Conferinta wall-street.ro “Inovatia in IT&C, solutii pentru antreprenori si IMM-uri”, in parteneriat cu Microsoft si Romtelecom, va incepe in cateva minute. Veti putea urmari, prin LIVE blogging, cele mai interesante si utile informatii de la oficiali Romtelecom, Microsoft, PwC sau Samsung.
Vom discuta despre cum va arata economia digitala, cum se aplica inovatia in sectorul IT&C, cat de importanta este inovatia pentru antreprenorii din IT&C in contextul unei noi economii, in conditiile in care valorile economice sunt modificate.

Puteti pune intrebari pe pagina de Facebook a wall-street.ro, urmand sa le transmitem speakerilor.
09:46
Buna dimineata. Bine v-am gasit la cea de-a doua ediie a conferintei “Inovatia in IT&C: Solutii pentru IMM-uri”. Incepe prima parte a evenimentului – speakerii sunt Victor Voicu (Romtelecom), Todi Pruteanu (Microsoft), Andrei Cretu (PwC) si Camelia Barbariu (Relians).
09:49
Prima intrebare – cum s-a inovat in IT&C anul acesta si care au fost principalele tendinte?

Vasile Voicu, partener al conferintei, Director Coordonator Managementul Produsului Romtelecom: din punct de vedere IT&C, una dintre directiile majore este cea de dezvoltare de servicii noi bazate pe cloud computing. Majoritatea jucatorilor din piata se indreapta spre aceasta directie. Vasile Voicu sustine astfel pozitia international a companiei de cercetare Gartner.

Todi Pruteanu, Microsoft, partener la conferinta: “Cloudul, intr-adevar, a mers ca o manusa! Sunt noi modalitati de a comunica unii cu altii, dezvoltam noi modele de afaceri. Unii cresc doar datorita acestor tehnologii. Tendintele din afara se gasesc si in Romania si antreprenorii romani chiar au adoptat repede. Simtim competitie ridicata dar si un apetit similar”
09:51
Andrei Cretu, PwC: Sunt cateva perspective asupra inovatiei. Pe de o parte, din punct de vedere al companiilor care introduce noi servicii in piata, lucrurile par sa se miste si in Romania ca la nivel global. Din partea adoptarii, perspectivele sunt imbucuratoare si, se pare, chiar daca putem in continuare vorbi de criza economica, inovatia face lucrurile sa se miste in continuare.

Noi suntem chemati in companii cand lucrurile merg RAU. Prea putin se gandesc managerii de top ca ar fi util sa ne cheme si cand lucrurile vor sa mearga BINE, sa fie deschisi spre noi solutii, nu doar cele clasice.
09:54
Victor Vasile Voicu, director coordinator managementul produsului, Romtelecom, si partener al conferintei wall-street.ro isi incepe speechul.

El va discuta despre inovatia IT&C si despre cloud computing, serviciu lansat de anul trecut de companie.

Cloud computingul se adreseaza in special IMM-urilor. Prin modelul cloud, companiile mici pot dispune de tehnologii la care pana in prezent aveau acces doar companiile mari, la preturi “platesti cat consumi”.
09:57
Vasile Voicu, Romtelecom: Sectorul public din UE va genera 250 MLD. dolari si va crea peste 2,5 milioane de noi locuri de munca. In acest fel veniturile generate se estimeaza ca vor ajunge la 900 MLD. dolari.

Tehnologia cloud-computing va duce la un progress al omenirii. Tendinta in acest domeniu este la fel de puternica in acest domeniu precum inventarea masinii.
09:58
Victor Voicu comunica avantajele cloud computingului in fata audientei formata din antreprenori si manageri.
10:01
Utilizarea serviciilor de cloud-computing asigura costuri predictibile –costuri mici pentru companii, solutiile pe baza de cloud computing asigura un nivel de calitate mai bun decat cele clasice, neavand costuri initiale de instalare.
10:02
Sunt trei tipuri de servicii principale – Software as a service (SaaS), Platform as a Service (PaaS) si Infrastructure as a Service (IaaS)

De asemenea, sunt mai multe modele de cloud – Private Cloud, Public Cloud (servicii accesibile atat pentru public live) sau Hybrid Clouds.
10:08
Publicul ia in calcul introducerea/perfectionarea solutiilor de cloud computing in cadrul propriilor proiecte. Romtelecom prezinta multiplele servicii de cloud pe care le are in portofoliu. Printre acestesa, se numara si "Fleet management service" care permite localizarea vehiculelor, determinarea unor rute optime sau rapoarte ale consumului de benzina.
10:08
Clientii reduc cu circa 20% costurile dupa introducerea serviciului "Fleet management service", spune oficialul Romtelecom.
10:12
Romtelecom a lansat cursuri de instruire gratuita pentru manageri, avand peste 2.500 de cursanti in prezent - cursurile sunt in domeniul managementului, marketingului sau vanzari.
10:15
Intrebare din sala: Cat de flexibil este Romtelecom in negocierea contractelor cloud-computing? Cat se poate economisi?

Raspunde reprezentantul Romptelecom: Suntem flexibili si adaptabili. Utilizand cloud-computing se poate economisi intre 20-25%.
10:16
Ia cuvantul Todi Pruteanu, business strategy manager in cadrul Microsoft.
10:18
10:19
"Nu vom intra in pacatul de a spune ca in Romania lucrurile nu prea se intampla!", spune Todi Pruteanu, de la Microsoft.
10:20
Vorbeste despre utilizarea internetului si cum a evoluat acesta din 1995 pana in prezent si care sunt tentintele care se contureaza.

""Economia din spatele internetului are ca principali participanti IMM-urile, companii de mai mici dimensiuni, care au capabilitatea de a se misca foarte repede. Studiile despre economia digitala arata o evolutie in acest sens".
10:22
"Credem ca Romania este o tara a contrastelor!". Se spune ca romana este a treia-patra cea mai vorbita limba la Microsoft! Apoi, viteza de Internet este foarte ridicata, deci exista premise ca noi sa fim lideri in inovatie.

Daca ne uitam insa la intreaga societate, nu doar la industria IT, vom vedea ca suntem undeva pe un loc de la coada (peste 70), utilizarea tehnologiilor este redusa, ocupa locul 100 in lume, iar peste 40% dintre IMM-urile de la noi se gandesc doar la supravietuire. Este o situatie care alarmeaza, trage semnal de alarma Pruteanu.
10:24
10:25
Cum se poate profita de oportunitatea pe care o avem: Romania nu este ca alte state din Sud-Estul Europei. Este una din putinele povesti de success din lume. Exista insa loc de evolutie in domeniu – totul tine de strategia de dezvoltare a propriei companii – de a face salturi. Investitorii se uita dupa idei bune.
10:27
Tehnologia nu este o povara, este un diferentiator - Todi Pruteanu, Microsoft.
10:28
Angajarea de colaboratori poate duce la utilizarea flexibila a tehnologiei informatiei.

Reprezentantul Microsoft crede ca IT-ul poate fi folosit convenabil ca resurse si poate face diferenta. El sustine ca adoptarea cloud computing-ului este necesara.
10:34
Ce solutii exista pentru adoptarea economiei digitale: Trebuie sa existe un cumul de factori care sa influenteze antreprenorii la fluxuri de cunoastere. Trebuie sa existe programe care sa incurajeze managerii sau create noi programe in acest sens. Programele de formare sunt iarasi extrem de importante. Investitia in propriul training este necesar. Trebuie sa invatam sa facem diferenta intre un produs de calitate si unul mai slab.
10:41
Cand vom vedea prima poveste romaneasca de success la nivel global, care sa foloseasca cloud computing? Sunt déjà exemple, ele se numesc “micro corporatii international”, spune Todi Pruteanu, subliniind ca stie astfel de companii, precum grupul Gecad.
10:43
Urmeaza Andrei Cretu, manager PwC, consultant
10:45
Andrei CRETU, Manager, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania
10:47
Inovatia, asa cum spuneau si antevorbitorii sai, este un factor ce faciliteaza cresterea viitoare.

Putem vorbi de inovatia ce vine din exterior, dar si de cea din interior, care permite sustenabilitatea companiei.

Dezvoltand tehnologie, poti sa o impingi in piata in parallel folosindu-te de ceea ce produc altii.

Viteza infrastructurii existente la nivel mondial va creste cu 54% pana in 2015, pretul pentru megabit scazand cu 37%.

Penetrarea pe piata locala a smartphone-urilor este cea mai puternica, insa vor creste (vezi foto) si numarul de internauti, broadbandul fix sau laptop-urile.
10:48
Stam foarte bine la nivelul penetrarii Internetului - Andrei Cretu, PwC.
10:50
Ca si tendinta, suntem pe o curba de adoptie extrem de pozitiva fata de alte tari. Din pacate, doar 14% dintre telefoane sunt smartphone-uri in Romania insa aceasta pondere va creste agresiv in urmatoarea perioada.
10:51
In curand se va lansa tehnologia 4G (Orange, Vodafone si Cosmote fiind operatorii ce au anuntat introducerea acestui serviciu - n.r.). Ne asteptam ca traficul video sa creasca exponential in lume dar si in Romania.

Continutul video va fi accesat in primul rand prin laptop-uri si tablete, dar si prin smartphone-uri.

Aceleasi dispozitive vor fi folosite si pentru plati, in viitor, prin tehnologia NFC - plati contactless (fara contact - n.r.).
10:52
Doar 4% dintre romani folosesc in prezent servicii de Internet banking. Trebuie sa fim realisti cu ce se intampla in Romania - media la nivelul UE este de 37%.
10:52
10:53
Dinamica este ceea ce ne intereseaza, nu mai conteaza de unde plecam atata timp cat tehnologia exista si romanii o adopta, avand beneficii reale, spune Andrei Cretu.

Comertul online nu a fost afectat negativ de criza, continuand sa creasca.
10:54
Piata de eCommerce va atinge 1 mld. de euro in 2015, in Romania. Doar 1% din total retail din Romania este tranzactionat pe Internet!
10:55
10:56
Daca toata lumea va folosi mijloace moderne, daca tu faci managementul de stoc pe hartie, acest lucru se va reflecta in performanta financiara a companiei. Trebuie sa fii la curent cu noutatile IT.
Trebuie stimulata inovatia in interiorul companiei.
10:59
In ce trebuie sa investeasca companii pentru a fi sustenabile? Trebuie sa fii informat, sa sti tendintele din piata.
Apoi, trebuie sa cunosti nevoile clientilor, la ce face concurenta, noile tehnologii dar si ciclul de viata al inovatiilor.
11:01
Tipuri de inovatie:
- Modificarea produselor, crearea de noi produse, perfectionarea lor
- Noi modele de business si integrarea lor pe verticala
- Servicii adiacente celor centrale
- Reduceri ale costurilor in procesele de productie, cresterea calitatii cu reducerea costurilor.
11:02
Inovatia poate fi grupata in 2 mari categorii, in functie de ciclul de viata:
Pe de o parte cele minore, care imi sustin vanzarile acolo unde trebuie sa fie si previn erodarea si, pe de alta parte, inovatiile care deja creaza o alta industrie, o alta nisa, o alta zona unde, ca si firma, sa pot concura.
11:02
11:03
Ia cuvantul Camelia Berariu, partener in cadrul companiei de consultanta Relians.
11:04
Camelia BARARIU, Partener Relians
11:08
Programele de finantare au un deadline. Neincadrarea in termen face ca proiectul sa devina ineficient.

Principalele aspecte care stau la baza de decizie pentru implementarea unui proiect de management sunt:
- managementul portofoliului de proiecte (documente livrabile)
- planificarea resurselor si optimizarea gradului de incarcare
- raportare, gestiune a proiectelor in curs si optimizarea buclei de control
11:10
Partenerul Relians prezinta o serie de solutii destinate comunicarii intranet, publicare de continut sau colaborare.
11:15
Avantajele adoptarii unei aplicatii pentru sistem integrat:
- comunicare interna foarte buna
- management eficient al documenteleor/proiectelor
- evaluari de personal
- evidenta a cheltuielilor
11:24
Sesiune Q&A:

Cum incurajeaza Uniunea Europeana dar si Guvernul Romaniei start-up-urile?

Hotararea 797 prin care Guvernul Romaniei finanteaza investitii in domeniul IT&C/inovativ. Conditiile- obligarea de a crea cel putin 200 de locuri de munca.
Se pregateste insa o noua schema si pentru IMM-uri - Camelia Berariu.

Din public, un vorbitor (antreprenor) spune ca BIROCRATIA este ingrozitoare - "un startup in Romania, la ora actuala, este extraordinar de impiedicat chiar de stat! A trebuit sa semnez o groaza de hartii! Cum pot oare sa faca altii si noi nu?!", se intreaba o persoana din audienta.
11:26
Todi Pruteanu, raspunzand: Din partea Microsoft se poate intra intr-un program numit BizSpark unde timp de trei ani primesc, gratuit, programe si consultanta (vezi BizSpark.com).
11:28
11:29
Un alt vorbitor: Am 3 computere, 5 angajati, clienti. Ce fac daca timp de 2 luni nu pot plati facturile?

Vasile Voicu, Romtelecom - Noi putem face pentru d-voastra o finantare, fara a va cere ceva "upfront". In momentul in care startati business-ul, trebuie sa fiti insa constienti ca trebuie sa-l si sustineti cumva. Nu oferim insa servicii gratuite, va trebui sa platiti, lunar, acestea.
11:31
Voicu, Romtelecom: Stiu ca securitatea reprezinta o problema, insa asiguram faptul ca serviciile in cloud sunt foarte sigure, la nivelul UE!
Pruteanu, Microsoft: Este un domeniu relativ nou, insuficient reglementat. Din perspectiva noastra, de exemplu, aveti la Office 365 "Trust Center" unde cititi cine are acces la documente dumneavoastra, care este legislatia etc. Fiecare furnizor de servicii cloud trebuie sa explice.
11:40
Pauza 15 minute. Vom reveni cu al doilea panel in care speakeri vor fi Sorin Manea (Samsung), George Lemnaru (Antreprenor), Valentina Crisan (fondator Synnefo.net) si Andrei Pitis (fondator TechAngels).
12:10
Al doilea panel este pe cale sa inceapa.
12:10
12:15
Sorina Manea, director divizia telecomunicatii in cadrul Samsung , vorbeste despre sinergia smartphone-tableta.

Mult din activitatea de zi cu zi poate fi translatata de la PC, pe smartphone sau tableta. Procesele pot fi integrate in terminalul mobil foarte usor. Pe piata din Romania se vor vinde circa 1 milion de smartphone-uri. Anul acesta piata de tablete va fi de circa 150.000 de unitati.

Ce poate face insa un antreprenor cu un device de genul acesta?
12:18
Cel mai important din perspective antreprenorului este situatia cash flow-ului – de pe smartphone poti vedea imediat ce bani au intrat si cine a platit sau cine NU a platit, spune Manea, gesticuland cu un smartphone Samsung in mana.

“In acest device am o interfata prin care pot vedea in ce stadiu sunt comenzile. Legat de resurse umane, de aici poti face aprobarile pentru concediu, un time sheet. Aceste device-uri sunt utilizate in studii de piata (se duc cu tabletele, prezinta un spot video si obtin feedback in timp real), in IT dar si IMM-uri”.
12:19
Exista solutii care blocheaza/sterg informatiile din device, sau care te ajuta sa-l localizezi, mai spune oficialul Samsung. Acest lucru se poate dovedi util in cazul in care smartphone-ul/tableta sunt folosite in cadrul companiilor.
12:19
12:20
Sunt extrem de multe oportunitati de business si in cloud, setat pe terminale mobile.
12:21
Urmeaza George Lemnaru, antreprenor.
12:23
Una dintre cauzele pentru care NU sunt milionar este pentru ca tot acest timp am facut inovatie. Inovatia este costisitoare iar riscurile sunt mari - faceti acest lucru daca sunteti pasionati!
12:24
Pe langa fotbal, politica si femei, toti ne pricepem la a gasi idei cu care sa faci viitorul milion!
Apoi...dai vina pe BANI, ca nu ii ai, ca daca ii aveai, vai, cata treaba faceai. Toti dam vina pe politicieni, guvern, conditii vitrege, spune Lemnaru, starnind zambete in sala.
12:27
Nu este de ajuns sa ai intentii bune! eRepublika.com, un proiect in care crede George Lemnaru, continua sa mearga bine. "Munceam foarte foarte mult, aveam foarte multe premise pentru a reusi. Ce am facut? In primul rand, am angajat mult, oameni care sunau foarte interesanti, am realizat proiectul in .com. In Romaina am pastrat dezvoltarea si testarea, dupa conceptul marilor companii", spune Lemnaru.
12:28
Lemnaru a copiat conceptele marilor companii. Rezultatul? Au cheltuit toti banii intr-un an, echipa a inceput sa se dezintegreze, nu intrezareau prea multe sperante. Jucatorii plecau, vanzarile au scazut mult, desi implementarea tehnica era foarte buna - alta a fost insa experienta utilizatorilor.
Erau aproape de a inchide compania.
12:30
Reteta 2 a eRepublik - sa se mute deciziile de produs in Bucuresti. Aveam o echipa puternica, munceam mult, dar nu atat de mult ca inainte. Nu mai aveam bani asa ca am compensat lipsa banilor cu un proces de dezvoltare foarte eficient.
Rezultatul? Am crescut vanzarile de sase ori in sase luni, 2011 fiind "un an foarte tare"!
Pe langa aceasta, am inceput si dezvoltarea unor noi jocuri noi.

Ce am facut deci, cu resurse mult mai putine? Pe scurt ne-am concentrat pe rezultate, am dat putere echipei, fiecare idee era analizata daca avea legatura cu KPI-ul companiei, am fost orientati spre utilizatori, am construit o experienta, nu doar am construit o multime de feature-uri.
12:31
Oamenii, angajatii, trebuie sa fie implicati, nu doar sa se supuna "ideilor geniale" ale managerilor.
12:35
George Lemnaru, actual fondator al Green Horse Games, si-a incheiat speechul spunand ca a gresit in prima faza deoarece "il interesa feedback-ul dar nu apuca sa il citeasca intrucat...era prea ocupat!"
12:35
George Lemnaru, antreprenor in industria jocurilor
12:36
"Femeile sunt specii complet diferite! Mai ales in gaming!" - George Lemnaru
12:40
George Lemnaru: Puneti-va urmatoarea intrebare: Daca as avea bani, as investi in mine?
12:42
Virtual Goods, conceptul "Freemium", este cel mai tare, nu trebuie sa inovezi ceva ce merge perfect! In gaming este ca in dragoste - intotdeauna trebuie sa surprinzi!
12:44
In gaming este ca in dragoste: trebuie sa surprinzi tot timpul! - George Lemnaru
12:46
Lemnaru: Investitiile in partea de infrastructura pentru noul proiect au fost zero.
12:47
Valentina Crisan – fondatorul Synnefo.net ia cuvantul in cadrul conferintei wall-street.ro.
12:48
Valentina Crisan este antreprenor, a lucrat 14 ani in industria telecom si 10 in multinationale, iar de anul acesta a inceput un nou proiect individual – Synnefo.net.
12:50
Valentina CRISAN, Fondator Synnefo.net si VP EuroCloud Romania
12:50
Vorbeste despre cloud si IMM-uri si pune ca 65% din piata publica globala de cloud computing va fi realizata de IMM-uri.
12:52
Principalii utilizatori sunt companiile mici – unei companii de mari dimensiuni ii va fi mai greu sa adopte sau sa schimbe o astfel de platforma.
12:53
CRISAN: Companiile cu mai putin de 10 angajati vor mari de trei ori numarul de servicii de cloud pana in 2015, iar companiile cu pana in 25 de angajati vor dubla numarul de servicii cloud.
12:54
Numarul de servicii per IMM va creste de la 3-4 in prezent la 6 servicii de acest tip pana in 2015.
12:56
IMM-urile prefera sa lucreze cu un integrator local - o firma cat mai apropiata de necesitatile business-ului propriu, iar principalele beneficii sunt mobilitatea si productivitatea crescuta
12:59
Ce mutam in cloud?

Aplicatiile care merg catre cloud sunt emailul, comunicarea voce, zona de colaborare, file sharing-ul, online backup sau video conferintele.
13:04
La ce ajuta serviciile cloud?

- acces la tehnologie de ultima ora
- investitie progresiva (investitie care iti ofera posibilitatea de a plati in functie de nevoile pe care le ai)
- flexibilitate
- uptime
- scalabilitate automata

13:04
13:06
Cele mai frecvente intrebari pe care Valentina Crisan le-a primit:

- unde sunt datele mele in cloud?
- ce se intampla cu datele mele daca intrerup serviciul?
- pot sa migrez datele la alt furnizor?
- daca platesc lunar nu ajung sa platesc mai mult?
13:08
Astazi in cloud conteaza foarte mult ce tip de servicii folosesti. Migrarea, spre exemplu, este facuta de catre un integrator - dar astfel de probleme si le pune cineva care este intr-o faza avansata a business-ului.
13:09
CRISAN: Cloudul nu este un model perfect. Este impins de noi pentru a avea acces la foarte multe informatii. Este un model care iti da sansa - in special unui startup sau unor companii mici
13:12
Migrarea catre cloud NU este obligatorie - vine doar din necesitatea unor companii. Un IMM poate supravietui si fara cloud.

Astfel de servicii aduc flexibilitate si multe alte avantaje.
13:13
Velantina Crian: Investitia in tehnologie pentru un IMM se poate ridica la 1.500 de euro/an.
13:14
Piata de clouding din Romania este estimata la 8 milioane de dolari in prezent. In urmatorii trei ani piata s-ar putea ridica la peste 100 de milioane de euro.
13:18
Andrei PITIS, Presedinte ANIS si investitor in mai multe start-up-uri
13:20
ANIS este Asociatia patronala a industriei de software si servicii
13:23
PITIS: In toate startup-urile in care am fost implicat am incercat sa dezvoltam o strategie care sa ajute oamenii si business-ul.

In decursul timpului am incercat sa vedem cum putem incepe un start-up, ce lipseste si ce ar trebui facut.

Trebuie urmarit ce se intampla intr-o companie in decursul timpului. Daca exista lucruri care pot fi automatizate exista solutii si atunci trebuie aplicate pentru o eficientizare a activitatii.
13:24
In Romania, forta de lucru ieftina si necalificata nu este o solutie.
13:26
Unde apare inovatia?

Daca sunt automatizate activitatile de suport, interactiune cu clientii si multe altele atunci efortul unui IMM este cu mult redus.

In acest fel, o companie nu mai are doar o solutie, are un intreg proces.
13:28
Conferinta se apropie de final, speakerii raspund la intrebari din sala.
13:30
Cine garanteaza protectia datelor?

Valentina Crisan: Rolul unui consultant este de a se asigura in primul rand de formularea contractelor cu furnizorii de servicii cloud. Trebuie sa ne asiguram ca furnizorul are un datacenter securizat. Datele in cloud sunt in orice caz mai protejate decat pe un calculator.
13:42
Care sunt tendintele in IT&C in zona IMM-urilor / antreprenoriatului / gaming?

PITIS:
Sunt optimist. Am observat un interes crescut pentru start-up-uri, numarul acestora crescand de trei ori fata de anul trecut. Am primit chiar telefoane de la romani din Singapore, investitori - care voiam sa preia start-up-uri din Romania.

LEMNARU:
Pe zona online sunt foarte multe start-up-uri interesante. Pe zona de gaming, fata de acum 4 ani este cu totul diferit - in bine. S-a dezvoltat conceptul de social gaming, vine o generatie din urma specializata in dezvoltarea solutiilor de jocuri si cu siguranta vor mai veni.

CRISAN:
Inovatia va creste in mediul cloud. Start-up-urile si IMM-urile nu sunt ajutate de statul roman - ceea ce ne obliga sa facem totul pe propria raspundere. Cred in start-up-urile dezvoltate in SaaS.

MANEA:
Pentru anul viitor urmeaza licitatia pentru 4G, vor aparea device-uri noi insa continutul va reprezinta o problema. Aici mai avem de lucru.


13:43
Conferinta "Inovatia in IT&C: Solutii pentru antreprenori si IMM-uri", organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu Microsoft si Romtelecom, s-a incheiat.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri