Abonamentele pentru smartphone-uri au atins anul trecut 700 de milioane si Ericsson estimeaza ca acestea vor atinge pana in 2017 un numar de 3 miliarde. Dintre acestea, terminalele ce fac trafic intens pe Internet vor creste in pondere. Vezi ce tendinte vor avea loc pe piata smartphone-urilor in viitorii ani.
Terminalele cu sisteme de operare Android, iOS si Windows fac trafic mult mai ridicat pe Internet decat celelalte smartphoneuri cu alte sisteme de operare (Symbian sau BlackBerry). Telefoanele cu ecrane mari, populare, fac in medie trafic de peste 1 MB pe zi.

Ericsson estimeaza ca totalul abonamentelor pentru gadgeturi ce produc trafic intens online va creste de la 850 milioane unitati la finalul anului trecut pana la 3,8 miliarde la finalul anului 2017. In aceasta categorie sunt incluse laptopurile cu date mobile, tabletele si smartphoneurile.

Pana in 2017, la nivel global, o treime din PC-urile mobile vor beneficia de abonamente la date. In aceeasi perioada, doar o jumatate din tablete vor avea conectivitate 3G/4G, restul se vor conecta la Internet exclusiv prin WiFi.

Operatorii telecom vor investi din ce in ce mai mult in WiFi pentru a elibera in zonele aglomerate banda 3G/4G. Este o tendinta ce se regaseste din ce in ce mai mult si in Romania – la Arena Nationala, de exemplu, unii operatori au inclus Internet WiFi. Astfel, se eficientizeaza retelele foarte mult”, spune, pentru wall-street.ro, Razvan Pirvu, head of marketing & strategy pentru Ericsson Europa de Sud-Est.

In Romania este putin probabil sa se investeasca in Internet fix in zone rurale, mai greu accesibile, considera el. Un mix de Internet mobil cu fix este insa recomandarea si la nivel UE.

In ultimul trimestru al lui 2009 traficul de voce a fost depasit de date si trendul este clar in favoarea datelor. Desi traficul de voce va creste constant dar incet (in special datorita noilor abonati din zonele emergente), traficul de date a crescut accelerat si va continua aceasta tendinta. Traficul de date aproape s-a dublat, la nivel global, intre T1 2011 si T1 2012.

Calitatea retelelor si ce critica utilizatorii


Atunci cand utilizatorii considera ca viteza de acces la Internet este deficitara, cei mai multi dintre ei (aproape 50%) tind sa dea vina pe operatorul telecom. Putin peste 10% dau vina pe producatorul terminalului mobil pe care il detin si circa 5% pe furnizorul de continut.

Circa 16-17% dintre utilizatorii din Olanda si Finlanda (tari unde s-a realizat acest segment din studiu – n.r.) sustin ca au probleme cu conexiunea smartphone-ului zilnic in timp ce circa 37% spun ca au probleme mai rar de o data pe saptamana. Circa 13% nu au avut niciodata probleme.

Asa cum s-a previzionat inca din 2005-2006, principalul consumator de trafic va ramane continutul video.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri