Orange Romania a initiat, in parteneriat cu Orange Moldova, un program ce permite clientilor operatorului din cele doua tari dialoguri de voce de inalta definitie (HD Voice). Astfel, pentru prima oara in lume, s-a reusit conectarea celor doua retele mobile cu infrastructura diferita, ceea ce a permis efectuarea primului apel international HD.
Moldova a fost prima tara din lume care, in septembrie 2009, a introdus serviciul de voce HD. Romania a introdus acest serviciu, prin Orange, in mai 2011.

In Romania s-au initiat de la lansarea serviciului 20 de milioane de apeluri de voce. Astfel, in trimestrul al treilea al anului curent s-au inregistrat de zece ori mai multe apeluri HD Voice fata de trimestrul al treilea al anului precedent.

90% dintre clientii HD Voice declara ca serviciul ofera o calitate superioara a sunetului, iar 85% au observat diferente notabile intre un apel HD si unul standard, conform unui sondaj Orange Romania printre 500 de clienti.

Pentru a beneficia de serviciul de voce HD este necesar sa ai un telefon compatibil 3G, sa suni in reteaua Orange si cel ce primeste apelul sa aiba, de asemenea, un telefon 3G. Nu sunt necesare costuri suplimentare.

In luna septembrie, 60% dintre telefoanele 3G vandute sunt compatibile HD.

Oficialii Orange, pe langa sublinierea faptului ca aceasta conexiune intre doua tari este o premiera mondiala, au tinut sa spuna si ca France Telecom, compania mama a Orange, va implementa in urmatoarele 12 luni posibilitatea de apeluri HD Voice dintre Romania si alte tari precum Polonia, Franta sau Italia.

„Succesul HD Voice in cele doua tari, precum si legaturile lingvistice si culturale, au stat la baza deciziei Orange Romania si Orange Moldova de a extinde serviciul HD Voice intre cele doua tari”, au declarat oficialii Orange.

Nu putem scapa insa din vedere faptul ca Moldova nu are decat circa 2,1 milioane de abonati de telefonie in reteaua Orange, doar o parte dintre acestia avand telefoane 3G. In prezent, in magazinele Orange Moldova sunt disponibile 7 modele de terminale compatibile HD, in Romania fiind disponibil un numar mult mai ridicat.

Orange deja ofera HD Voice mobil in 14 tari - Moldova, Armenia, Belgia, Franta (Metropola si Reuniunile), Spania (Catalonia), Marea Britanie, Egipt (Cairo), Luxemburg, Mauritius, Romania, Republica Dominicana, Kenia, Uganda si Iordania. Urmatoarele lansari in Africa si Orientul Mijlociu au fost programate pentru sfarsitul anului 2012.

Serviciile 4G, "on track"

Intrebat cum evolueaza pregatirile pentru lansarea LTE (4G), Jean-Francois Fallacher, CEO al companiei (Video), a subliniat ca merg foarte bine, urmand sa se incadreze in deadline-ul propus si anuntat in urma cu doua saptamani.

Operatorul concurent, Vodafone, a anuntat ca va permite testarea de catre clienti a serviciilor LTE in principalele orase ale tarii.


.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri