Romania se afla in 2012 in pragul unei scaderi abrupte a pietei de software si servicii IT, din cauza factorilor politici, economici, precum si din cauza educatiei cu privire la utilizarea tehnologiei informatiei, potrivit companiei de consultanta Pierre Audoin Consultants (PAC).
Tara noastra se afla in situatia in care blocheaza proiectele si initiativele pentru adoptarea solutiilor informatice in administratia publica locala si centrala, iar in acelasi timp se confrunta si cu un vid in ceea ce priveste luarea deciziilor.

“Nimeni sau aproape nimeni nu mai este interesat si dispus sa riste sa semneze alocari de proiecte IT, chiar daca, unele din ele, au parcurs deja etapele normale si n-ar mai exista temeiuri legale de amanare a semnarii contractelor. Sectorul public, impreuna cu companiile unde statul are putere de decizie covarsitoare, genereaza, conform platformei de cercetare de piata SITSI (Software and IT Services Industry) a PAC, aproximativ jumatate din vanzarile locale de software, servicii si echipamente din sectorul corporate din Romania. O scadere realista de 15-20% a incasarilor din acest segment inseamna un declin de 7-10% pentru piata IT locala", potrivit lui Eugen Schwab Chesaru, directorul general al PAC pentru Europa de Est.

Pe de alta parte, in sectorul privat, bancile si companiile telecom sunt retinute in a-si cheltui bugetele si au foarte putine proiecte mari care sa genereze venituri semnificative pentru firmele de software si servicii informatice din Romania.

“Scaderea increderii in Romania, presiunea pe o profitabilitate in declin semnificativ, precum si imaturitatea consumatorilor locali, au ca rezultat direct un dezinteres acut al investitorilor internationali ce se afla in spatele acestor doua sectoare, pentru cheltuieli IT, cresterea calitatii serviciilor, sau aducerea standardelor internationale in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei si in Romania", mai spune Chesaru.

Companiile mici si medii, un motor traditional pentru consumul de IT, sufera, pentru al patrulea an consecutiv, de lipsa de finantare. Astfel, IMM-urile din Romania sunt de a investi putin, cu mare presiune pe pret, cu accent scazut pe calitate, si fara o adevarata viziune cu privire la automatizare si tehnologizare.

Pe de alta parte, printre companiie mai deschise catre cheltuieli in IT se numara cele din industrie, comert, logistica si energie.

“Anul 2012 pare a aduce mult mai multa nesiguranta chiar si decat primii ani de dupa declansarea crizei financiare de la sfarsitul lui 2008. Mediul concurential este profund viciat de modul de alocare a proiectelor guvernamentale, costurile cu resursele IT sunt chiar si mai mari decat in 2008, iar marjele pe proiectele din sectorul privat au scazut uneori chiar si sub jumatate din cele din 2007-2008”, explica managerul PAC.

La nivel regional, Romania face parte dintr-un pluton de tari cu perspective negative pentru 2012, ele fiind si cele mai imature si mai mici din zona. Acest fenomen va duce la cresterea decalajului dintre Romania si tari ca Polonia, Turcia, Cehia, sau chiar Slovacia.

Totusi, pe termen mediu (2015-2016), cresterea medie pentru piata din Romania este previzionata considerabil mai mare decat a tarilor cele mai dezvoltate din Europa Centrala si de Est.

“Din momentul unei reveniri serioase a economiei, coroborat cu o politica coerenta a sectorului public si o calmare a pietelor financiare, Romania este, potrivit informatiilor PAC, tara numarul unu ca si interes pentru oferirea de servicii si solutii informatice, precum si pentru investitii in tehnologie in toate verticalele”, mai spune Eugen Schwab Chesaru.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri