Comisia Europeana a hotarat sa adauge inca 120 MHz la portofoliul de spectru de frecvente radio pentru tehnologiile 4G, precum LTE (Long Term Evolution), pe langa banda de 2 GHz, conform unui comunicat al institutiei. In prezent, aceasta banda este folosita numai pentru comunicatiile wireless UMTS, cunoscute sub numele de retele 3G.
Decizia obliga statele membre sa deschida spectrul corespunzator pana la 30 iunie 2014 cel mai tarziu si stabileste conditii tehnice armonizate care permit coexistenta diferitelor tehnologii.

Astfel, UE va beneficia de acum inainte de un spectru de frecvente pentru servicii wireless de banda larga de mare viteza de doua ori mai mare decat cel din Statele Unite, si anume de aproximativ 1000 MHz.

"Un acces mai larg la spectrul de frecvente pentru tehnologii 4G va avea o contributie substantiala la indeplinirea obiectivului in materie de banda larga prevazut de Agenda digitala, si anume acoperirea universala de banda larga la cel putin 30 Mbps la nivelul UE pana in 2020", afirma oficialii Comisiei Europene (CE).

Pana in 2015 vor fi conectate la internet 7 miliarde de telefoane, tablete si alte dispozitive mobile

Prin aceasta decizie se pune in aplicare liberalizarea armonizata a benzii de 2 GHz (1920-1980 MHz pereche cu 2110-2170 MHz) in toate statele membre, evitandu-se fragmentarea pietei interne in viitor, cand va fi utilizata aceasta banda de frecventa.

Spectrul de frecvente radio este o resursa valoroasa, dar care devine din ce in ce mai limitata. Importanta socio-economica a acesteia creste semnificativ pe masura ce serviciile wireless precum accesul la servicii in banda larga sau „internetul obiectelor” se generalizeaza in toate domeniile.

Traficul mondial de date in retelele mobile va creste cu 26 % pe an pana in 2015. Pana atunci, vor putea fi conectate la internet peste 7 miliarde de telefoane, tablete si alte dispozitive mobile.

"Explozia traficului de date wireless, in contextul unui spectru insuficient, impune adoptarea unei abordari inteligente in ceea ce priveste gestionarea spectrului. Aceasta trebuie sa includa o mai buna utilizare a benzilor de spectru care sunt deja utilizate, de exemplu prin eliminarea restrictiilor tehnologice si prin utilizarea in comun a spectrului", mai spun reprezentantii CE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri