Cei cinci operatori care s-au inscris in licitatia de telecom vor avea de platit 682,1 milioane de euro, suma fiind mai mica decat valoarea de 730 de milioane de euro la care s-au ridicat preturile de pornire ale tuturor licentelor care urmau sa fie vandute la licitatie de catre ANCOM
Insa din cei 575 de MHz licitati, operatorii au adjudecat 485 de Mhz, adica 85% din total. Cu toate acestea, cantitatea de spectru disponibila pentru operatori din 2014 este mai mare 77% fata de spectrul utilizat in prezent de acestia.

„Comunicatiile mobile din Romania intra intr-o noua era, odata cu aceasta licitatie: resursele de spectru la dispozitia operatorilor cresc cu 77% si permit introducerea tehnologiei 4G, distributia benzii de 900 MHz devenind totodata mai eficienta. Pentru operatori, rezultatele licitatiei deschid oportunitati suplimentare de afaceri si inovatie, asigura securitatea investitiilor si o eficienta exceptionala in utilizarea spectrului. Pentru utilizatori, licitatia aduce acces la 4 retele nationale, cu acoperire mai buna, viteze mai mari de transfer al datelor, in general servicii mai multe, mai bune si la preturi competitive, in contextul unei concurente sanatoase. Pentru toate aceste motive pot spune ca incheiem cu real succes si prima licitatie care permite 4G din Europa Centrala si de Est”, a afirmat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM despre licitatie.

Este pentru prima data cand in Romania s-a organizat o licitatie pentru licentele de frecvente telecom.

Benzile pentru care au concurat operatorii au fost cele de 800, 900, 1800 si 2600 MHz. Acestea pot fi utilizate pentru furnizarea de servicii de comunicatii mobile, voce si date, pe o perioada de 15 ani.

Lupta pentru 4G. Orange si Vodafone lanseaza acest serviciu in urmatoarele luni

Licitatia a fost una deosebit de importanta pentru ca a permis operatorilor sa cumpere spectrul pe care si l-au dorit atat pentru a continua sa furnizeze serviciile actuale, dar mai ales pentru a-si moderniza reteaua introducand 4G, (urmatoarea tehnologie dupa 3G), care permite utilizatorilor sa foloseasca internetul mobil la viteze de cateva ori mai mari decat in cazul 3G si sa foloseasca simultan mai multe aplicatii multimedia, precum navigare pe internet, conferinte video in timp real, acces la fisier foto /video, video streaming HD.

Operatorii se lupta pentru a lansa astfel de servicii pentru ca internetul mobil este viitorul telecomunicatiilor, consumul de internet pe mobil fiind estimat sa creasca de 18 ori in urmatorii cinci ani, conform unor estimari ale Cisco.

De altfel, Vodafone a anuntat ca va lansa 4G la inceputul lui 2013, in timp ce Orange a precizat ca va oferi acest serviciu pana la finalul acestui an. Serviciul 4G de la Orange va fi lansat initial in anumite zone din Bucuresti si va fi disponibil pe tablete.

In cadrul licitatiei au fost acordate doua tipuri de licente: pe termen lung (15 ani, valabile din aprilie 2014 pana in aprilie 2029) si pe termen scurt (15 luni). Licentele pe termen scurt sunt valabile intre ianuarie anul viitor si aprilie 2014 si au fost acordate doar pentru Orange si Vodafone, celor doi operatori expirandu-le la finalul acestui an licentele acordate in 1996.

Preturile de pornire in licitatie au fost intre 800.000 de euro si 40 de milioane de euro, in functie de perioada de valabilitate a acestora si serviciile pe care operatorii le pot oferi intr-o anumita frecventa.

Cat au platit operatorii

Cea mai mare suma, de 228,5 milioane de euro, va fi platita de Vodafone Romania, operatorul castigand 170 de Mhz. Compania si-a marit prin aceasta licitatie portofoliu de spectru cu 78% fata de în prezent.

Vodafone este urmat de Orange Romania (cu 227,1 mil.euro), Cosmote (179,8 mil. euro), RCS&RDS (40 mil. euro) si 2K Telecom cu 6,6 milioane de euro.

De ce spune ANCOM ca licitatia a fost un succes

Insa cei cinci operatori inscrisi in licitatie vor avea de platit 682,1 milioane de euro, suma cu aproximativ 50 de milioane de euro mai mica decat valoarea estimata de ANCOM in cazul in care s-ar fi vandut toate licentele la pretul de pornire.

“Spectrul scos la licitatie a fost foarte mult. Nu a existat in Europa sa se scoata atat de mult spectru. Faptul ca au venit operatorii, au licitat si au luat 85% din spectrul scos la licitatie inseamna ca au incredere in piata romaneasca si in potentialul ei. Faptul ca pentru 85% din spectrul scos s-a obtinut 94% din suma initiala prognozata daca se adjudeca tot spectrul, inseamna ca s-a licitat. Spectrul nu s-a adjudecat cu preturile de pornire”, a spus Marinescu cand a fost intrebat de presa de ce spune despre licitatie ca a fost un succes desi nu a fost obtinuta intreaga suma estimata.

In ultimele luni in piata de telecom au aparut diverse zvonuri despre faptul ca licitatia ar putea atrage noi operatori in Romania, insa singura aparitie surpriza a fost participarea 2K Telecom, un operator fondat de omul de afaceri Sebastian Ghita si care in prezent este detinut de fratele acestuia, Alexandru Ghita.

“Avem patru acoperiri nationale (Orange, Vodafone, Cosmote si RCS&RDS), aveam inainte trei, iar asta se poate considera ca fiind o intarire a concurentei. La fel, faptul ca trei operatori (Cosmote, RCS & RDS si 2K Telecom) si-au asumat obligatia gazduirii MVNO (n.red. operatori mobili virtuali), dar si ca, in premiera in Romania, operatorii a caror acoperire cu propria retea de acces radio atinge 30% din populatie pot beneficia de roaming national pentru o perioada de cel putin trei ani. In urma acestei licitatii, concurenta a iesit intarita si sumele obtinute sunt sume mai mari decat preturile de plecare, ceea ce inseamna ca licitatia poate fi considerata un succes”, a explicat Marinescu.

Operatorii mobili virtuali (MVNO) sunt furnizori de comunicatii mobile cu propria baza de clienti, care insa nu detin infrastructura proprie telecom. Pentru a oferi aceste servicii, ei inchiriaza si utilizeaza elemente de retea ale unui operator de telefonie mobila, dar sunt exclusiv responsabili de obligatiile legale fata de clienti.

Noua harta din telecom. Spectrul pe care il vor detine operatorii din aprilie 2014












Pe de alta parte, in urma licitatiei, 676 localitati din zona rurala care in prezent nu au acces la internet de banda larga, vor beneficia cu prioritate de acoperire cu retele HSPA, HSPA+ sau 4G (LTE).

Orange si Vodafone vor achita pana la data de 30 noiembrie taxele pentru licentele valabile pana in 2014 in benzile de 900 si 1800 Mhz.

Practic, din suma de 682,1 de milioane de euro, anul acestea (pana la 30 noiembrie) urmeaza sa fie platiti banii pentru licentele valabile 15 luni si o parte din banii pentru licenta benzii de 900 MHz valabila pe 15 ani. Pretul de pornire pentru un bloc din banda de 900 Mhz valabila pana in 2029 a fost de 40 de milioane de euro. Guvernul a stabilit ca operatorii care vor castiga spectru in aceasta frecventa vor plati pana la finalul lui noiembrie doar 26 de milioane de euro din fiecarui bloc.

Restul banilor urmeaza sa fie platiti pana la 30 iunie 2013.

MCSI: Urmeaza investitii de peste 1 miliard de euro

„Avem patru operatori nationali si o crestere de 77% a cantitatii de spectru pentru comunicatii mobile. Din aceasta perspectiva, putem anticipa ca vom vedea o piata a telecomunicatiilor mult mai activa, cu servicii 4G si servicii in premiera, la o calitate mult ridicata. O alta veste buna este ca aproape 700 de sate si comune nedeservite in prezent vor beneficia de servicii 3G. Speram ca operatorii nu se vor dezminti nici la nivelul tarifelor pe care le vor practica de acum inainte. Din perspectiva beneficiilor pentru statul roman, acesta va incasa peste 682 milioane de euro numai din costurile licentelor. Daca adaugam la aceasta si investitiile care se vor face, atunci putem vorbi de peste 1 miliard de euro”, a declarat Dan Nica, Ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, dupa anuntarea rezultatelor.

Preturile de la care a inceput licitatia

Pentru licentele acordate pentru urmatorii 15 ani:
- 35 de milioane de euro pentru fiecare bloc de spectru alocat din banda de 800 MHz v
- 40 de milioane de euro pentru fiecare bloc din banda de 900 MHz
- 10 milioane de euro per bloc pentru banda de 1800 MHz costa
- 4 milioane de euro per bloc pereche in banda de 2600 MHz
- 3 milioane de euro per bloc nepereche tot in banda de 2600 MHz.

Pentru licentele acordate pentru 15 luni
- 3,4 milioane de euro pentru fiecare bloc in banda de 900 MHz
- 0,8 milioane de euro pentru fiecare bloc din in banda de 1800 MHz.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri