Apple, una dintre cele mai secretoase companii, este nevoita sa dezvaluie, in procesul cu Samsung care a inceput in aceasta saptamana intr-o instanta federala din SUA, secrete bine pazite despre crearea iPhone si iPad, despre strategie, bugete de advertising si procesul decizional intern, conform Mediafax.
Fiecare informatie dezvaluita la proces s-a propagat rapid pe internet si a fost discutata si analizata de catre presa, bloguri, analisti, fani si alte persoane interesate de litigiul privind drepturile de proprietate intelectuala dintre cei mai mari producatori de smartphone-uri la nivel mondial, care domina o piata estimata la peste 200 miliarde de dolari pe an.

Apple a prezentat detalii despre cum a creat iPhone si iPad, a adus in instanta concepte timpurii de design ale celor doua produse si a dezvaluit detalii intime despre oamenii care au dezvoltat gadgeturile, potrivit WSJ.com.

Phil Schiller, vicepresedinte Apple responsabil pentru marketing, a discutat vineri, din boxa martorilor, documente care indicau ca Apple a cheltuit, din 2007 pana la incheierea anului fiscal 2011, 647 milioane de dolari pe advertising pentru iPhone in Statele Unite. Pentru iPad, lansat in 2010, compania a cheltuit 457,2 milioane de dolari pe reclame, potrivit lui Schiller.

Procesul se concentreaza in principal pe procesul de creatie si design al iPhone si iPad, Apple incercand sa demonstreze ca Samsung Electronics ar fi copiat produsele. In replica, grupul sud-coreean vrea sa convinga juratii ca produsele sale sunt diferite de cele ale Apple, si ca gigantul american s-ar fi "inspirat" de la producatorul japonez de electronice Sony.

Un alt executiv de top de la Apple, Scott Forstall, responsabil de softul gadgeturilor mobile, a marturisit ca managementul companiei a discutat inca de la inceputul anului trecut dezvoltarea unui model iPad cu diagonala de 7 inci, care ar putea atrage noi clienti, mai putin interesati de modelele de 9,7 inci aflate pe piata.

Forstall a discutat si despre cum a fost formata, in anul 2004, echipa care a dezvoltat iPhone-ul, cu reguli "neobisnuite", stricte, despre cine putea participa la proiect si cine nu.

Cofondatorul companiei, Steve Jobs, l-ar fi anuntat pe Forstall ca are nevoie de ajutor pentru "un proiect secret", instruindu-l sa nu coopteze persoane din afara Apple, astfel ca echipa a fost construita din "vedete" din interiorul companiei.

Un etaj intreg din sediul Apple a fost "incuiat", cu acces numai pe baza de cartela si supraveghere video riguroasa, pentru a evita scurgerile de informatii. La intrare a aparut un banner pe care scria "Fight Club", pentru a incuraja echipa sa nu vorbeasca despre ceea ce lucreaza.

Tot la proces, Apple a prezentat un document de 99 de pagini care arata diverse protitupuri din etapele incipiente ale dezvoltarii iPhone. Alte hartii arata diverse variante de design pentru iPad, inclusiv una care includ un "picior", care sa sprijine tableta intr-o pozitie dorita.

Documentele prezentate la proces dezvaluie si ca increderea in brandul Apple este unul dintre factorii determinanti in randul clientilor companiei, sau ca majoritatea posesorilor de iPhone isi cumpara carcase pentru telefon.

Referindu-se la iPhone, Schiller a afirmat ca Apple a decis sa nu cumpere publicitate pentru o scurta perioada de timp la lansarea telefonului, in ianuarie 2007, si la introducerea pe piata cateva luni mia tarziu, deoarece atentia acordata de analisti si presa promova mult prea bine produsul, potrivit Bloomberg.

"Nu a fost nevoie sa facem publicitate", a spus Schiller, prezentand cateva recenzii extrem de favorabile pentru iPhone si iPad si explicand ca astfel de informatii aparute in presa sunt mai eficiente decat publicitatea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri