Tinerii romanii sunt inteligenti, insa scoala nu ii pregateste pentru ceea ce cauta angajatorii, a declarat pentru Wall-Street,ro, Valentin Tomsa, directorul general al SAP Romania, filiala locala a celui mai mare producator de software de business la nivel mondial.
“Scoala nu scoate generatii de oameni pe care sa-i luam imediat si sa-i folosim. Si de aceea ii pregatim, facem sase saptamani de cursuri pana ca ei sa poata lucra. Scoala, deocamdata, este paralela cu nevoile pietei, cel putin din punctul nostru de vedere. Scoala nu ofera ceea ce cere piata. Dar asta nu inseamna ca oamenii nu au capacitate, tinerii nostri sunt buni, dar problema este ca sunt dezorientati, nu stiu ce sa faca”, explica Valentin Tomsa.

Tomsa: Cu cat ajungem mai repede la 400 de oameni, cu atat mai bine

SAP are 240 de angajati in Romania, dintre care in jur de 70% la Bucuresti, iar restul la Timisoara si Cluj-Napoca. Centrul de consultanta din Timisoara a fost dechis oficial la inceputul anului, iar cel din Cluj va fi deschis in iulie. Majoritatea celor recrutati sunt inca studenti, iar media de varsta a companiei este de 25-26 de ani.

In urma cu cateva luni cand au anuntat ca vor deschide centre de consultanta in Romania, oficialii SAP spuneau ca isi doresc sa ajunga la 400 de oameni pe piata locala pana in 2014.

“Este un proces continuu de recrutare. Daca ajungem la aceasta cifra mai repede este cu atat mai bine. Totul este dat de capacitatea noastra de a gasi oameni”, afirma Tomsa.

In prezent, SAP are centre la Bucuresti, Timisoara si Cluj-Napoca, insa pe viitor ar putea aparea un nou centru la Iasi.

Ar putea deschide un centru de consultanta si la Iasi

“Pe termen lung, probabil, ca vom lansa inca un centru nou, dar, deocamdata, ne concentram pe acestea. Probabil va fi unul si la Iasi, dar inca nu este stabilit nimic”, mai spune managerul companiei cu afaceri de circa 16,5 milioane de euro anul trecut.

Pentru 2012, managerul isi doreste ca SAP sa aiba o crestere de peste 10%. Pentru prima jumatate a anului, Tomsa estimeaza o crestere de circa 15-20% a afacerii. Majorarea businessului este determinata de castigarea de noi clienti, printre care Teraplast, Fan Courier, Tehnostrade, Covalact si de dezvoltarea unor proiecte care au fost amanate de clienti in 2011.

Majoritatea clientilor SAP Romania sunt companii private fondate de antreprenori romani. Sectorul public inseamna sub 30% din businessul SAP Romania.

“Clientii din zona privata au inceput bine anul, iar faptul ca unele firme au investit in solutii de business a determinat si alte companii sa investeasca. Clientii privati nu pot astepta, trebuie sa ia decizii sa supravietuiasca, sa se dezvolte. Aici nu sunt miracole, lumea este foarte pragmatica. In perioade dificile este greu sa te extinzi, si, in primul rand, trebuie sa iti controlezi businessul", afirma Tomsa.

El adauga ca pana la criza, in "perioada de acumulare de capital", singurul lucru care conta pentru antreprenorii romani erau banii pe care reuseau sa ii obtina.

"Nu existau mari preocupari pentru management, strategie, dezvoltare. Dar, in criza, toate aceste elemente au devenit foarte importante. O parte dintre cei care nu au avut aceste elemente au murit, dar au fost si antreprenori care dupa ce au acumulat capital au inceput sa actioneze realmente ca niste anreprenori intr-o economie concurentiala. Pentru ca pana in 2009 nu a fost o economie concurentiala, a fost una de acumulare. Majoritatea antreprenorilor care au ramas in viata au inceput sa abordeze altfel businessul si acestia sunt cei care rezista, care in continuare cresc, care se diferentiaza. Asta este zona careia ne adresam pentru ca aceasta este zona sanatoasa a economiei”, explica seful SAP Romania.

Daca despre afacerea pe care o conduce spune ca isi doreste sa creasca cu peste 10% anul acesta, despre piata de solutii de business nu are date exacte, insa managerul SAP mizeaza pe o evolutie pozitiva a acesteia in acest an. El adauga ca daca in anii anteriori companiile de IT erau cele care faceau prezentari prin care sa ii faca pe clienti sa investeasca in solutii informatice, acum cererea vine din partea clientilor.

Printre competitorii SAP Romania se numara companii precum Oracle, Microsoft, Totalsoft, Siveco.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri