Smartphone-urile si tabletele au afectat negativ cota de piata a sistemului de operare detinut de Microsoft, de la circa 70% in urma cu patru ani la circa 30% in prezent, datorita intrarii pe piata a unor alternative precum Google Android sau Apple iOS, conform unui nou raport Forrester Research.
Pentru a incerca sa inverseze tendinta, Microsoft va lansa saptamana aceasta Windows 8, sistem de operare realizat special pentru tablete. Este o miscare indrazaneata dar, in realitate, era dominatiei Microsoft a trecut si piata va fi impartita de acum inainte intre mai multi jucatori, conform Forrester citat de WSJ.com.

“Viitorul este acela in care nu va mai exista un singur sistem de operare sau companie care sa domine – Microsoft intra foarte tarziu pe piata mobila si a pierdut pozitia dominanta”, a delarat Frank Gillett, Forrester Research VP si analist principal al companiei de cercetare. “Acum este unul dintre cei concurenti. Windows supravietuieste si nu este pe spirala descendenta precum RIM, Palm si Nokia, dar nici nu mai este regele device-urilor care acum, pe langa PC-uri, include si tablete si smartphone-uri”.

Deci, desi Microsoft va retine cota de piata prin Windows 8, zilele sale in care domina categoric piata s-au terminat.

iOS al Apple va continua sa domine piata tabletelor, in timp ce Android va conduce piata smartphone-urilor. Microsoft va controla in continuare piata de PC-uri, mai ales datorita inertiei construite de-a lungul a 20 de ani de existenta a companiei.

“Credem ca Google a ratat intrarea pe piata tabletelor, desi domina in prezent segmentul de smartphone-uri”, spune Gillett. “Aplicatiile pentru tablete nu sunt unde trebuie sa fie si acest lucru se vede in vanzari. Nexus 7 ajuta putin, dar nu sunt semne ca vom asista la o intoarcere a pietei. Asa ca Windows va avea ceva succes pe piata tabletelor, o cota de circa 27% pana in 2016, datorita bazei de PC-uri, afinitatea IT dar si datorita slabiciunii tabletelor Android”.

In alta ordine de idei, Microsoft va trebui sa lanseze o versiune speciala a Windows 8 pentru desktop (nu doar un mod desktop), altfel utilizatorii de PC-uri pur si simplu vor continua sa opteze pentru Windows 7. In prezent, Windows 8 pentru PC-uri seamana prea mult cu sistemul de operare pentru tablete, avand o interfata similara.

Considerati ca Windows 8 va reusi sa aiba cel putin succesul Windows 7? Va reusi Windows 8 sa aiba succesul dorit de Microsoft pe segmentul tabletelor? wall-street.ro va incurajeaza sa comentati.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri