Cel mai important motiv de ingrijoare al Orange Romania, cel mai mare operator de telecomunicatii de pe piata locala, cu privire la licitatia de licente organizata de ANCOM a ramas in forma finala a caietului de sarcini, a declarat pentru wall-street.ro, Dorin Odiatiu, public affairs, partnerships and wholesale director in cadrul companiei.

"Principalul nostru motiv de ingrijorare ramane in continuare faptul ca sunt puse in licitatie resurse de spectru folosite la ora actuala care deservesc milioane de clienti. Acestea nu pot fi eliberate in conditii bune la 1 ianuarie, daca unul dintre competitori va pierde spectrul detinut initial. In fapt, propunerea noastra principala, respectiv eliminarea licentelor temporare, nu a fost luata in considerare”, explica Odiatiu.

De altfel, managerul spunea inca de acum doua luni, cand inca se purtau discutii cu Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), ca arbitrul telecom nu ar trebui sa organizeze o licitatie pentru licentele de telecom si pentru perioade de 15 luni, ci doar pe 15 ani.

Licitatia de licente temporare, care sa fie valabile din ianuarie anul viitor pana in aprilie 2014, nu ar trebui sa aiba loc pentru ca nu ofera predictibilitate businessului, afirma la acel moment Dorin Odiatiu (foto).

Practic, solutia propusa de Orange a fost prelungirea licentelor detinute in prezent de Orange si Vodafone, iar pretul pentru cele 15 luni de prelungire sa fie direct proportional cu pretul final al licitatiei pe 15 ani.

La licitatia de spectru de anul acesta, arbitrul telecom scoate la licitatie 5 tipuri de licente valabile pe 15 ani, dar si doua tipuri valabile timp de 15 luni.

Acestea din urma sunt in benzile de 900 Mhz si 1800 de Mhz, licente pe care Orange si Vodafone le-au castigat in 1996 si care expira in decembrie 2012. In timp ce in banda de 1800 Mhz sunt sase pachete egale de licente, in cea de 900 sunt 10 blocuri pereche de 2,5 MHz, ceea ce inseamna ca unul dintre cei doi operatori ar obtine mai putin spectru in urma licitatiei. In prezent Orange si Vodafone detine cate 12,5 Mhz in aceasta banda, in timp ce Cosmote detine 10 Mhz. Licenta Cosmote pentru benzile de 900 si 1800 Mhz expira in aprilie 2014.

In varianta actuala a licitatiei, daca unul dintre cei doi operatori ar ajunge sa detina 10 Mhz in loc de 12,5Mhz, cat detine in prezent in banda de 900 Mhz, l-ar costa zeci de milioane de euro ca sa isi reconfigureze reteaua.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri