Intel, cel mai mare producator de microcipuri din lume, a anuntat o scadere de 38 de procente a profitului net inregistrat in primul trimestru al acestui an comparativ cu perioada similara din 2005, scadere care a determinat cel mai mare producator mondial de microprocesoare sa-si reduca estimarile privind rezultatele inregistrate pe intregul an 2006.
Dupa inchiderea pietelor financiare de pe Wall Street, Intel a anuntat ca in perioada ianuarie-martie 2006 a realizat un profit net de 1,35 miliarde dolari, in scadere cu 38 de procente comparativ cu 2,18 miliarde dolari in perioada similara a anului trecut. Vanzarile s-au cifrat la 8,94 miliarde dolari, in scadere cu cinci procente fata de 9,43 miliarde dolari in trimestrul I 2005.

Luna trecuta, Intel cita o scadere a cotei sale de piata si reducerea vanzarilor mondiale de microprocesoare, motive pentru care si-a redus estimarile privind veniturile pe care le va realiza in 2006 pana la un interval cuprins intre 8,7 si 9,1 miliarde dolari, fata de un interval cuprins intre 9,1 si 9,7 miliarde dolari cat estima anterior. Miercuri, Intel a revenit revizuindu-si in scadere si estimarile privind cifra de vanzari realizate in 2006 pana la aproximativ 37,6 miliarde dolari, fata de o cifra cuprinsa undeva intre 41,1 si 42,3 miliarde dolari cat estima in luna ianuarie.

Directorul financiar de la Intel, Andy Bryant a anuntat ca in trimestrul I 2006 cererea pentru produsele Intel a fost mai slaba decat se anticipa, in special in cazul Europei Occidentale si regiunii Asia Pacific, fiind insa asteptata o revenire la normal in perioada urmatoare. in schimb, recent, grupul Apple Computer Inc. a demarat comercializarea primelor computere Macintosh echipate cu un chip Intel, oferind celor de la Intel un important avantaj psihologic.

In ultimii ani, Intel s-a confruntat cu o concurenta acerba din partea rivalului mai mic AMD. in anul 2003, AMD a introdus Opteron, procesorul pe 64 de biti destinat serverelor. A trebuit sa treaca aproximativ un an pana cand Intel a putut oferi un produs similar. Pentru a recupera avansul tehnologic, Intel a programat pentru sfarsitul acestui an lansarea de noi produse pe baza unei arhitecturi, fiind vorba de un nou procesor pentru desktop-uri denumit "Conroe" si un nou procesor pentru servere denumit "Woodcrest".

Intel cu ochii pe Romania

Intel Corporation, cel mai mare producator de cipuri din lume, este interesata de oportunitatile pietei romanesti de IT&C din Romania in special in sectorul de cercetare-dezvoltare, a anuntat recent presedintele companiei, Craig Barrett, care s-a aflat pentru prima data intr-o vizita in Romania.

"Nu suntem interesati neaparat de efectuarea unor investitii in capacitati de productie in Romania sau in utilizarea unei fortei de munca ieftine ci mai ales pentru dezvoltarea sectorului de cercetare-dezvoltare in universitati", a spus Barrett.

Lupta Intel-AMD - tot mai acerba

Producatorul de cipuri Advanced Micro Devices (AMD) a raportat pentru primul trimestru al acestui an un profit care se cifreaza la 184,5 milioane de dolari, fata de o pierdere neta de 17,4 milioane de dolari inregistrata in aceeasi perioada anului trecut.

Astfel, AMD a demonstrat ca poate fi o amenintare serioasa la adresa Intel, cel mai mare producator de procesoare din lume. In ultimul timp, AMD a mentinut un ritm ridicat al vanzarilor in contextul unei politici agresive de pret initiata de Intel.

Vanzarile nete inregistrate de AMD au depasit 1,3 miliarde de dolari, peste nivelul inregistrat in urma cu un an ( 1,23 miliarde).

In urma cu o luna, oficialii Intel au apreciat ca sunt la inceputul unei perioade in care vor castiga rapid cota de piata in fata principalului concurent, AMD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri