Dupa ce anul trecut noul protocol IPv6 (Internet Protocol versiunea 6 - n.red) a avut o zi de testare la nivel mondial, a sosit si ziua oficiala de lansare. Cateva mii de site-uri, furnizori de internet din 100 de tari dar si producatori de hardware in domeniul retelisticii precum Cisco si D-Link vor participa inca de la inceput la implementarea suportului care va schimba internetul in urmatorii ani, anunta Internet Society.
Protocolul IPv4 - utilizat in prezent - permite crearea de maximum 4,3 miliarde de IP-uri, iar in acest moment suntem pe cale sa atingem si chiar sa depasim acest numar, iar furnizorii de internet au fost nevoiti sa caute o alta solutie si sa investeasca atat in hardware cat si in software pentru a trece la suportul IPv6.

Cum functioneaza IPv6

Tehnologia IPv6 permite crearea unui numar aproape nelimitat de adrese. Daca IPv4, versiunea folosita pana in 2011 pe scara larga, nu mai putea scala, numarul de statii conectate la o astfel de retea fiind limitat la 4,3 miliarde. Ultimele adrese IPv4 au fost alocate de IANA (Internet Assigned Numbers Authority) la inceputul anului 2011.

IPv6 implica in primul rand marirea radicala a spatiului de adrese de la 232 la 2128, dar si autoconfigurarea adresei printr-un mecanism fara setari, standardizarea dimensiunii unei subretele si integrarea securitatii din protocolul IPSec.

Adresele de 128 biti care sunt folosite in IPv6 permit un numar mai mare de adrese si subretele (spatiu suficient pentru 1015 obiective = in total fiind disponibile 340.282.366.920.938.463.463.374.607.431.768.211.456 adrese, echivalentul a 340 trilioane de trilioane de trilioane de adrese).

IPv6 a fost proiectata pentru a oferi fiecarei retele de pe glob mai multe adrese ce pot fi rutate in intregul Internet; adresele pot fi folosite pentru o larga varietate de dispozitive, inclusiv telefoane mobile, PDA-uri, vehicule cu suport IP, electrocasnice, si multe altele.

In plus fata de asigurarea spatiului mai mare de adrese, IPv6 are urmatoarele avantaje in comparatie IPv4:
• Managementul si delegarea adreselor devine mai usoara;
• Autoconfigurarea usoara a adreselor;
• IPsec incorporat;
• Rutare optimizata;
• Depistarea adreselor duble.

Este foarte probabil ca internetul va folosi IPv4 si IPv6 in paralel - pentru o perioada destul de lunga, desi cele doua protocoale nu pot comunica direct, fiind nevoie de un gateway dedicat (o poarta de trecere - n.red) sau de unul din mecanismele de tranzitie implementate.

Internet Society anunta ca furnizori web, producatori de echipamente si site-uri mari de tehnologie participa la ziua oficiala de lansare a IPv6. Mai multe categorii de companii permit accesarea noului protocol cu ajutorul serviciilor hardware si software pe care le furnizeaza.

Si Romania trece la IPv6

Furnizori de servicii de internet din peste 100 de tari - de la AT&T, Comcast, Free Telecom, Internode, KDDI, Time Warner Cable, pe lista fiind si RCS&RDS din Romania dar si de cunoscutii furnizori de echipamente Cisco si D-Link s-au inteles sa faca trecerea la utilizarea noii tehnologii pe internet.

Mai mult decat atat, RCS & RDS, una dintre cele mai mari companii telecom din Romania, ocupa locul 1 in lume printre furnizorii de acces la internet care implementeaza protocolul pentru internet IPv6, depasind mari furnizori de internet din lume, precum AT&T, KDDI Corporation sau PROXAD Free SAS.

Facebook, Google, YouTube si Yahoo sunt in prezent cele mai vizitate patru site-uri web si sustin inca din ziua lansarii noul protocol, iar Internet Society spune ca,” interesul celor mai importante companii pentru un astfel de serviciu este o dovada ca nu mai vorbim doar despre un experiment, ci de «un pas important in evolutia internet-ului»”.

Ziua mondiala a lansarii IPv6 este o garantie ca "internetul va ramane deschis si accesibil pentru toti, inclusiv pentru cei cinci miliarde care inca nu au avut acces la el", spun cei de la Internet Society care subliniaza ca feedback-ul primit din partea miilor de site-uri este o dovada ca organizatiile dau importanta acestui protocol si il considera esential pentru viitor.

Pe site-ul Internet Society este publicata o lista cu peste 3.000 de site-uri care sustin acest protocol, dintre care peste zece din Romania.

Furnizorii de internet s-au angajat ca noul protocol sa fie disponibil pentru cel putin 1% dintre abonatii care la data lansarii ar vizita unul dintre site-urile participante.

Cum poti trece la IPv6

Sistemele de operare actuale suporta protocolul v6, insa pentru trecerea la el furnizorii de internet trebuie sa faca investitii in software si sa schimbe o parte din infrastructura, cum ar fi, in cazuri mai rare, unele routere.
Problemele puse de migrare tin in special de configurarea pentru noul protocol si de coexistenta celor doua protocoale. Configurarea pentru IPv 6 trebuie facuta de specialisti si necesita cheltuieli suplimentare.

Protocolul IPv6 a fost introdus pentru a asigura un numar suficient de adrese de internet pentru viitor.

Se preconizeaza ca, pe masura ce internetul se va dezvolta, milioane de dispozitive, precum telefoanele inteligente, autoturismele, contoarele de electricitate sau aparatele electrocasnice se vor conecta la internet, mai arata raportul celor de la Internet Society.

Foto: captura ipv6verify.com


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri