Traficul de date mobil s-a dublat in trimestrul trei al anului curent fata de aceeasi perioada a anului 2011, pe plan global, conform raportului anual tehnologic al Ericsson, prezentat la o reuniune in Brazilia unde Romania este reprezentata de wall-street.ro.
Europa Centrala si de Est adopta rapid HSPA si pana in 2018 majoritatea tarilor din regiune vor fi implementat 4G (LTE). Romania a introdus deja aceasta tehnologie, Vodafone fiind primul operator ce a lansat acest serviciu la nivel comercial. “Romania este, intr-adevar, fruntasa in regiune in ceea ce priveste adoptarea de noi tehnologii”, sunt de parere oficiali ai Ericsson.

Traficul de date mobil va creste de 12 ori intre 2012 si 2018, conform raportului prezentat de Douglas Gilstrap, SVP, chief strategist la Ericsson. “Traficul generat pe terminale mobile este inca limitat de rezolutii reduse si ecrane mici deci PC-urile vor ramane dominante din acest punct de vedere si in urmatorii sase ani. In medie, un PC genereaza de aproximativ sapte ori mai mult trafic decat un smartphone. Pana la finalul lui 2012, in medie, PC-urile vor genera circa 3Gb de trafic online pe luna fata de 450 MB/luna de smartphone-uri. Pana la finalul lui 2018, un PC va genera trafic de 10 Gb/luna si un smartphone 2Gb”.

Pana in 2018, comparat cu 2012:
- Traficul de date de pe smartphone-uri va creste de 14 ori
- Pe PC-uri, traficul va creste de 7 ori
- Pe tablete, traficul va creste de 40 de ori

In prezent pe plan global sunt circa 100 de retele LTE active, acoperind circa 455 de milioane de oameni. Pana in 2017 LTE va acoperi jumatate din populatia planetei.

Video are nevoie de mobilitate

Timpul alocat de oameni pentru a se uita la formate video creste, in paralel utilizatorii realizand si alte activitati. Astfel, 80% dintre respondentii unui studiu Ericsson stau si pe Internet in timp ce urmaresc clipuri. Mai mult de 60% dintre ei stau pe retele sociale sau forumuri in timp ce, “pe fundal”, ruleaza videoclipuri/emisiuni.

Din ce in ce mai multi oameni acceseaza clipuri video in afara casei. Aproape 50% dintre utilizatorii ce au smartphone-uri se uita la clipuri afara, folosindu-se de retele wireless sau broadband mobil.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri