Google a prezentat la San Francisco, prima tableta dezvoltata de companie, Nexus 7, cu ecran de 7 inci si pret de pornire de 199 de dolari, care ar trebui sa puna probleme produselor din aceeasi categorie de pret si sa creasca popularitatea Android pe o piata dominata de Apple iPad.
Tableta va rula cea mai noua versiune a sistemului de operare Android, denumita Jelly Bean, a anuntat compania la Google I/O, conferinta anuala cu dezvoltatorii gazduita la San Francisco, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.

Google a prezentat totodata Nexus Q, un dispozitiv in forma de sfera, "pentru sufragerie", care poate reda muzica si filme de pe internet si se conecteaza cu alte electronice Android compatibile din casa.

Dupa ce s-a impus pe piata smartphone-urilor prin sistemul de operare Android, Google vrea sa intre in forta pe segmentul tabletelor, estimat la 66,4 miliarde de dolari pe an. Desi pe piata exista deja tablete bazate pe Android, produse de companii precum Samsung, Asus, Motorola Mobility sau Amazon.com, iPad-ul de la Apple domina inca vanzarile, cu o cota de piata estimata la peste 60% anul trecut.

Segmentul premium al pietei tabletelor se va aglomera in aceasta toamna cu un nou jucator care se anunta competitiv, Microsoft Surface. Compania din Redmond marcheaza astfel o schimbare radicala de strategie, producand pentru prima data un computer. Surface va rula Windows 8, iar pretul tabletei nu este cunoscut inca, dar ar trebui sa fie competitiv cu iPad.

Tableta Google ataca insa segmentul de pret 200 de dolari, unde cel mai de succes produs este Kindle Fire (Amazon.com), care ruleaza o versiune puternic modificata a Android.

Nexus 7 ar putea reprezenta numai rampa de lansare a gamei Nexus pe segmentul tabletelor, Google pregatind probabil un produs care sa intre in competitie directa cu iPad. Cea mai recenta varianta a tabletei Apple porneste de la 499 de dolari.

PC-ul tableta al Google va fi disponibil din luna iulie si este produs in parteneriat cu grupul taiwanez Asustek Computer, cunoscut ca Asus. Produsul are ecran de 7 inci si procesor Tegra 3 cu patru nuclee produs de Nvidia, sistem de operare Android 4.1 Jelly Bean, 8 GB de stocare pentru varianta de 199 de dolari, respectiv 16 GB pentu modelul de 249 de dolari, potrivit Engadget.com.

Procesorul, ecranul de calitate si alte elemente hardware sunt caracteristice unor produse mai scumpe, noteaza Engadget, iar Google pluseaza cu un voucher de 25 de dolari care poate fi folosit pe magazinul de aplicatii Google Play.

Odata cu tableta, Google Play va introduce functii prin care clientii vor putea cumpara filme, emisiuni TV si reviste.
Nexus 7 este disponibila pentru precomanda in SUA, Canada, Marea Britanie si Australia.

Piata tabletelor va creste in acest an la 66,4 miliarde de dolari, de la 44,9 miliarde dolari in 2011, estimeaza firma de cercetare Display Search, potrivit Bloomberg. Ca volum, piata s-ar putea dubla in 2012, la circa 119 miliaone de unitati, estimeaza Gartner.

Compania de cercetare Gartner estimeaza ca iPad va ramane lider absolut pe piata tabletelor cel putin pana in 2016, insa va pierde substantial din cota de piata in aceasta perioada, de la 61% in acest an la 46% peste patru ani. In aceeasi perioada, Android va creste de la 32% la 37%. Estimarile nu iau insa in calcul lansarea Microsoft Surface.


Sursa foto: gizmo.md


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri