe care Romania il va avea din vanzarea licentelor mobile si nu impunerea unor preturi de pornire ridicate pentru spectrul licitat", a mai spus Theocharopoulos.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat, in prima parte a lunii martie, ca pretul de pornire al celor 56 de licente pentru comunicatii mobile insumeaza 726,8 milioane de euro si variaza intre 800.000 si 40 milioane de euro, in functie de perioada de valabilitate, de 15 luni sau 15 ani.

Potrivit institutiei, la licitatie vor fi scoase un numar de 42 de licente de frecvente, dintre care 6 sunt in banda de 800 MHz, 7 in banda de 900 MHz, 15 in banda de 1.800 MHz si 14 in banda de 2.600 MHz, precum si 3 licente in banda de 2.600 MHz.

Toate cele 45 de licente vor fi valabile 15 ani. Cei trei operatori de telefonie mobila prezenti acum pe piata - Orange, Vodafone si Cosmote - utilizeaza in prezent aceste frecvente, mai putin cea din banda 2.600 MHz, care permite introducerea de servicii telecom din generatia a patra (4G).

De asemenea, vor mai fi scoase la licitatie, pe o perioada de 15 luni, 11 licente de frecvente de 900 si 1.800 MHz, utilizate in prezent de Vodafone Romania si Orange Romania.

Preturile de pornire au fost propuse de ANCOM, dar vor fi stabilite de Executiv si aprobate printr-o hotarare de Guvern.

Potrivit lui Theocharopoulos, pe langa preturile de pornire, conditiie de plata si de garantare pentru licitatia de spectru sunt "mai aspre" chiar decat cele din sectorul imobiliar in anii de crestere puternica.

"E ca si cum ai avea de platit o chirie pentru un apartament cu mai mult de un an in avans, inainte de a te muta in el. Nu am mai identificat conditii asemanatoare in niciuna dintre tarile europene unde au avut loc licitatii similare", a afirmat seful Cosmote Romania.

El mai spune ca, luand in considerare contextul actual, starea pietei telecom, cerintele si formatul licitatiei, s-ar putea sa fie prea devreme pentru ca in Romania sa se deruleze o licitatie mixta, asa cum se prevede in proiectul documentatiei de licitatie.

"Pentru a realiza acest lucru cu succes, multe premise si parametri trebuie setati si indepliniti atat la nivel macroeconomic, cat si la nivel tehnic al pietei", a afirmat Theocharopoulos.

In plus, in afara de aspectele financiare, seful operatorului apreciaza ca timpul alocat pentru procesul consultativ a fost extrem de scurt. Consultarea documentatiei ANCOM a avut loc in perioda 14 martie - 20 aprilie.

"Cand spunem acest lucru, facem o comparatie cu celelalte intervale de timp pentru consultare alocate altor procese. Un interval de timp mai extins ar fi fost util si ar fi permis tuturor partilor implicate o analiza mai in profunzime a tuturor scenariilor posibile si a implicatiilor tehnice. Cosmote a fost intr-un fel "fortata" sa participe in acest proces de catre ceilalti jucatori, ale caror licente expira; licenta noastra expira abia in 2014", a mai spus reprezentantul operatorului.

In opinia lui Theocharopoulos, sectorul telecom este unul dintre principalii vectori ai economiei nationale, numarandu-se printre ariile cu cea mai mare vizibilitate peste granite.

"Avand in vedere importanta acestuia pentru dezvoltarea economiei, operatorii de telefonie mobila au subliniat in ultima perioada, de cate ori au avut prilejul, faptul ca licitatia curenta pentru spectru ar trebui sa asigure predictibilitatea necesara in cazul oricarei investitii de proportii, investitiile venind in beneficiul a milioane de romani", a aratat seful Cosmote Romania.

Pe langa predictabilitate, licitatia pentru spectru ar trebui sa creeze un cadru sustenabil si conditii rezonabile pentru toti jucatorii.

Astfel, potrivit lui Theocharopoulos, ANCOM ar trebui sa furnizeze masuri de securizare a investitiilor realizate pana in prezent si continuitatea afacerilor tuturor operatorilor principali.

"A securiza continuitatea afacerilor marilor investitori presupune a securiza venituri la bugetul de stat si zeci de mii de locuri de munca pentru romani", a aratat reprezentantul companiei.

El a adaugat ca la aceasta licitatie pot participa atat jucatori existenti, cat si nou-veniti, iar conditiile ar trebui sa porneasca de la aceleasi premise pentru toti operatorii, mai ales pentru cei existenti, care au investit miliarde de euro pe piata locala.

"Grupul OTE a investit aproximativ trei miliarde de euro in subsidiarele din Romania. Totodata, cerintele pentru participantii la licitatie sunt foarte ridicate si ar trebui, inainte de toate, sa fie create conditiile pentru a putea solicita astfel de obligatii. Toate cerintele au impact direct si definitiv asupra evolutiei afacerilor operatorilor; cu totii ar trebui sa analizam cu atentie toate aceste aspecte", mai spune Theocharopoulos.

Potrivit ANCOM, alocarea spectrului de frecvente pentru telefonie mobila se va realiza printr-o procedura de selectie competitiva, care presupune ca fiecare operator interesat sa depuna o oferta initiala prin care va indica numarul de blocuri pe care doreste sa le achizitioneze in fiecare dintre benzile disponibile.

In prezent, benzile de frecvente cuprinse intre 880 si 960 MHz sunt utilizate de Cosmote Romania, Orange Romania si Vodafone Romanie pentru furnizarea de servicii de telecomunicatii de generatia a doua (2G) prin tehnologia GSM.

Primele doua licente 2G au fost castigate la finele anului 1996 de companiile care functioneaza in prezent sub denumirile Vodafone Romania (fost Mobifon) si Orange Romania (fost Mobil Rom) si au expirat la 31 decembrie 2011. Fiecare din cei doi operatori a achitat 75 milioane de dolari (in doua transe) pentru utilizarea licentei in ultimii 15 ani.

La finele anului trecut, Guvernul a decis sa prelungeasca perioada de valabilitate a licentelor 2G cu un an, pana la 31 decembrie 2012. Taxa de prelungire a licentelor a fost de 6,4 milioane de euro pentru fiecare operator.

A treia licenta 2G este operata de Cosmote Romania (fost Cosmorom) si expira la 5 aprilie 2014. Operatorul a achitat 53 milioane de dolari (in doua transe) pentru utilizarea licentei.

Cei trei operatori furnizeaza servicii 2G si in benzile de frecvente cuprinse intre 1.710 si 1.840 MHz.

Vodafone si Orange mai detin drepturi de utilizare a frecventelor si in banda de frecvente de 2.100 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile de generatia a treia (3G) prin intermediul tehnologiei UMTS.

Cele doua licente 3G au fost acordate in anul 2005, prin procedura de selectie comparativa, si au o valabilitate de 15 ani. Taxa de licenta s-a ridicat la 35 milioane de dolari, pentru fiecare operator.

Celelalte doua licente 3G in banda de frecvente de 2.100 MHz au fost acordate la inceputul anului 2007, tot in urma unei proceduri de selectie comparative, operatorilor RCS&RDS si Telemobil, ultimul fiind controlat de OTE.

Cosmote Romania este al treilea operator local de telefonie mobila, cu aproximativ 6,5 milioane de clienti la 31 decembrie 2011.

Compania este detinuta de OTE, care controleaza Romtelecom, operator de telefonie fixa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri