O instanta americana ar putea interzice comercializarea produselor mobile ale Samsung pe teritorul Statelor Unite, dupa ce compania sud-coreeana a pierdut un proces cu Apple in care era acuzata de incalcarea patentelor si a fost condamnata la plata a peste un miliard de dolari, informeaza Mediafax.
Apple a castigat mai putin de jumatate din suma solicitatata drept despagubire, dar judecatorul districtual Lucy Koh ar putea tripla ulterior suma impusa Samsung, potrivit legislatiei federale, relateaza Bloomberg.

Samsung a evitat totusi plata de daune pentru incalcarea legislatiei antitrust.

Koh, care a prezidat procesul timp de patru saptamani, a programat luna viitoare o audiere pentru a analiza cererea Apple de interzicere permanenta a vanzarilor in SUA a unor produse precum tableta Galaxy 10.1, si extinderea interdictiei pentru alte produse.

Juratii curtii federale din San Jose, California, au decis dupa numai trei zile de deliberari ca Samsung a incalcat trei patente referitoare la tableta Galaxy si alte doua legate de aparatele sale smartphone.

"Este o victorie uriasa pentru Apple. Verdictul este suficient pentru a fi cel mai mare din istoria proceselor legate de patente din istorie", a declarat Mark Lemley, profesor la facultatea de drept a universitatii Stanford.

El a adaugat, dupa verdictul care a avut loc vineri, ca si mai importanta este interdictia (legata de vanzarea produselor Samsung in SUA n.r.) pe care judecatorul Koh este probabil sa o emita.

Cei noua membri ai juriului au respins contracuzatiile facute de Samsung impotriva Apple, compania cu cea mai mare capitalizare de piata la nivel mondial, precum si solicitarile de daune.

Juriul a stabilit totodata ca patentele Apple sunt valide.

Samsung este pe locul 24 in lume in functie de capitalizarea de piata.

Compania sud-coreeana a anuntat ca va cere judecatorului sa schimbe verdictul, iar in caz contrar va face apel.

Apple a dat Samsung in judecata in aprilie 2011, iar Samsung a contraatacat, batalia juridica avand loc in tari de pe patru continente, pe o piata a aparatelor smartphone evaluata la 219,1 miliarde de dolari.

Companiile s-au dat in judecata una pe alta in tari precum Marea Britanie, Australia si Coreea de Sud.

In procesul din San Hose, avocatii Apple au sustinut ca dupa lansarea iPhone in 2007 Samsung a trecut printr-o "criza de design", expresie provenita dintr-un email intern al companiei sud-coreene, si a inceput sa copieze elemente ale aparatelor revolutionare ale companiei americane.

Apple a cerut despagubiri de 2,5-2,75 miliarde de dolari de la Samsung, pentru copierea iPhone si iPad.

Samsung a solicitat in schimb 421,8 milioane de dolari de la Apple, sub acuzatia ca aceasta a incalcat cinci patente.

Disputa a inceput la lansarea smartphone-urilor Samsung Galaxy in 2010.

Juratii au decis vineri ca Samsung nu a incalcat un patent legat de design-ul tabletei iPad.

"Exista un decalaj enorm intre realitate si verdict. Este improbabil ca Samsung sa cedeze pozitia de lider pe piata smartphone catre Apple sau oricare alta companie, pe termen scurt. Cu exceptia unei interziceri a vanzarilor la nivel mondial, situatia nu se va schimba", a declarat Kevin Restivo, analist la firma de analiza a pietei IDC in Toronto.

Samsung si Apple sunt cei mai mari producatori de aparate mobile care reunesc functiunile de telefoane si computere, la nivel mondial. Chiar daca se lupta in justitie, cele doua companii sunt legate prin contrate comerciale, referitoare la livrarea de componente.

Apple asigura circa 9% din veniturile Samsung, fiind cel mai mare client al acesteia.

In trimestrul al doilea, consumatorii au cumparat 406 milioane de telefoane mobile, comparativ cu 401,8 milioane in aceeasi perioada a anului trecut, iar Apple si Samsung au livrat impreuna aproape jumatate din aceste aparate, potrivit IDC.

Samsung si-a marit avansul in fata Apple in trimestrul al doilea, cu livrari de 50,2 milioane de telefoane mobile, reprezentand 32,6% din piata, comparativ cu 26 de milioane de unitati, respectiv 16,9% in cazul Apple.

Doua din aparatele smartphone Galaxy care potrivit juratilor incalca mai multe patente ale Apple, Galaxy S si Galaxy S II, au fost cele mai bine vandute modele ale Samsung. Un alt model incriminat este Galaxy Prevail, cel mai popular model din SUA din 2010 pana in prezent.

Ambele parti au reputat victorii in justitie. Apple a obtinut in iunie blocarea vanzarilor modelului Galaxy Nexus, primul smartphone care foloseste sistemul Android 4 al Google. Produsul a ramas pe piata americana pentru ca Samsung a facut apel.

In noiembrie, Samsung a castigat un proces in Australia, care permite ca tableta Galaxy sa concureze iPad.

Vineri, un tribunal din Seul a dispus ca ambele companii sa nu mai comercializeze unele smartphone-uri si tablete in Coreea de Sud si sa plateasca despagubiri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri