Compania clujeana iQuest, specializata in dezvoltarea de solutii si servicii software customizate si-a propus sa isi extinda activitatea si in regiunea Statelor Unite prin deschiderea unui birou in Silicon Valley, langa nume celebre din industria de profil precum Google, Facebook, Apple sau Intel.
Dupa ce peste 90% din veniturile companiei sunt realizate in tari precum Germania, Elvetia, Anglia sau state din regiunea scandinava, iQuest tinteste extinderea in SUA, considerata a fi cea mai competitiva piata de solutii software din lume datorita numarului mare de posibili clienti si a sferei mari de acoperire.

“Prin deschiderea biroului din Palo Alto ne-am propus sa crestem deoarece a fost o cerere foarte mare din acea directie. Piata din Statele Unite este in acest moment foarte competitiva, insa momentan scopul nostru e sa ne dezvoltam si sa ne facem cunoscuti ca specialisti pe un anumit segment urmand ca treptat sa evoluam”, a declarat Cornelius Brody (foto), CEO-ul iQuest in cadrul unei conferinte de presa.

In prezent, in biroul din Silicon Valley lucreaza numai cativa angajati prin programe tip project-based, intreaga activitate a companiei fiind concentrata cu precadere in cele trei centre de dezvoltare din Romania - de la Cluj, Brasov si din Sibiu, unde iQuest numara in total peste 450 de angajati.

“Pentru moment, acest tip de angajament ne ofera multa flexibilitate, dar ofera si o «impregnare interculturala» celor angrenati in astfel de proiecte in regiunea Statelor Unite”, este de parere fondatorul iQuest.

Cornelius Brody spune ca pana in acest moment a contractat deja o serie de clienti “cu greutate” de pe piata americana, unul dintre acestia desfasurandu-si activitatea in zona telecom, dar au clienti importanti si in zona financial/banking sau media.

Pentru managerul roman, piata din SUA dispune de o serie de avantaje de natura strategica si tactica, dar nu ezita sa mentioneze si dezavantajele pe care o astfel de regiune indepartata le are.

“Principalele avantaje tin de accesul si deschiderea catre companii cu renume la nivel mondial, multinationale sau posibili clienti importanti pentru orice companie din acest domeniu. De cealalta parte, insa, exigentele cu care se confrunta o companie straina nou intrata in regiune, dar si dinamismul foarte mare cat si aspectul financiar care cantareste foarte mult in activitatea unui grup software pot cantari mult in decizia de a-ti desfasura un business intr-o astfel de regiune”, considera Cornelius Brody.

Afaceri in crestere cu 20%


Pentru acest an, fondatorul companiei estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de aproximativ 20%, la peste 19 milioane de euro, insa aprecierea este una moderata, iar compania ar putea depasi acest nivel al afacerilor.

Pentru iQuest in prezent circa 90% din afaceri sunt realizate cu companii din Europa de vest, printre clienti numarandu-se companii precum Roche, Vodafone, Puma, Financial Times sau Virgin Atlantic Airlines. Ponderea afacerilor generate de clientii din Romania este de sub 10%, potrivit oficialului companiei.

Cele mai importante venituri pentru iQuest sunt generate de segmentele Telecom si Life Sciences – care impreuna totalizeaza circa 40%, urmate de cele din zona de banking, retail, media, energie si logistica.

In cautare de tineri talentati, chiar si fara studii superioare


Considerati unii din cei mai importanti angajatori de pe piata locala de IT, clujenii de la iQuest sunt continuare interesati sa gaseasca tineri pasionati de domeniu, care “isi doresc sa evolueze intr-o companie cu viziune pe termen lung”, dupa cum spun reprezentantii grupului.
In acest moment, in centrul de dezvoltare de la Cluj lucreaza peste 320 de angajati, la Brasov sunt angrenati in diferite proiecte peste 100 de angajati, iar la Sibiu – cel mai recent centru deschis de iQuest - lucreaza aproximativ 25 de specialisti pe zona de software.

Compania clujeana nu are o politica fixa de recrutare fiind axata mai mult pe ceea ce poate dovedi un angajat in timp, decat pe specializarea pe care o are.

“Sunt cateva cazuri in cadrul companiei de angajati fara studii superioare. Practicam si astfel de recrutari. Este foarte important ca acestia sa se dovedeasca utili echipei, dar poate cel mai important aspect este ca ne dorim sa ajungem sa ii cunoastem, sa ii valorificam si sa vedem ce dorinte si inclinatii au si daca sunt suficient de implicati pentru a urma o cariera in cadrul companiei noastre”, a declarat Cornelius Brody.

iQuest si-a propus ca pana la finalul anului viitor - numai in centrul de dezvoltare de la Brasov, unde in prezent sunt angrenati peste 100 de specialisti software - sa faca aproximativ 40 de noi recrutari, ca parte a planului de angajare la nivel national anuntat la inceputul acestui an.
“In debutul anumul am anuntat ca tinta noastra pentru acest an este de a angaja inca 100 de colegi noi, iar pana in prezent am realizat 93 de angajari in centrele iQuest din tara. Suntem in continuare interesati de oameni talentati, iar la Brasov ne concentram eforturile de angajare in special pentru pozitiile de software si test engineer, iar printre tehnologiile cele mai cautate se numara Java, SharePoint, .NET si testing. Pana la finalul anului viitor ne propunem sa extindem echipa de la Brasov cu 40 de noi colegi”, a adaugat Razvan Voica, HR Manager iQuest.

In prezent, potrivit datelor companiei, media de varsta a angajatilor este de 32 de ani, iar din totalul de 450 angajati ponderea barbati/femei este de 70%/30%.

Un nou centru de dezvoltare in Capitala?


Compania iQuest ia in calcul posibilitatea de a-si extinde operatiunile si in Capitala, o zona cu un potential foarte mare din punctul de vedere al posibilitatii de recrutare.

“Suntem de catva timp in negocieri pentru o posibila deschidere a unui sediu si in Bucuresti, insa in acest moment nu este nimic concret. Posibil o data cu cresterea numarului de clienti din regiunea Statelor Unite sa fim nevoiti sa ne extindem operatiunile si in Capitala. Suntem inca la inceput”, a declarat CEO-ul dezvoltatorului de software iQuest.

Cu sediul central in orasul Frankfurt din Germania, dezvoltatorul de solutii software a implinit 10 ani de activitate la Brasov si peste 14 ani de prezenta pe piata locala – prin sediul de la Cluj, fiind una din cele mai importante companii specializate in dezvoltarea de solutii si servicii customizate de software pentru companii din instructii precum telecomunicatii, Life Sciences (sevicii medicale, farmaceutice, etc.), servicii financiare si media.

Principalii concurenti pe segmentul de piata pe care activeaza sunt IBM, HP sau Accenture.

Vrei sa discuti cu cei mai importanti specialisti in IT&C, pentru a gasi solutii prin care IMM-urile si antreprenorii pot inova in acest domeniu? Participa la conferinta Inovatia in IT&C: Solutii pentru antreprenori si IMM-uri!

Tot ce trebuie sa faci pentru a participa la conferinta este sa completezi formularul disponibil aici. Cum va arata economia digitala? Cum se aplica inovatia in sectorul IT&C?Acestea sunt doar cateva intrebari la care vom raspunde in cadrul evenimentului Inovatia in IT: Solutii pentru IMM-uri.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri