Grupul taiwanez Foxconn a suspendat activitatea fabricii din Taiyuan, China, care produce si piese pentru iPhone 5, din cauza unei altercatii in care au fost implicati aproximativ 2.000 de angajati, izbucnita aparent dupa ce un paznic a lovit un muncitor, relateaza Mediafax.
"Bataia a luat sfarsit. Anchetam cauza altercatiei si numarul angajatilor implicati", a declarat purtatorul de cuvant al Foxconn, Louis Woo, citat de The Guardian. Woo a precizat ca ar putea fi vorba de pana la 2.000 de angajati de pe liniile de productie.

Reprezentantul Foxconn sustine, potrivit Bloomberg, ca bataia a izbucnit intre "doua grupuri rivale de angajati de pe liniile de productie", intr-un campus de camine administrat de o alta companie.

Un comunicat al politiei locale transmis de agentia Xinhua noteaza ca autoritatile au detasat 5.000 de politisti in campusul fabricii de la Taiyuan.

Situatia a fost readusa sub control dupa patru ore de violente, iar aproximativ 40 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale, potrivit Foxconn, cel mai mare contractor din lume pentru productia de electronice.

Cativa angajati au fost arestati.

Compania si politia locala sustin ca incidentul nu pare sa fi avut legatura "cu munca".

Din comentariile aparute pe diverse site-uri din China reiese ca violentele au izbucnit dupa ce un paznic ar fi lovit un angajat.

Fabrica de la Taiyuan are aproape 80.000 de angajati si produce si asambleaza piese pentru diverse echipamente electronice, potrivit lui Woo. Surse din interiorul fabricii sustin ca unitatea produce si piese pentru iPhone 5.

Foxconn, denumirea comerciala a gigantului taiwanez Hon Hai Precision Industry, are peste 1 milion de angajati si este unul dintre cei mai importanti furnizori pentru companii precum Apple, Hewlett-Packard (HP), Sony, Nintendo sau Microsoft.

Woo a precizat ca altercatia a avut loc in caminele fabricii. Fotografiile aparute pe internet arata grupuri mari de angajati, contingente de politisti echipati pentru lupte de strada, geamuri sparte si proprietati vandalizate. Imaginile au fost sterse rapid de pe unele bloguri din China.

Geoffrey Crothall, purtatorul de cuvant al China Labor Bulletin, organizatiei nonguvernamentala care militeaza pentru drepturile muncitorilor, a declarat pentru New York Times ca angajatii fabriciilor de electronice din China "prind tot mai mult curaj".

"Sunt din ce in ce mai predispusi sa se ridice pentru drepturile lor, sa se opuna inechitatii", a spus reprezentantul ONG-ului.

Muncitorii de la aceeasi fabrica au organizat in luna martie o greva de scurta durata pentru a cere salarii mai mari, insa majorarile promise atunci nu s-au materializat, potrivit Engadget.com.

Foto: foxconn.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri