In Romania sunt aproximativ 3 milioane de gameri, dintre acestia in jur de un milion fiind jucatori hardcore, adica stau in fata calculatorului in jur de patru ore pe zi, au declarat pentru wall-street.ro, organizatorii DreamHack, cel mai mare festival digital din lume, lansat in Suedia in urma cu 18 ani.
In general, romani pasionati de jocuri pe calculator sunt baieti pana in 25 de ani. Dintre cei trei milioane de jucatori, in jur de un milion sunt de nivelul hardcore, adica se joaca si patru ore pe zi, iar restul sunt de "nivel casual", adica se joaca in jur de 4-5 ore pe saptamana.

„Numarul de jucatori va creste tot mai mult, in special datorita lansarii de tablete si smartphone-uri”, explica Silviu Stroie, presedintele Professional Gamers League, organizatorul campionatelor nationale de jocuri pe calculator.

Piata romaneasca de jocuri video- 25 mil. euro

Vanzarile de jocuri video vor ajunge anul acesta la circa 24-25 de milioane de euro in Romania, in crestere cu 20% fata de anul trecut. Cresterea este determinata de "diversificarea ofertei de jocuri video, extinderea platformelor pe care diferitele francize sunt dezvoltate si a cresterii gradului de penetrare a internetului”, a explicat Stroie.

Pe de alta parte, in Romania sunt aproximativ 500.000 de jucatori de competitii electronice precum FIFA 12, Dota 2, Counter Strike si StarCraft, iar in jur de 10% dintre acestia sunt jucatori profesionisti, care se antreneaza aproximativ 2-3 ore zilnic si se inscriu la competitii. Cel mai popular joc in Romania este Counter Strike.

Romanii alaturi de suedezi, germani, rusi si polonezi sunt printre cei mai buni europeni in privinta jocurilor video, a declarat pentru wall-street.ro, Robert Ohlen, presedintele DreamHack, cel mai mare festival digital din lume. Cei mai buni jucatori la nivel european sunt suedezii, iar la nivel mondial cei din Coreea de Sud, a adaugat Ohlen.

La nivel european sunt intre 200.000 si 500.000 de jucatori profesionisti, conform datelor DreamHack. Pe de alta parte, in general, in tarile nordice jucatorii profesionisti sunt platiti, deoarece aceste piete sunt mult mai mature decat in restul Europei.

“In Suedia 60% din locuitori (n.red. Suedia are o populatie de 9 milioane de persoane) sunt gamers. Aici, jocurile nu mai sunt o subcultura, au devenit mainstream (n.red. un lucru obisnuit). Jocurile pe calculator nu mai sunt vazute ca fiind underground”, explica suedezul Ohlen.

Est-europenii prefera jocurile pe computer, in fata celor pe consola

In general, jucatorii din Europa de Est, Europa de Vest si de Nord prefera jocurile pe computer, in timp ce cei din Marea Britanie si SUA prefera jocurile pe consola.

“Smartphone-urile si tabletele sunt pentru jocurile obisnuite, de baza, cele care te relaxeaza si te distreaza. Este o diferenta intre a lovi mingea in spatele casei ori a merge sa joci pe un gazon de fotbal. Amandoua sunt fotbal, dar este o diferenta intre ele. Iar jocurile pe consola si computer fac diferenta”, spune presedintele DreamHack.

Festivalul digital Dreamhack a fost lansat in urma cu 18 ani in Suedia si este un eveniment care se concentreaza pe activitatile care pot fi realizate prin intermediul computerului si a internetului, pe divertisment si cultura digitala. Acesta include si o componenta de sport electronic (jocuri de strategie, shootere etc), care se adreseaza jucatorilor profesionisti (pro-gameri). In Romania, intre 20-21 octombrie, este organizata o faza regionala, iar castigatorii merg in Suedia, la Dreamhack Open: Winter, in luna noiembrie. Premiile totale ale competitiei sunt de aproximativ 170.000 de dolari.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri