Rezultatele clasamentului din acest an Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 confirma ca firmele romanesti ce isi desfasoara activitatea in sectorul tehnologic raspund cu succes provocarilor crizei globale si continua sa-si consolideze pozitia in regiune.
Astfel, pentru al doilea an consecutiv, compania de servicii turistice online Vola.ro s-a plasat pe locul 1, cu o rata record de crestere a veniturilor (17.323%, calculata ca medie pe ultimii cinci ani), in timp ce TeamNet International debuteaza in categoria dedicata companiilor de dimensiuni mari (Big 5), ceea ce reprezinta o premiera pentru industria locala de tehnologie.

Aflat la a 13-a editie, Deloitte Europa Centrala Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, in baza ratei de crestere a veniturilor din ultimii cinci ani (2007-2011). De asemenea, companiile trebuie sa detina proprietate intelectuala care contribuie semnificativ la veniturile operationale; sau sa dedice o parte substantiala din venituri pentru cercetare si dezvoltare de tehnologie.

In definitia Fast 50, companiile candidate trebuie sa fi raportat venituri anuale de cel putin 50.000 de euro pe an in ultimii cinci ani, sa aiba sediul in Europa Centrala, sa fie controlate de antreprenori locali si sa activeze pe piata de cel putin cinci ani.

Pe langa categoria principala, Deloitte recompenseaza si companiile de tehnologie care se afirma rapid – categoria Rising Stars, pentru firme ce nu indeplinesc criteriul activitatii de minimum cinci ani si care raporteaza venituri anuale mai mici. Incepand cu editia din 2010, o noua categorie a fost introdusa – Big 5, pentru companii mari (cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de euro) care inregistreaza in continuare cresteri importante, dar care nu pot concura cu ratele de crestere ale companiilor din pozitiile de top ale Fast 50.

Lista finalistelor din Romania din acest an este formata din: Vola.ro S.R.L. (locul 1, din Bucuresti, cu o crestere de 17.323% a veniturilor in perioada 2007-2011), SmartTel S.A. (locul 14, Bucuresti, +894%), TeamNet International S.A. (locul 16, Bucuresti, +870%), Crys Computers S.R.L. (locul 25, Bucuresti, +597%), Accesa (locul 28, Cluj-Napoca, +501%) si Ingenio Software S.R.L. (locul 43, Bucuresti, +264%).

„Rezultatele clasamentului din acest an confirma asteptarile noastre in ceea ce priveste companiile locale din sectorul tehnologic. Nu putem decat sa felicitam finalistele pentru performantele lor. Vola.ro, compania situata pe primul loc si in 2012, a inregistrat cea mai mare rata de crestere de la debutul crizei in regiune (2008 – 2009), care s-a resimtit si in rezultatele acestei industrii, precum si a doua cea mai mare rata de crestere din istoria programului la nivel regional”, spune Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania si liderul echipei specializate pe industriile Tehnologie, Media si Telecomunicatii. „De asemenea, debutul unei companii romanesti in categoria Big 5 arata forta brandurilor locale si pozitia lor la nivel regional, ceea ce ar trebui sa reprezinte pentru noi un motiv de mandrie nationala. Raportul pe 2012 nu poate decat sublinia potentialul industriei locale de tehnologie, care are la baza o traditie si o scoala de calibru, recunoscuta international. Ritmul accentuat de crestere si perspectivele de dezvoltare ale industriei tehnologice, chiar si intr-o perioada de declin economic, vor atrage cu siguranta interesul investitorilor strategici in astfel de companii”.

Alina Mirea, Partener Audit in cadrul Deloitte Romania, a adaugat: „Uitandu-ne la rezultate in contextul celor cinci ani de cand Romania participa la acest program, remarcam ca cea mai mare parte a finalistelor noastre ocupa din nou locuri in prima parte a clasamentului, o situatie comparabila cu anul 2010, cand Romania a avut cea mai buna reprezentare (7 companii). Pe de alta parte, rezultatele pe 2012 pot fi etichetate ca fiind cele mai bune din istoria clasamentului pentru industria romaneasca de tehnologie, tinand cont de performanta companiilor care au fost prezente in top si la editiile anterioare, dar si de cele trei companii nou-intrate. In plus, cu o crestere medie de 3.408%, finalistele noastre se situeaza cu mult peste media clasamentului per ansamblu, iar Romania ocupa acum locul 3 in regiune ca reprezentare, dupa Polonia si Ungaria”.

Concluzii Deloitte Central Europe Technology FAST 50


• Cresterea medie a companiilor din clasament a scazut usor anul acesta la 1.026%, fata de 1.068% in 2011;
• Opt tari sunt reprezentate in clasament: Estonia, Cehia, Ungaria, Lituania, Polonia, Romania, Serbia si Slovacia;
• Polonia are cea mai buna reprezentare, cu 27 de companii, fiind urmata de Ungaria (8) si Romania (6);
• 23 companii au intrat in clasament pentru prima data, fata de 19, anul trecut;
• Companiile dezvoltatoare de solutii software domina topul (27 companii), fiind urmate de Internet (17). Firmele cu activitati pe Internet au cea mai mare prezenta in celelalte doua categorii ale clasamentului - Rising Stars (4 din 10) si Big 5 (3 din 5).

Discutiile cu liderii companiilor incluse in clasament au identificat cinci arii prioritare pe care directorii executivi se vor axa si in cursul acestui an:

1. Nivelul de incredere creste pe fondul cresterii anticipate in viitor;
2. Cresterea organica reprezinta in continuare cel mai vehiculat scenariu;
3. Calitatea si abilitatile angajatilor reprezinta conditii critice pentru companiile de tehnologie;
4. Managementul performantei este crucial pentru activitatea viitoare;
5. Tehnologia cloud computing prezinta cel mai ridicat potential.

Ca si in editiile anterioare, finalistii din clasamentul regional vor fi in mod automat nominalizati in competitia Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. Ceremonia de premiere Deloitte Technology Fast 500 EMEA 2012 va fi organizata pe 25 noiembrie la Lanesborough Hotel din Londra. Anul trecut, patru companii romanesti au fost incluse: Vola.ro (situata pe locul 13), TeamNet International SA (64), Crys Computers (333) si Fortech (497).

Raportul integral va fi disponibil pentru descarcare gratuita la urmatorul link http://www.deloitte.com/fast50ce, incepand cu orele 18.00, 25 octombrie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri