Apple si Google vor licita in consortiu pentru preluarea patentelor detinute de Eastman Kodak, aflat in faliment, cele doua companii urmand sa ofere peste 500 milioane de dolari, au declarat pentru Bloomberg surse apropiate situatiei.
Apple si Google sunt protagonistii unui razboi rece pe piata smartphone-urilor si tabletelor, sistemele de operare iOS si Android fiind dominante. Apple are in derulare numeroase procese cu Samsung si ceilalti producatori de gadget-uri Android, pe care ii acuza de imitarea iPhone si iPad, insa nu a actionat in justitie si Google, dezvoltatorul platformei Android, deoarece legarea companiei de produsele aflate pe piata este problematica din punct de vedere legal, scrie Mediafax.

Astfel de parteneriate intre competitori au devenit obisnuite in licitatii pentru pachete de patente si brevete de inventie, deoarece permit companiilor sa previna potentiale procese costisitoare privind incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala.

Anul trecut, un consortiu din care au facut parte Apple, Microsoft si Research In Motion, producatorul smartphone-urilor BlackBerry, a preluat pentru 4,5 miliarde de dolari un portofoliu de peste 6.000 de patente de la grupul Nortel Networks, aflat in faliment. Google a pierdut acea licitatie cu o oferta initiala de 900 milioane de dolari.

"Apple si Google au invatat o lectie dupa licitatia Nortel. Au decis sa colaboreze pentru a reduce costurile de achizitionare a patentelor Kodak, satisfacandu-si in acelasi timp necesitatile de business", comenteaza pentru Bloomberg Richard Ehrlickman, fost vicepresedinte al departamentului de proprietate intelectuala de la IBM.

Sursele citate sustin ca, initial, in luna iulie, consortiul format de Apple pentru patentele Kodak includea Microsoft si compania Intellectual Ventures Management, in timp ce Google urma sa participe impreuna cu producatorii asiatici de telefoane Android. Cele doua consortii au oferit atunci mai putin de 500 milioane de dolari pentru portofoliul Kodak.

Apple si Google au combinat insa consortiile pentru a putea oferi o suma mai mare de bani.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Apple, Google si Kodak au refuzat sa comenteze informatiile.
Kodak a obtinut in luna noiembrie angajamente de finantare de 830 milioane de dolari pentru a efectua restructurarea sub protectia falimentului, cu conditia sa obtina cel putin 500 milioane de dolari prin monetizarea patentelor in domeniul imagisticii digitale.

Compania, pionierul fotografiei moderne, spera sa iasa din faliment in prima parte a anului viitor, cu un model de business mai suplu, concentrat mai putin pe fotografie si mai mult pe servicii conexe.

Kodak a estimat in documentatia pentru faliment ca patentele scoase la licitatie ar putea valora pana la 2,5 miliarde de dolari. Compania noteaza ca a generat venituri de peste 3 miliarde de dolari prin licentierea unor patente in domeniul imagisticii digitale catre Samsung, LG, Nokia si Motorola Mobility, divizie a Google. Astfel, valoarea de piata a portofoliului a scazut semnificativ.

Cu o traditie de 132 de ani, Kodak a dat faliment cu active declarate de 5,1 miliarde de dolari si datorii de 6,75 miliarde de dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri