Penetrarea globala mobila a atins 87% din populatia globului in primul trimestru al anului curent si numarul total al abonamentelor totalizeaza in prezent 6,2 miliarde. Numarul total al abonatilor este de circa 4,2 miliarde. Afrla date uimitoare despre evolutia traficului mobil, al terminalelor mobile si al numarului de conexiuni in materialul de mai jos, realizat pe baza unui studiu Ericsson.
Numarul de abonamente a crescut cu 12% de la an la an si cu 3% de la trimestru la trimestru. Circa 35-40% din totalul terminalelor mobile vandute la nivel global au fost smartphone-uri. Pana in 2017, numarul total de abonamente va atinge circa 9 miliarde.

In Romania, ponderea smartphone-uri este, conform unor surse din piata, de 8-9%, dar este in crestere continua si accentuata.

Razvan Pirvu, head of marketing & strategy pentru Ericsson Europa de Sud-Est a subliniat intr-un interviu acordat wall-street.ro ca telefoanele clasice (feature phones) vor continua sa fie produse si in viitor. “AT&T a lansat primul model de iPhone in 2007 si companiei i-au trebuit cinci ani ca numarul de smartphone-uri sa fie echivalent cu numarul de feature phones in cazul propriilor clienti”, spune el.

Rata de penetrare a abonamentelor mobile in Europa Centrala si de Est este de 123%, putin sub Europa de Vest unde rata este de 126%. Africa este pe ultimul loc ca rata de penetrare a abonamentelor mobile – 55%, in spatele Chinei (69%).

Numarul total de tablete si de laptopuri conectate la Internet prin abonamente a atins anul trecut 200 de milioane dar pana in 2017 acest segment va totaliza 650 de milioane de terminale.

LTE se lasa asteptat, Europa de Est, codasa


Bulgaria este prima tara din Europa de Est care a implementat LTE, insa pe frecventele de 900-1800 MHz. “Practic vitezele tipice tehnologiei nu pot fi atinse, din cauza spectrului. Insa bulgarii au facut primii pasi spre trecerea la noua tehnologie ce permite viteze mari de transfer date.

(Click pentru a mari fotografia)

Tehnologiile GSM/EDGE vor continua sa conduca in ceea ce priveste numarul de abonamente pana spre 2017, in ciuda cresterii numarului de abonati HSPA. Acest lucru se datoreste conectarii noilor utilizatori din pietele emergente.

In prezent, in CEE, Orientul Mijlociu si Africa domina net conexiunile GSM/EDGE (peste 80% din total), CDMA are o pondere extrem de redusa si WCDMA/HSPA se situeaza undeva la 10%.

In 2017 WCDMA/HSPA va depasi GSM/EDGE
si vor aparea si primele conexiuni LTE. Regiunea va ramane insa codasa la aceste viteze.

“Odata ce operatorii telecom locali vor primi licentele pentru LTE nu este exclus ca aceasta tehnologie sa intre pe piata si in sase luni”, spune, increzator, Razvan Pirvu.

In prezent cea mai mare viteza mobila din Romania este cea de 42 MBps, pusa la dispozitie de Orange. “Nu sunt multe state din Europa care permit aceste viteze asa ca Romania ramane unul dintre statele cu cele mai performante retele. Pacat ca rata de penetrare este inca redusa, mai ales in zonele rurale unde fara sustinere guvernamentala se va intra greu”, considera Pirvu.

Consideri ca vom avea retele LTE in 2013? Cand crezi ca va atinge Romania rata de penetrare de smartphone-uri de 50%? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri